Se apropie cu pași repezi primăvara așa că e momentul să îți actualizezi lista de cumpărături cu 20 de alimente ideale pentru a te ajuta să te împrospătezi și detoxifici în fiecare zi, cu fiecare masă sănătoasă pe care o servești.
Legătura dintre trup și minte este una cât se poate de reală. Starea corpului joacă un rol foarte important în felul în care îți funcționează creierul și dacă ai sau nu o stare de bine.
Pentru a duce o viață sănătoasă este esențial să te eliberezi de toxine, de radicali liberi și alte lucruri neplăcute care rămân în organismul tău, mai ales când organele de eliminare se lenevesc, iar meniul devine haotic.
Pentru că buna funcționare a ficatului are beneficii de lungă durată pentru întregul organism, multe dintre alimentele din lista de mai jos vor avea legătura directă cu ușurarea activității hepatice.
1. Sparanghelul
Pe lângă faptul că este o legumă gustoasă, se situează la o cotă înaltă pe scara alimentelor responsabile de detoxifiere. Nu este recomandat doar în detoxificarea organismului, dar ajută și în câștigarea bătăliei împotriva îmbătrânirii, protejează împotriva cancerului și ajută inima să rămână sănătoasă, fiind totodată un aliment antiinflamator.
Sparanghelul are un rol aparte în curățarea hepatică, și din moment ce ficatul este responsabil cu filtrarea substanțelor toxice ingerate prin alimente și băuturi, orice ajutor care susține drenajul este binevenit.
2. Anghinarea
Anghinarea ajută la funcționarea ficatului la capacitate maximă, astfel că organismul va acționa singur ca un purificator de toxine și de alte reziduuri de care nu are nevoie. Stimulează producerea de bilă, și, din moment ce bila este responsabilă de descompunerea produselor alimentare, ajută organismul să folosească nutrienții din alimente.
Pe lângă toate aceste beneficii pentru ficat, anghinarea reprezintă o sursă naturală de fibre, proteine, magneziu, acid folic și potasiu. Este un aliment simplu de adăugat în dietă dacă dorești să rămâi activ, să fii sănătos și să te bucuri de o funcționare bună a ficatului.
3. Avocado
Datorită fibrelor și antioxidanților, contați pe acest aliment că fiind unul care merită cu adevărat să fie pe lista alimentelor de detoxifiere. La prima vedere este de evitat din cauză conținutului bogat în grăsimi, dar în momentul în care faci diferența între grăsimile bune și cele rele, așa cum sunt numite uzual, atunci avocado va primi respectul pe care îl merită.
Să nu îți închipui că adăugând în meniul de fast food o porție de guacamole vei obține detoxifiere. Pentru a beneficia de toate calitățile sale, alege să consumi avocado preparat cât mai simplu, împreună cu o dietă ușoară și sănătoasă.
4. Sfecla
S-ar putea să observi sfecla doar atunci când comanzi salată de crudități, dar ar trebui să faci totuși un efort mai mare și să o incluzi în mod frecvent în meniu, adăugându-o pe primele locuri în lista ta de alimente detoxifiante.
Are atât de multe beneficii încât este ușor să înțelegi de ce este adesea menționată că fiind un super-aliment. Pe scurt, este unul din cele mai puternice detoxifiante hepatice, are efecte asupra sangelui si pielii, sustine purificarea intestinala, este antioxidanta si a fost considerata un ingredient de nelispit in curele de sanatate cu sucuri.
5. Broccoli
Probabil că te-ai săturat să vezi broccoli ori de câte ori se menționează alimente sănătoase. Pe bună dreptate însă, chiar te afli în prezența unui produs cu o încărcătură nutrițională de excepție, ambalat într-un pachețel sub formă de mini-copăcel.
De ce să fie adăugat pe lista de cumpărături pentru alimente detox? Pur și simplu pentru că împreună cu enzimele din ficatul tău transformă reziduurile în ceva ce organismul tău poate elimina cu ușurință.
