Ești Sănătos

5 Recomandări de utilizare a gulerului cervical

9659517 wp

În perioada de recuperare după o fractură sau un traumatism cervical sever, orice mișcare poate agrava leziunile suferite. Pentru prevenirea lor, este necesară purtarea unui guler cervical, ce are rolul de a imobiliza coloana vertebrală superioară.

Prin intermediul acestui dispozitiv medical, gâtul și capul se mențin într-o poziție stabilă, facilitând astfel perioada de recuperare.

Iată care sunt 5 recomandări de purtare a unui guler cervical:

Traumatisme cervicale

Diferite accidentări sportive, rutiere sau de muncă, pot cauza traumatisme cervicale, manifestate prin dureri ale gâtului, umerilor și brațelor. Tratamentul urmărește ameliorarea durerii, prin administrarea analgezicelor și efectuarea unor exerciții de întărire a mușchilor slăbiți.

Folosirea unui guler cervical este necesară, pentru a proteja gâtul și coloana vertebrală de mișcări necontrolate, ce pot agrava traumatismul suferit.

Intervenții chirurgicale cervicale

În cazul intervențiilor cervicale, medicul poate recomanda purtarea unui guler cervical, care să limiteze mișcările gâtului și să faciliteze recuperarea. Pentru a beneficia pe deplin de avantajele pe care acest dispozitiv le oferă, se recomandă să se respecte cu strictețe recomandările medicilor.

Este permisă mișcarea moderată, care previne rigidizarea mușchilor gâtului. De asemenea, este bine să menții spatele drept și să eviți ridicarea obiectelor grele. Respectarea acestor măsuri îmbunătățește procesul de recuperare, după o intervenție chirurgicală.

Durere în zona gâtului

Atunci când resimți durere sau tensiune în zona gâtului, un guler cervical moale, îți poate oferi susținerea de care ai nevoie. Acesta se poartă pe perioade scurte, pentru a reduce durerea și a preveni leziunile minore.

Este important ca gulerul să fie corect ajustat, astfel încât să ofere o susținere adecvată, întrucât cel prea larg sau prea strâmt nu poate avea efectul dorit și va cauza alte probleme de sănătate.

Spondiloză cervicală

Vârsta înaintată, sedentarismul, obezitatea sau leziunile anterioare ale gâtului, sunt printre factorii de risc, ce duc la instalarea spondilozei cervicale. Aceasta se manifestă prin durere și rigiditate la nivelul gâtului, dureri de cap sau zgomot la mișcarea gâtului.

Opțiunile de tratament pentru spondiloză includ fizioterapia, medicamentele antiinflamatoare și purtarea unui guler cervical, care să limiteze mișcarea gâtului și să permită mușchilor să se refacă.

În cazul în care este afectat un nerv spinal sau măduva spinării este comprimată, este nevoie de o intervenție chirurgicală.

Sindrom de compresie nervoasă

Sindromul de compresie nervoasă se manifestă prin durere la nivelul spatelui sau al gâtului, care poate radia. La unii pacienți, durerea este însoțită de amorțeală, furnicături și slăbiciune.

Pentru tratarea compresiei, poate fi necesară administrarea unor antiinflamatoare, terapia fizică și purtarea unui guler cervical, ce ajută la reducerea presiunii exercitate asupra nervilor gâtului. În acest mod, se favorizează relaxarea musculară și ameliorarea disconfortului.

În magazinele de tehnică medicală, găsești o varietate de gulere cervicale, alături de scaune cu rotile și alte dispozitive ajutătoare de mers, ce permit o recuperare mai ușoară în urma traumatismelor.

Cu toate acestea, pentru a beneficia de efectul lor terapeutic și a accelera procesul de refacere după un traumatism, este important să le alegi și utilizezi corect, respectând recomandările unui specialist.