Ești Sănătos

5 uleiuri esențiale și beneficiile lor pentru corp

5 uleiuri esențiale și beneficiile lor pentru corp

Uleiurile esențiale ne încântă cu aroma lor ispititoare, însă acesta nu este singurul beneficiu pe care ni-l oferă. Aromaterapia îmbunătățește starea de sănătate fizică și mentală încă de la prima ședință, reprezentând un tratament holistic de nădejde. Mai mult de atât, uleiurile esențiale sunt utilizate cu succes și în cosmetică.

Citește în continuare care sunt cele mai apreciate uleiuri esențiale și ce beneficii oferă.

Lista cu cele mai apreciate uleiuri esențiale

1. Uleiul esențial de mentă

Un loc important în topul celor mai apreciate uleiuri esențiale îl ocupă cel de mentă. Poate fi folosit pentru îngrijirea sistemului respirator, fiind benefic în tratamentul împotriva astmului, bronșitei, gripei ori tusei.

Este un aliat de nădejde pentru calmarea durerilor de cap, energizarea organismului și îmbunătățirea capacității de concentrare. De asemenea, este recomandat și pentru problemele digestive: diaree, constipație, indigestie, balonare ori greață.

2. Uleiul esențial de lavandă

Încă un ulei esențial extrem de apreciat este cel de lavandă nu numai pentru aroma cuceritoare, ci și pentru efectele terapeutice. Este remediul perfect după o zi obositoare și stresantă, în care simți că ai ajuns la capătul răbdării. Ajută la reducerea stresului, la atenuarea stării de anxietate și la îmbunătățirea calității somnului. De asemenea, poate ameliora durerile de cap. În plus, se dovedește util și pe timpul verii, când ne dau târcoale insectele. Uleiul de lavandă poate fi aplicat pe zonele afectate și va calma mâncărimea și atenua inflamația. Mai mult de atât, poate fi aplicat și preventiv pe piele pentru a ține la distanță insectele nedorite. Atenție însă, nu este indicat să fie aplicat direct pe piele, ci diluat în ulei vegetal (ulei de măsline, ulei de cocos, etc).

3. Uleiul esențial de lămâie

Uleiul esențial de lămâie este apreciat pentru că energizează organismul, alungă stresul, are efect detoxifiant și stimulează sistemul imunitar. Acest remediu naturist ajută la curățarea căilor nazale, ușurând astfel respirația. Poate fi utilizat cu succes pentru a ameliora simptomele episoadelor astmatice orialergice.

Uleiul esențial de lămâie este util, de asemenea, pentru tratarea problemelor pielii precum: mușcături de insecte, celulită, răni ușoare și rozacee. Totodată, poate fi folosit și pentru albirea dinților acasă.

4. Uleiul esențial de trandafir

Printre cele mai cunoscute uleiuri esențiale se află și cel de trandafir. Acest ingredient naturist este apreciat atât pentru aroma minunată, cât și pentru proprietățile terapeutice. Câteva dintre principalele beneficii pe care le oferă acest ulei esențial sunt: reducerea simptomelor de anxietate, ameliorarea acneei, hidratarea pielii, atenuarea ridurilor și calmarea crampelor menstruale.

Este utilizat deseori ca ingredient în produse cosmetice naturiste care tratează afecțiuni ale pielii – eczeme, cicatrici și vergeturi. La nivelul pielii se aplică numai diluat în ulei vegetal.

5. Uleiul esențial de mușețel

Mușețelul se numără printre primele plante pe care oamenii le-au folosit și apreciat pentru beneficiile terapeutice. Este util în alungarea stării de anxietate, tratarea insomniilor, combaterea alergiilor și ușurarea problemelor gastrointestinale (diaree, constipație și crampe abdominale).

Uleiul de mușețel are efect calmant și asupra durerilor articulare, fiind eficient în caz de poliartrită reumatoidă. De asemenea, remediul poate contribui la întreținerea frumuseții pielii și la eliminarea mătreții grație proprietăților antiinflamatoare și antibacteriene.