Ești Sănătos

Simbolul Craciunului In Romania: brad de Craciun

Pentru Romania sarbatorirea Craciunului conform traditiei este foarte importanta, iar in zonele rurale sunt pastrate cel mai bine aceste traditii. In aceste zone, se simte spiritul craciunului chiar de pe 6 decembrie cand isi face aparitia Mos Nicolae care lasa in ghetutele copiilor cuminti cateva dulciuri.

Adevarata sarbatoare incepe insa pe 20 decembrie cand in traditia romaneasca rurala se taie porcul si se sarbatoreste Ignatul. Colindatul este o alta parte importanta a Sarbatorilor de iarna. Aceasta traditie se desfasoara de obicei in Ajunul Craciunului cand copii de toate varstele merg pe la casele oamenilor sa le ureze bucurie si prosperitate fiind rasplatiti cu covrigi, nuci, portocale si bani.

Cei care locuiesc in zone urbane nu au parte in aceasi masura de traditiile craciunului deoarece taierea porcului la oras nu exista, iar colindatul se desfasoara mai greu printre blocuri prin aglomeratia si nebunia traficului.

Insa o traditie care uneste cele doua zone este impodobirea unui brad de craciun, acesta fiind considerat un simbol important al acestei sarbatori. Bradul se impodobeste traditional in data de 24 decembrie in Ajunul Craciunului dar in zilele noastre oamenii il decoreaza in stiluri traditionale mult mai devreme pentru a simti mai devreme spiritul craciunului.

Deoarece este un pom care este vesnic verde, bradul este asociat cu viata, iar impodobirea acestuia cu diverse decoratiuni reprezinta sarbatorirea vietii si in mod special acea a Lui Iisus.

Totusi bradul are si alte simboluri in tara noastra de exemplu: la nastera unui copil se daruiaste un brad acesta trebuind sa fie plantat si avut grija pana la moarte, bradul simbolizand un „frate”.

Bradul este si un simbol si al tinerilor casatoriti deoarece chiar si in zilele noastre exista un obicei prin care un brad este impodobit cu hartie colorata si fructe in jurul caruia se organizeaza o petrecere pentru a le ura casa de piatra mirilor.

Cu toate acestea, bradul este cunoscut pentru importanta sa in preajma Craciunului, avand de asemenea si aici mai multe simbolistici: In primul rand iubirea deoarece aceset simplu pom reuseste sa staranga impreuna dupa mult timp toata familia si reuseste sa ii faca sa colaboreze pentru a-l impodobi si a crea ceva de care sunt mandrii in final.

Stim ca indiferent ce varsta ai avea atunci cand vezi cadoul tau sub brad cu numele tau scris pe el, iese la iveala copilul din tine care se bucura si pentru cel mai marunte lucruri. Alt simbol al acestuia este magia deoarece stim Mos Craciun aduce cadouri celor cuminti dar mai ales celor care au un brad artificial frumos decorat sub care le poate aseza. Bradul este si un simbol al vietii si al sanatatii pentru ca el este singurul care ramane in viata pe timpul iernii, in cele mai aspre conditii. De aceea, impodobirea bradului este o traditie asa importanta.

Aceasta traditie atat de cunoscuta in zilele noastre si practicata de majoritatea popoarelor care sunt crestine este un obicei care dateaza de la jumatatea mileniului trecut si este preluat de la triburile germane deoarece prin forma sa semi triunghiulara simbolizeaza Sfanta Treime, iar podoabele cu care acesta este decorat reprezinta lucrurile frumoase ale vietii si ceea ce uram celor dragi precum bunatatea, santatea, iubirea, bogatia, etc. Bradul de Craciun a fost asociat de multe ori chiar si de preoti cu marul cunoasterii din Gradina Edenului.

In concluzie, bradul are o multitudine de simbolistici in vietiile noastre, insa cel mai important este ca acest simplu pom aduce oamenilor multa fericire.