Ești Sănătos

Atenţie la medicamentele expirate! E lege! Ce se va întâmpla de la 1 ianuarie 2024

medicamente 640x427 1

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat completările la Legea privind reforma în sănătate privind gestionarea medicamentelor expirate sau nefolosite.

Potrivit noii legislaţii, medicamentele expirate sau neutilizate provenite de la populaţie vor fi colectate la spitale publice sau private, care sunt obligate să le primească în scopul eliminării lor finale.

Costurile pentru desfăşurarea operaţiunilor de către spitalele publice sau private se asigură prin transferuri de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătăţii, către bugetul Fondului Naţional Unic de asigurări sociale de sănătate. Metodologia se stabileşte prin norme aprobate prin ordin al ministrului Sănătăţii.

Pe ambalajul medicamentelor trebuie menţionat: ”Medicamentele expirate şi/sau neutilizate trebuie returnate la spitale publice sau private”.

Medicamentele expirate sau neutilizate sunt considerate deşeuri periculoase, potrivit noilor prevederi.

Legea prin care medicamentele expirate şi cele neutilizate vor putea fi duse în puncte de colectare amenajate în curţile spitalelor a fost promulgată, marți, de preşedintele Klaus Iohannis. Măsura intră în vigoare de la 1 ianuarie 2024, scrie g4media.ro.

Aceasta prevede că medicamentele expirate şi cele neutilizate sunt considerate deşeuri periculoase şi populaţia va fi avertizată asupra acestui lucru.

„În acest fel, tone de deşeuri periculoase nu vor mai fi aruncate la întâmplare, poluând solul şi apa şi, implicit, crescând riscurile pentru sănătatea românilor”, se arată în comunicatul de presă al partidului USR, cel care a iniţiat propunerea legislativă.

„Legea USR îşi propune să rezolve o problemă rămasă nerezolvată zeci de ani: problema poluării farmaceutice. Toate medicamentele care ajung, ca gunoi menajer, la gropile de gunoi şi, de acolo, în sol şi în apă, sunt molecule de sinteză care sunt foarte greu de asimilat în ciclurile naturale. Unele dintre ele, antibioticele în speţă, promovează un fenomen la care, din păcate, România este campioană în Uniunea Europeană: antibiorezistenţa sau creşterea progresivă a rezistenţei la antibiotice. Altele sunt distructori endocrini. Expunerea constantă la molecule de sinteză este o problemă de sănătate publică foarte gravă”, a declarat deputatul USR Adrian Wiener, iniţiator al proiectul de lege, conform sursei citate.

Legea promulgată de către şeful statului prevede şi introducerea obligativităţii unei menţiuni exprese, în conţinutul materialelor publicitare pentru medicamente destinate publicului larg, potrivit căreia, medicamentele expirate şi cele neutilizate se consideră deşeuri periculoase.

Costurile pentru desfăşurarea operaţiunilor de către spitalele publice sau private, sunt asigurate prin transferuri de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătăţii, către bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate. Metodologia este stabilită prin norme aprobate prin ordin al ministrului Sănătăţii.

Legea promulgată mai prevede că prospectul va include şi menţionarea vizibilă şi uşor de citit, cu font Times New Roman, format îngroşat şi cu majuscule, cu următoarea atenţionare.

„Medicamente expirate şi/sau neutilizate trebuie returnate la spitale publice sau private; menţionarea vizibilă şi uşor de citit, cu font Times New Roman, format îngroşat şi cu majuscule, cu următoarea atenţionare: «MEDICAMENTELE EXPIRATE ŞI/SAU NEUTILIZATE TREBUIE RETURNATE LA SPITALE PUBLICE SAU PRIVATE»; mărimea textului avertismentului nu poate fi mai mică cu mai mult de 2 puncte, decât mărimea denumirii medicamentului; este interzisă inserarea unui text al cărui font să aibă dimensiunea mai mare sau egală cu cea a avertismentului, cu excepţia denumirii medicamentului. Implementarea acestei prevederi se va face cu ocazia primei modificări a prospectului, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2028”, potrivit sursei citate.

De asemenea, „orice material publicitar destinat publicului larg trebuie să includă cel puţin următoarele informaţii: denumirea medicamentului, precum şi denumirea comună dacă medicamentul conţine o singură substanţă activă; informaţiile necesare pentru utilizarea corectă a medicamentului; o invitaţie expresă, lizibilă, de a citi cu atenţie instrucţiunile din prospect sau de pe ambalaj, formulată după cum urmează: «Acest medicament se poate elibera fără prescripţie medicală. Se recomandă citirea cu atenţie a prospectului sau a informaţiilor de pe ambalaj. Dacă apar manifestări neplăcute, adresaţi-vă medicului sau farmacistului. Medicamentele expirate şi/sau neutilizate se consideră deşeuri periculoase»”.

Conform legii, „în termen de 45 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Consiliul Naţional al Audiovizualului va modifica prin decizie Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completătile ulterioare, pentru a implementa prezentele modificări referitoare la avertizări în reglementările privind publicitatea la produse medicale, suplimente alimentare, alimente cu destinaţie nutriţională specială, respectiv reglementările privind anunţurile de interes public”.