Ești Sănătos

9 metode pentru activarea sistemului limfatic pe care să le folosești dacă ai un mod sedentar de viață

limfa sedentar

Yoga si sistemul limfatic

Posturile Yoga care implica rasuciri, inversiuni si secventele Salutul Soarelui si vinyasa flow, fac limfa sa circule contribuind la buna functionare a sistemului limfatic si deci bineinteles la mentinerea sanatatii generale a organismului.

Sistemul limfatic este denumit si sistemul de salubritate al organismului, care colecteaza gunoiul (rezidurile) din toate celulele. Numeroase alimente pe care oamenii le consuma zilnic supraincarca sistemul limfatic.

Racelile, gripa, alergiile, inflamatiile sinusurilor, bronsita, afectiunile pulmonare, abcesele, eruptiile cutanate si matreata sunt manifestari ale unei stari de supraincarcare si de inflamare a sistemului limfatic, ne spune doctorul Robert Morse in cartea sa ” Sa traim sanatos fara toxine”.

Toate produsele lactate (pasteurizate sau in stare bruta) carbohidratii rafinati, alimente iritante (ardei iute, cola), substante chimice toxice, proteinele in exces, provoaca reactia mucoasei la nivel limfatic, adica productia excesiva de mucozitati. Totodata lipsa exercitiului fizic si un stil de viata sedentar, vor duce la uzura si degradarea sistemului limfatic.

Sangele transporta substante nutritive si combustibil pana la celule iar sistemul limfatic indeparteaza produsele secundare si rezidurile rezultate din metabolizarea acestor substante nutritive si combustibili.

Din punct de vedere spiritual sistemul vascular si sistemul limfatic sunt o reflectare a spiritului. Ele contribuie la dezvoltarea individului si il hranesc dar il si curata si il educa.

„Curatati si deschideti toate caile de acces din propriul organism si permiteti spiritului (sange, limfa) sa circule liber si fara constrangeri. Acest simplu fapt va va aduce la o stare de bine inimaginabila.”

Spre deosebire de sange care se misca in urma batailor inimii, limfa se misca prin contractii musculare. Exercitiile fizice si in special yoga, ne ajuta ca limfa sa circule armonios prin tot organismul. Fluxul limfei este totodata influentat de gravitatie, motiv pentru care multe posturi din yoga sunt realizate avand capul mai jos decat inima.

Maestrul modern al terapiei yoga T.K.V. Desikachar, a afirmat adesea ca terapia yoga inseamna in proportie de 90 % eliminarea rezidurilor si pentru asta este necesar sa punem mai mult accentul pe procesul respiratiei si in special pe expiratie.

Conceptul Prana – Apana

Prana: este un termen universal care poate fi utilizat pentru a denumi manifestarea intregii forte vitale si energii creatoare. Prana reprezinta totodata respiratia vietii la care ne conectam prin fiecare inspir.

In filosofia Yoga, Prana este unul dintre cele 5 curente din corp care permite ca mancarea sa ajunga in stomac. Prana mentine toate celelalte elemente ale corpului in echilibru si controleaza buna functionare a lor.

Datorita pranei (energiei vitale) suntem capabili sa ne miscam, sa gandim, auzim, vedem. Studiul pranei se numeste Pranayama, controlul respiratiei. Sa ne amintim ca am venit aici printr-un inspir si plecam printr-un ultim expir.

In timp ce PRANA este forta (aerul) care aduce energie din afara sistemului prin intermediul plamanilor si care sustine procesul digestiei, APANA se ocupa de functiile opuse (eliminarea rezidurilor).

Apana este curentul situat in zona abdomenului inferior si se refera la eliberarea rezidurilor si energiei din organism, urinare, defecatie, ejaculare, cu alte cuvinte, ajuta organismul sa se curete.

Iata cateva metode de a imbunatati circulatia limfei si a elibera congestiile limfatice.

1. Realizeaza posturi inversate: precum lumanarea- shoulderstand, care inverseaza efectul gravitatiei si dreneaza limfa.

2. Realizeaza rasuciri la nivelul abdomenului precum si aplecari in fata, spate, lateral care stimuleaza limfa din zona abdominala prin contractia si stoarcerea organelor si a muschilor.

3. Fa cat mai multe serii de salutul soarelui si intra dinamic (vinyasa flow) dintr-o postura intr-alta. Asta ii va ermite corpului sa se contracte si sa se relaxeze, fiind principalul mod de a face ca limfa sa circule liber prin corp.

4. Masaj de relaxare sau masaj drenaj limfatic realizat de un specialistii. Detalii masaj.

5. Periajul pentru indepartarea pielii uscate.

6. Respiratia din diafragma. Respiratia adanca si din diafragma este probabil cel mai bun mod de a pune limfa in miscare. In jur de 60% dintre nodurile limfatice, se afla chiar sub diafragma, de unde si ideea ca singurul mod de a pune in miscare limfa in mod continuu este o respiratie corecta.

7. Jogging , plimbarile lungi sau orice alt tip de exercitii fizice.

8. Exercitiile de tapotare pe toata suprafata corpului si sariturile de pe loc.

9. Mananca alimente curate, fructe si legume de sezon. Bea apa alcalina.

Atunci cand sistemul limfatic nu functioneaza corect, corpul nostru nu poate elimina toxinele; nu poate lupta contra afectiunilor cauzate de virusi, ciuperci si bacterii; nu poate regla cantitatea de lichide la nivelul tesuturilor. Pentru o sanatate optima trebuie sa mentinem acest sistem intr-o stare buna de functionare si limfa in miscare.