Ești Sănătos

7 semne de diabet zaharat care se văd pe piele. Al cincilea nu trebuie ignorat niciodată

diabet 2 1024x609 1

Diabetul zaharat este o afecțiune cronică care afectează milioane de oameni la nivel global. În multe cazuri, simptomele diabetului pot fi detectate și pe piele. Aceste manifestări cutanate sunt semnale importante care pot indica prezența bolii, uneori chiar înainte de apariția altor simptome mai evidente. Iată șapte semne de diabet zaharat care se văd pe piele, cu accent special pe al cincilea, care nu trebuie ignorat niciodată.

1. Acanthosis Nigricans

Acanthosis nigricans se manifestă prin pete întunecate și catifelate pe piele, de obicei în pliurile și cutele corpului, cum ar fi gâtul, axilele și zona inghinală. Aceste pete pot fi un semn precoce al rezistenței la insulină și, implicit, al diabetului. Ele sunt cauzate de nivelurile ridicate de insulină care stimulează celulele pielii să se înmulțească rapid.

2. Infecții Fungiice și Bacteriene

Persoanele cu diabet zaharat sunt mai predispuse la infecții ale pielii, datorită glicemiei ridicate care creează un mediu propice pentru creșterea bacteriilor și a ciupercilor. Infecțiile fungice, cum ar fi candidoza, se manifestă prin mâncărimi, roșeață și vezicule, în special în zonele umede și calde ale corpului. Infecțiile bacteriene pot include furuncule, abcese și foliculite.

3. Dermopatia Diabetică

Dermopatia diabetică se caracterizează prin apariția unor pete mici, rotunde și de culoare maronie pe partea frontală a picioarelor. Aceste pete sunt nedureroase și nu cauzează mâncărimi, dar pot fi un semn clar al problemelor vasculare asociate cu diabetul.

4. Necrobiosis Lipoidica

Aceasta este o afecțiune rară în care pielea devine galben-maronie și subțire, cu margini ridicate și roșii. Necrobiosis lipoidica afectează de obicei tibia și poate fi dureroasă. Aceasta este legată de modificările vasculare și inflamatorii asociate diabetului.

5. Ulcere pe Picioare și Picioare Diabetice (Piciorul Diabetic)

Unul dintre cele mai grave semne de diabet zaharat care se vede pe piele este apariția ulcerelor pe picioare. Aceste răni se vindecă foarte greu din cauza circulației sanguine deficitare și a neuropatiei diabetice (deteriorarea nervilor). Ulcerele pot duce la infecții grave și, în cazuri extreme, la amputări. Este esențial să nu ignorați niciodată aceste semne și să consultați imediat un medic dacă observați răni care nu se vindecă.

6. Xantomatoza Eruptivă

Xantomatoza eruptivă se manifestă prin mici noduli galbeni pe piele, de obicei pe spatele mâinilor, picioarelor, brațelor și feselor. Aceste leziuni sunt cauzate de nivelurile ridicate de lipide din sânge și sunt adesea însoțite de mâncărimi. Ele pot fi un indiciu al diabetului necontrolat.

7. Scleroza Digitală

Scleroza digitală se manifestă prin îngroșarea pielii de pe degetele mâinilor și picioarelor. Pielea devine tare, cerată și rigidă, ceea ce poate îngreuna mișcarea articulațiilor. Acest semn este asociat cu glicemia necontrolată și poate indica prezența diabetului de lungă durată.

Diabetul zaharat poate afecta pielea în multe moduri, iar recunoașterea timpurie a acestor semne este esențială pentru gestionarea eficientă a bolii. Printre cele mai importante manifestări cutanate se numără acanthosis nigricans, infecțiile fungice și bacteriene, dermopatia diabetică, necrobiosis lipoidica, ulcerele pe picioare, xantomatoza eruptivă și scleroza digitală. Dintre acestea, ulcerele pe picioare sunt deosebit de periculoase și nu trebuie ignorate niciodată, deoarece pot duce la complicații severe. Dacă observați oricare dintre aceste simptome, este crucial să consultați un medic pentru o evaluare detaliată și pentru a primi tratamentul adecvat.