În cazul în care te-ai blocat și nu știi cum să faci un broccoli să fie mai gustos, încercă să îl gătești altfel decât de obicei sau chiar să iei în calcul varianta de a-l consuma crud. Nu îl pune niciodată în cuptorul cu microunde pentru că nu va mai avea aceleași proprietăți de detoxifiere.
6. Varza
Nu lăsa ca celebra cură de slăbire cu supă de varză să te facă să consideri această legumă plină de calități doar un ingredient la modă utilizat pentru slăbire. Ca multe alte lucruri care devin virale, această dietă are partea ei de adevăr, dar nu trebuie să cădem în extreme.
Varza împreună cu produsele derivate ajută ficatul, prin scăderea colesterolului, prin urmare sunt numeroase motivele pentru care această legumă cruciferă ar trebui introdusă în alimentație. Pe lângă faptul că îți va curăța ficatul, varza va ajuta tranzitul intestinal și eliminarea toxinelor din organism.
Știai că în zonele unde varza este consumată frecvent rata apariției tumorilor mamare la femei este mult mai scăzută?
7. Păpădia
‘Ficat fericit, viață sănătoasă’, această este motto-ul acestei plante, iar rădăcina și frunzele de păpădie însemnă un pas în plus spre un ficat care își îndeplinește zilnic atribuțiile.
Această plantă este considerată doar o iarbă banală de către majoritatea iubitorilor de natură, dar are câteva proprietăți curative importante pentru ficat și de aceea nu ar trebui evitată atunci când vine vorba despre detoxifiere.
Păpădia a fost folosită pentru tratarea problemelor hepatice de sute de ani, însă nu trebuie să aștepți să ajungi la grea strâmtoare pentru a-i descoperi beneficiile. În cazul în care ai un ficat sănătos și vrei să îl menții așa, ia în considerare păpădia ca pe o alternativă de curățire a acestuia.
Frunzele prospete ce apar primavera devreme sunt un adaos fantastic la salatele verzi de la fiecare masă de prânz.
8. Usturoiul
Multe diete de detoxificare conțin usturoiul ca element crucial al acestui puzzle. Motivul este acela că rolul usturoiului este de a accelera activitatea sistemul imunitar și de a susține funcția hepatică.
Unul din lucrurile excelente legate de usturoi este faptul că poate fi ingerat fără teama că organismul s-ar putea să se obișnuiască cu el și să înceteze să mai reacționeze la substanțele din compoziția lui.
Un alt aspect pozitiv este faptul că dă savoare unor alimente care altfel ar fi lipsite de gust când le consumi în timpul unui program de detoxifiere. Dar dacă nu îți place gustul de usturoi, poți obține în continuare beneficiile sale dacă îl consumi sub formă de supliment nutritiv.
9. Ghimbirul
Acesta este o rădăcină ale cărei proprietăți vindecătoare sunt cunoscute din timpul civilizației Chinei antice și ale cărei beneficii aduse sănătății sunt luate în considerare și acum. Folosit în mod frecvent în ceai sau în alte băuturi, ghimbirul poate fi adăugat și în multe feluri de mâncare.
Se știe că ajută funcției hepatice, stimulează puternic digestia și eliminarea și este un puternic antioxidant. Unele diete de detoxifiere propun mestecarea câtorva feliuțe proaspete din rădăcina de ghimbir, în fiecare zi. O altă soluție foarte simplă și puternic detoxifiantă este să bei în fiecare dimineață un pahar de apă călduță cu puțin suc de ghimbir și zeamă de lămâie.
10. Grepfrut
Fibra și sucurile bogate în nutrienți ale grapefruitului reprezintă un puternic detoxifiant care poate cu adevărat să pună organismul în mișcare pe perioada curei. Este ca și când corpul ți-ar fi invadat de substanțe binefăcătoare, concomitent cu alungarea ceea ce este nociv.
Efectele grapefruitului în procesul de slăbire sunt bine-cunoscute, iar unul dintre motive este faptul că stimulează ficatul să ardă grăsimile.