Ești Sănătos

10 cauze neobișnuite ale răgușelii

3c061256e961a57a2144fb0e952217cf

Sursa foto: Shutterstock

Răgușeala reprezintă îngroșarea vocii, modificarea tonalității și dificultatea de a emite sunete clare. Apare adesea în timpul unui episod de răceală, alături de toată pleiada de simptome din sfera ORL: tuse, durere în gât, strănut, nas înfundat. Dar nu numai atunci! Răgușeala poate avea multe alte cauze, unele mai puțin uzuale. Identifică-le și elimină-le dacă vrei să scapi de această problemă și să-ți recapeți vocea!

Cum se manifestă răgușeala

Vocea se aude ciudat, mai îngroșată, mai aspră, tremurată. Nu „zgârie” doar urechile ascultătorului, ci îți creează și ție un disconfort la vorbire. Poate apărea durerea la nivelul gâtului, iar vorbirea se realizează cu dificultate. Totul durează de la câteva zeci de minute la câteva zile, iar ca intensitate, de la o răgușeală ușoară, abia perceptibilă, până la pierderea totală a vocii.

Cum apare răgușeala

Răgușeala e cauzată de o iritație sau o inflamație la nivelul corzilor vocale – două pliuri de țesut muscular, aflate lângă laringe. Atunci când vorbim sau cântăm, corzile vocale se apropie și se depărtează rapid una de cealaltă și vibrează, printre ele trecând aerul expirat. Lungimea, flexibilitatea și grosimea corzilor vocale, dar și structura anatomică a tractului respirator și a cavității bucale influențează tonalitatea vocii, care variază de la individ la individ.

Cum ajung corzile vocale să se irite și să se producă răgușeala? Sunt 10 cauze:

1. Infecțiile respiratorii virale

Răceala, gripa, laringita, faringita provoacă inflamarea corzilor vocale și instalarea răgușelii. Este temporară, poate dura de la câteva zile până la o săptămână. Se ameliorează pe măsură ce organismul se vindecă.

2. Refluxul gastroesofagian

Acidul gastric care urcă în esofag poate ajunge și în zona gâtului, iritând corzile vocale și provocând răgușeală. E necesar tratarea bolii de bază.

3. Suprasolicitarea vocii

Persoanele care, prin natura meseriei, își suprasolicită vocea, se pot alege cu răgușeală. Amintim aici cântăreții, preoții, profesorii, persoanele care lucrează într-un call center sau la biroul de relații cu publicul.

4. Expunerea la substanțe iritante

Fumul de țigară, poluarea aerului, praful, anumite substanțe chimice la care te expui afectează, de asemenea, corzile vocale și pot fi alte cauze ale răgușelii.

5. Lipsa hidratării

Dacă uiți sau nu apuci să bei apă, în schimb vorbești, stai într-o încăpere cu aer uscat, stratul subțire de mucoasă care acoperă corzile vocale se usucă și el, afectând vocea.

6. Stresul

Există o legătură între emoții și controlul vocii. Tracul din timpul luării cuvântului în public, emoțiile puternice trăite la revederea cu cineva, sau dimpotrivă – furia, anxietatea, toate acestea pot provoca răgușeală, pe perioade scurte.

7. Respiratul pe gură

Persoanele care obișnuiesc să respire pe gură (poate din cauza unei deviații de sept) riscă să-și usuce / irite mucoasa gurii și a gâtului.

8. Anumite alimente

Zahărul, făinoasele, produsele de patiserie, lactatele, dulciurile, înghețata pot stimula producția de mucus la nivelul căilor respiratorii, ceea ce la unele persoane va duce la răgușeală temporară. De asemenea, alimentele picante, acide, condimentate excesiv pot irita mucoasa gâtului și afecta vocea. Dacă te simți ușor răgușit după masă, notează-ți ce ai mâncat și, astfel, vei identifica la ce aliment ești sensibil. În ceea ce privește băuturile, atenție la cafea și alcool, căci deshidratează, dar și la lichidele foarte reci, care produc o răcire bruscă a mucoasei gâtului, care devine temporar amorțită.

9. Anumite medicamente

Sunt pastile care au ca efect secundar deshidratarea, uscând, printre altele, inclusiv mucoasa gâtului. Spre exemplu, unele antihistaminice folosite în alergii.

10. Afecțiuni ascunse, mai grave

Dacă răgușeala persistă timp mai îndelungat și nu e legată de niciuna dintre cauzele de mai sus, mergi la medic, pentru un control de specialitate. Pot fi mici polipi sau noduli pe corzile vocale sau, în cazuri mai grave, chiar cancer la laringe.

Ce ar fi de făcut, cum scapi de răgușeală

De cele mai multe ori, răgușeala e un simptom care nu ridică prea mari probleme și poate trece ușor, cu ajutorul plantelor. Lemnul dulce, nalba mare, teiul, socul sau pătlagina, consumate sub formă de ceai, acționează ca un balsam pentru corzile vocale și ameliorează răgușeala. De altfel, e important să te hidratezi mai mult. Pe lângă ceaiuri, bea sucuri naturale, apă plată, mănâncă supe, dar evită cafeaua și alcoolul.

Tot pe bază de plante este Plantusin spray pentru gât, un produs natural cu proprietăți antiinflamatorii, analgezice, antiseptice. Conține extracte de plante și uleiuri esențiale (salvie, trei frați pătați, plămânărică, nalbă mare, propolis, eucalipt, rozmarin) care combat răgușeala și durerile în gât date de viroze, de faringite.

Sunt și leacuri bătrânești pentru răgușeală. Spre exemplu, gargara cu apă călduță și sare, care acționează ca un dezinfectant. Un alt remediu din bătrâni e siropul de ridiche neagră, care se prepară ușor, dintr-o ridiche scobită, cu pusă miere la interior și lăsată lângă o sursă de căldură să-și adune sucul. O altă băutură pe care ne-o preparau părinții sau bunicii, când eram mici, era din lapte cald amestecat cu gălbenuș de ou frecat cu miere și cacao.

Nu uita că, pentru a trata răgușeala, trebuie să-i descoperi cauza și să o elimini. Indiferent de situație, încearcă să faci o mică pauză vocală, bea ceaiuri calde și apelează la un remediu pe bază de plante. Vocea îți va reveni rapid.