Ești Sănătos

Alertă în rândul pacienților cu diabet care vor rămâne fără Ozempic. Ce alternativă există pentru acest medicament

ZDMzMjU3ZjBiNjM0OTkyYmIyMDc0ODU4MmFlOA.thumb

Românii care depind de tratamentul cu Ozempic, rămân fără acest medicament de la 1 august 2024. Ozempic nu va mai fi disponibil în țara noastră.

Pacienții cu diabet și obezitate care depind de tratamentul cu Ozempic sunt în alertă. Începând cu 1 august, acest medicament va fi retras din România din cauza negocierilor eșuate privind prețul. Ozempic va fi disponibil doar în străinătate, la un preț mai mare.

„Din păcate, într-adevăr, Ozempicul se retrage oficial din România. Motivele retragerii sunt unele ce țin de negocierea prețului. E important de menționat acest lucru pentru că ar fi putut apărea întrebări cu privire la profilul de siguranță al medical.

Din fericire, n-au fost probleme de siguranțe. Singurul motiv care a dus la retragerea medicamentului e dat de faptul că prețul nu a putut fi negociat între autoritățile statului român și producător”, a declarat în direct la Antena 3 CNN Bogdan Timar, președintele Societății Române de Diabet.

Acesta a precizat că există o alternativă acestui medicament. „Fie putem să ne gândim la un tratament cu aceeași moleculă, cu aceeași substanță, dar care, spre deosebire, de Ozempic. Este disponibilă în momentul de față sub formă de tablete. Ozempicul se făcea injectabil o dată pe săptămână.

Tabletele care conțin de fapt același medicament, se administrează o dată pe zi sau pot să urmeze tratamente tot injectabile, fie administrabile o dată pe săptămână, fie zilnic.

Din punct de vedere al eficacității și siguranței, ele sunt similare. Practic vorbim despre medicamente ce fac parte din aceeași clasă terapeutică, au același mecanism de acțiune”, a explicat Bogdan Timar.