Ești Sănătos

Aceste trei boli se pot vedea în palme! Ciroza, una dintre ele

index 2

Palmele sunt o parte importantă a corpului nostru, iar aspectul și starea lor pot oferi indicii prețioase despre sănătatea generală a unei persoane. De-a lungul timpului, medicii au observat că anumite afecțiuni interne pot fi reflectate în palmele noastre. Printre acestea, ciroza este una dintre bolile care pot avea manifestări vizibile la nivelul palmelor. În acest articol, vom explora trei boli care pot fi detectate prin examinarea palmelor: ciroza, diabetul și anemia.

Ciroza

Ciroza este o boală cronică a ficatului caracterizată prin fibroză și formarea de noduli anormali în structura hepatică. Una dintre manifestările cutanate ale cirozei este eritemul palmar. Eritemul palmar se manifestă prin roșeața intensă a palmelor, în special la baza degetelor și pe marginea laterală a mâinilor. Această roșeață este cauzată de dilatarea capilarelor, care este un rezultat al dezechilibrelor hormonale și circulatorii produse de ciroză.

Pe lângă eritemul palmar, persoanele cu ciroză pot prezenta și alte semne pe piele, cum ar fi venele varicoase, stelutele vasculare și icterul (colorarea galbenă a pielii și a ochilor). Este esențial ca persoanele care observă astfel de schimbări în aspectul palmelor să consulte un medic pentru evaluare și diagnostic.

Diabetul

Diabetul este o afecțiune metabolică care afectează capacitatea organismului de a produce sau utiliza insulina eficient. Modificările cutanate sunt frecvente la persoanele cu diabet și pot include xantomatoza eruptivă, dermopatia diabetică și scleroza digitală.

Una dintre manifestările diabetului care poate fi observată la nivelul palmelor este scleroza digitală. Aceasta se caracterizează prin îngroșarea și rigiditatea pielii palmelor și degetelor, care poate face dificilă flexia și extinderea degetelor. De asemenea, pot apărea crăpături dureroase și uscăciune excesivă a pielii.

Un alt semn al diabetului este acantoza nigricans, care se manifestă prin pete închise la culoare, catifelate și îngroșate, care pot apărea pe palme și în alte zone ale corpului, cum ar fi gâtul și axilele.

Anemia

Anemia este o condiție medicală caracterizată prin scăderea numărului de celule roșii din sânge sau a hemoglobinei, ceea ce duce la o oxigenare insuficientă a țesuturilor. Un semn comun al anemiei este paloarea pielii, inclusiv a palmelor.

În cazurile severe de anemie, palmele pot deveni neobișnuit de palide, iar unghile pot căpăta un aspect concav, numit koilonichie sau „unghii în lingură”. Aceste modificări sunt cauzate de scăderea fluxului de sânge și a oxigenului către țesuturi.

Este important de menționat că aceste manifestări cutanate nu sunt întotdeauna definitive pentru diagnosticarea acestor afecțiuni, însă pot fi indicii valoroase pentru medicii care evaluează starea de sănătate a pacienților. O examinare medicală completă și teste suplimentare sunt necesare pentru a confirma diagnosticul și a stabili tratamentul adecvat.