Ești Sănătos

9 semne de avertizare ale deficitului de fier pe care trebuie sa le stii

fier semne

Deficienta de fier este una dintre cele mai frecvente in randul deficientelor de nutrienti esentiali. Din moment ce fierul este extrem de important pentru producerea de celule rosii care transporta oxigenul in tot corpul, fiecare sistem este afectat.

O problema cronica poate duce la anemie si la alte afectiuni. Iata cele mai frecvente semne de avertizare ale deficitului de fier:

Epuizarea sau oboseala. Este semnul cel mai comun al deficitului de fier, dar si cel mai dificil de detectat deoarece majoritatea oamenilor sunt foarte ocupati si acuza in mod frecvent senzatie de oboseala. Cu toate acestea, in cazul in care oboseala se agraveaza, in ciuda faptului ca dormi bine, aceasta ar putea fi un semn ca trebuie sa faci niste investigatii.

Perioade grele. Pentru femeile care au deficit de fier lucrurile se pot agrava. Acest lucru din cauza faptului ca organismul va pierde prea mult fier intr-un singur ciclu menstrual si nu va avea timp sa-l inlocuiasca inainte de urmatorul.

Paloare. Hemoglobina din sange asigura pielii o nuanta de roz si daca nu este suficient fier pentru a o face, rezultatul este o piele palida. Persoanele cu pielea mai inchisa isi pot da seama de paloare analizand culoarea gingiilor si interiorul buzelor.

Dificultati de respiratie. Daca respiri greu chiar si atunci cand faci activitati care nu sunt in mod normal o problema pentru tine, acest lucru ar putea fi faptul ca nu ai suficient fier in hemoglobina pentru a oxigena corpul tau.

Batai neregulate de inima. Deficienta de fier poate duce la o inima suprasolicitata si in mod frecvent poti sesiza batai neregulate sau simti ca inima ta bate prea tare. Acesta este unul dintre semnele mai tarzii ale deficientei de fier si poate fi evitat daca depistezi simptomele timpurii.

Picioare nelinistite. Daca picioarele nu-ti dau pace si simti nevoia de a le misca continuu, mai ales atunci cand incerci sa dormi, acest lucru ar putea fi si un semn de deficit de fier.

Dureri de cap. Chiar si atunci cand nivel de fier este scazut, organismul tau va prioritiza obtinerea de oxigen spre creier, dar s-ar putea sa nu fie suficient si rezultatul poate fi dureri de cap frecvente cauzate de lipsa de oxigen.

Anxietate. Daca va simtiti nelinistit frecvent pentru nici un motiv aparent, acest lucru ar putea fi, de asemenea un semn ca nivelul de fier este insuficient. Nivelul scazut de oxigen poate stimula sistemul nervos simpatic si simtiti ca sunteti mereu in alerta.

Pierderea parului. Deficitul de fier duce, de asemenea, la pierderea parului, deoarece organismul tau va canaliza sangele pentru a sprijini activitatea organelor vitale, mai degraba decat pentru a pastra parul intact. Si unghiile au de suferit de pe urma deficitului de fier. Acestea se rup si se exfoliaza mai usor.

Daca aveti oricare dintre simptomele de mai sus, ar trebui sa consulti cu un medic pentru a determina daca nivelul de fier este normal. Daca sunteti un vegetarian sau vegan si aveti simptomele de mai sus, trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra, de asemenea.

Sunteti mai expusi riscului de deficit de fier, deoarece organismul absoarbe fierul mai eficient din carne decat din sursele vegetale.