Ești Sănătos

4 alimente pe care trebuie să le speli și 4 alimente pe care nu trebuie să le speli înainte de ultilizare

123

Stiai ca anumite alimente necesita spalare inainte de preparare iar altele nu? Ei bine, de cele mai multe ori se intampla ca oamenii sa le spele exact pe cele care nu necesita spalare si sa nu le spele pe cele ce necesita spalare.

Alimente ce NU necesita spalare

Oua

Ouale nu trebuie spalate inainte de a fi adaugate in frigider. Prin spalare se distruge protectia naturala a oualor de bacterii, iar porii acesteia se astupa cu reziduuri. Astfel, ouale se vor strica mult mai rapid. Spala ouale doar inainte de folosire.

Carne

Carnea (indiferent ca este carne de pui, porc, vita sau miel) contine bacterii ce pot fi periculoase. Prin spalare nu faci decat sa le imprastii in chiveta si pe spatiul de lucru. Acesta este modul in care multe persoane contacteaza salmonella sau E. Coli fara sa stie.

Prin spalare, bacteriile de pe carne nu sunt indepartate ci doar imprastiate in mediul inconjurator. In schimb, prin preparare termica, adecvata, acestea sunt combatute in proportie de 100%. In schimb, inainte de gatire, poti tampona carnea cu un servet de unica folosinta pentru a indeparta zeama lasata de aceasta.

Paste fainoase

Multe persoane au obiceiul de a clati pastele fainoase dupa fierbere. Bucatarii Chefi insa, considera ca acest obicei duce la compromiterea preparatului, deoarece pe paste, dupa fierbere, ramane o pelicula fina de amidon ce ajuta la legarea sosului.

Le poti spala insa, numai in momentul in care doresti sa prepari o salata cu paste.

Ciuperci

Ciupercile trebuie spalate rapid, sub un jet de apa, si nu inmuiate intr-un vas cu apa. Pune-le apoi intr-o sita pentru a se scurge rapid apa de pe acestea. Ciupercile sunt buretoase si absorb rapid foarte multa apa, ceea ce duce la pierderea elasticitatii si la alterarea gustului.

Alimente ce TREBUIE spalate intotdeauna

Fructe si legume proaspete

Doar pentru ca fructele si legumele au o coaja perfecta, lucioasa, fara impuritati nu inseamna ca sunt curate si ca nu trebuie sa le speli. Acestea sunt stropite cu substante chimice toxice, pentru organism, iar prin spalare, o mare parte din aceste substante este eliminata. In plus, odata cu acestea se elimina si o parte din bacteriile existente pe fructe si legume.

Spala bine fructele si legumele sub un jet de apa rece si apoi sterge-le cu un prosop. Aceasta regula se aplica si in cazul fructelor si legumelor a caror coaja nu se consuma.

Fructe oleaginoase

Fructele oleaginoase precum nuci, alune, midgale, caju, etc trebuie spalate chiar daca sunt decojite. Acest lucru este util deoarece niciodata nu poti sti in ce conditii au fost depozitate si transportate si pot acumula bacterii periculoase.

In plus, prin spalare se elimina o mare parte din acidul fitic continut acestea. Acidul fitic este responsabil cu aparitia cariilor si a osteoporozei.

Fructe uscate

Stiai ca despre fructele uscate se spune sunt unele dintre cele mai murdare fructe? Acest lucru este valabil in special pentru cele neambalate, vandute la kilogram, dar nici cele ambalate frumos nu sunt curate.

In primul rand, multe dintre acestea nu sunt spalate cum trebuie, apoi, o multime de oameni pun mana pe ele in timpul procesul de uscare, dar si dupa aceea, la ambalre. In plus, acestea contacteaza praf si bacterii din aer, mai ales daca nu sunt depozitate adecvat pana la ambalare.

Conserve

Conservele de metal, indiferent ca vorbin depsre peste, sos de rosii, pentru mancare sau conserve de legume, contin o multime de microbi. Iar daca te mai gandesti ca in depozitele in care sunt tinute exista si rozatoare iti poti da seama cu siguranta cat sunt de periculoase pentru sanatate.

Este drept ca paretea metalica nu se mananca, insa in momentul desfacerii conservei, multe din bacterii migreaza in interior.

Spala asadar conservele cu apa si putin detergent de vase, inainte de a le desface. Acelasi lucru este valabil si in cazul sucurilor sau bauturilor alcoolice la doza.