Ești Sănătos

5 situații în care se recomandă determinarea ureei serice

Hands,Of,A,Lab,Technician,With,A,Tube,Of,Blood

Atunci când consumi mese bogate în proteine, ficatul tău transformă acești compuși în aminoacizi și amoniac. Apoi, cu ajutorul unor enzime, amoniacul este metabolizat în uree, care este transportată prin sânge și eliminată de către rinichi, prin urină. În unele cazuri acest proces nu funcționează așa cum ar trebui, iar nivelul ureei din sânge devine mai mare decât ar trebui.

Medicii pot recomanda determinarea ureei serice, o analiză ce măsoară nivelul acestui compus în sânge, în anumite cazuri. Iată câteva situații în care acest test poate fi util.

1. Diagnosticarea unor afecțiuni renale

Determinarea nivelului de uree serică poate fi recomandată în cazul în care medicul suspectează o afecțiune renală. Dacă ai anumite simptome ale unei disfuncții renale, precum urinare frecventă, urină tulbure, cu aspect lăptos sau urme de sânge, această analiză poate fi de folos pentru un diagnostic corect. Totodată, nivelul ureei serice poate fi determinat și în cazul în care nu prezinți simptome la nivel renal, însă ai anumiți factori de risc, precum diabet, hipertensiune arterială sau un istoric familial de afecțiuni renale.

2. Evaluarea funcției renale în cazul unor afecțiuni cronice

Afecțiunile cronice ale rinichilor și ficatului, precum și alte boli, pot influența nivelul de uree din sânge. De aceea, această analiză poate face parte dintr-un panou extins de verificare a metabolismului și a funcției renale, alături de creatinina serică și rata filtrării glomerulare. Un nivel crescut de uree serică poate apărea în caz de:

3. Determinarea eficienței dializei

În cazul în care rinichii nu pot elimina cu succes anumiți produși metabolici, dializa poate fi recomandată ca opțiune de tratament. Pentru a stabili, însă, dacă dializa oferă rezultate optime, poate fi necesară determinarea ureei serice.

De asemenea, nivelurile de uree serică pot fi utilizate pentru a evalua frecvența și durata sesiunilor de dializă necesare pentru pacient. Dacă nivelurile de uree serică rămân ridicate în urma ședințelor regulate de dializă, poate fi necesară ajustarea programului de tratament.

4. Diagnosticarea deshidratării acute

În caz de deshidratare, nivelul apei din organism scade, așadar și fluxul de sânge filtrat de către rinichi este redus. Ca urmare, nivelul de uree poate crește ușor. Un semn specific de deshidratare acută este un nivel crescut de uree serică, corelat cu un nivel normal de creatinină. Nivelul de uree poate fi determinat și după administrarea tratamentului, pentru a vedea dacă echilibrul hidro-electrolitic a fost restabilit.

5. Evaluarea nutriției și a metabolismului

Ureea serică poate fi testată pentru a evalua starea nutrițională a unui pacient, deoarece nivelurile sale pot reflecta cantitatea de proteine pe care pacientul o consumă și capacitatea rinichilor de a o elimina. Un nivel crescut de uree în sânge poate indica o dietă bogată în proteine. Totodată, un nivel de uree scăzut poate semnala o dietă prea săracă în proteine, malnutriție sau un nivel excesiv de hidratare.

Un nivel anormal de uree serică poate indica o gamă variată de afecțiuni cronice sau acute, însă de cele mai multe ori sunt necesare teste suplimentare pentru un diagnostic corect. Doar medicul este în măsură să recomande efectuarea acestei analize, precum și determinarea altor parametri, în urma unei evaluări detaliate a stării tale de sănătate. Așadar, în cazul în care te confrunți cu anumite simptome neplăcute sau vrei să îți evaluezi starea generală, consultă cât mai curând un medic specialist!