Ești Sănătos

7 greșeli făcute înainte de somn care duc la îngrășare

Sleeping scaled e1674659689659

Un somn de calitate este esențial pentru sănătatea și bunăstarea noastră generală, inclusiv pentru menținerea unei greutăți corporale sănătoase. Cu toate acestea, obiceiurile proaste înainte de culcare pot avea un impact negativ asupra metabolismului și pot contribui la creșterea în greutate. Iată 7 greșeli comune făcute înainte de somn care pot duce la îngrășare:

1. Consumul de alimente bogate în calorii: A mânca în exces înainte de culcare poate îngreuna digestia și poate duce la depunerea de grăsimi în timpul nopții. Evită mâncărurile grele, bogate în carbohidrați și grăsimi, în special cu puțin timp înainte de somn.

2. Consumul de zahăr în exces: Mâncatul de dulciuri sau băuturile zaharoase înainte de culcare poate duce la creșterea nivelului de zahăr din sânge și, ulterior, la depunerea excesivă de grăsimi. Optează pentru gustări sănătoase și sățioase, cum ar fi o bucată mică de fructe sau o mână de nuci.

3. Lipsa de rutină: Un program de somn neregulat poate afecta ritmul circadian al organismului și poate influența apetitul și metabolismul. Încearcă să te culci și să te trezești în jurul aceleiași ore în fiecare zi pentru a menține un ritm sănătos.

4. Consumul excesiv de cofeină: Băuturile cofeinizate, cum ar fi cafeaua sau ceaiul, pot perturba somnul și pot afecta calitatea acestuia. Consumul de cofeină înainte de culcare poate duce la dificultăți de adormire și la un somn întrerupt, ceea ce poate influența apetitul și metabolismul în ziua următoare.

5. Utilizarea dispozitivelor electronice: Lumina albastră emisă de ecranele dispozitivelor electronice, cum ar fi telefoanele mobile sau tabletele, poate perturba secreția de melatonină, hormonul responsabil de reglarea somnului. Aceasta poate duce la un somn de proastă calitate și, indirect, la creșterea în greutate.

6. Stresul și anxietatea: Stresul cronic și anxietatea pot duce la creșterea în greutate prin schimbări în apetit și metabolism. Găsește modalități de a-ți relaxa mintea înainte de culcare, cum ar fi practicarea meditației sau a tehnicilor de respirație profundă.

7. Lipsa activității fizice: Un stil de viață sedentar poate influența negativ metabolismul și poate duce la îngrășare. Totuși, exercițiile intense înainte de culcare pot afecta somnul. Optează pentru activități moderate, cum ar fi o plimbare ușoară sau exerciții de întindere.

În concluzie, obiceiurile sănătoase înainte de culcare pot juca un rol semnificativ în menținerea greutății corporale sănătoase și în promovarea somnului odihnitor. Evită aceste greșeli comune și încearcă să creezi o rutină relaxantă înainte de somn pentru a asigura un somn de calitate și a sprijini eforturile tale de a menține o greutate optimă. Dacă te confrunți cu probleme serioase de greutate sau de somn, este recomandat să consulți un specialist pentru sfaturi și îndrumare personalizate.