Ești Sănătos

Atenție… NU le ignora! Simptome de atac de cord silențios care pot fi confundate ușor cu alte afecțiuni

hearthealth compressor

Atacul de cord silențios este o afecțiune medicală gravă, care poate trece neobservată deoarece simptomele sale sunt adesea subtile și pot fi ușor confundate cu afecțiuni mai puțin serioase. Acest tip de atac de cord nu prezintă simptomele clasice, cum ar fi durerea intensă în piept, ci semne mai puțin evidente care pot fi ignorate sau atribuite altor cauze. Este vital să cunoaștem aceste simptome pentru a putea interveni rapid și a preveni complicațiile. Iată câteva dintre simptomele unui atac de cord silențios pe care nu ar trebui să le ignorăm:

1. Disconfort ușor în piept sau în zona superioară a abdomenului
Spre deosebire de durerea intensă asociată cu atacurile de cord clasice, un atac de cord silențios poate provoca doar un disconfort ușor, care este adesea descris ca o senzație de presiune, arsură sau plenitudine în piept sau în zona superioară a abdomenului. Această senzație poate fi ușor ignorată sau confundată cu indigestia.

2. Oboseală neobișnuită
Oboseala extremă, care nu este justificată de un efort fizic sau lipsa somnului, poate fi un semn al unui atac de cord silențios. Persoanele afectate pot simți o oboseală copleșitoare, fără un motiv aparent, care persistă pe parcursul mai multor zile.

3. Dificultăți de respirație
Respirația scurtă sau dificultățile de respirație, în special dacă apar fără un efort fizic semnificativ, pot indica un atac de cord silențios. Acest simptom este adesea trecut cu vederea sau atribuit problemelor respiratorii minore, cum ar fi astmul.

4. Senzații de greață sau vărsături
Greața sau chiar vărsăturile pot fi simptome ale unui atac de cord silențios. Acestea pot fi ușor confundate cu probleme digestive sau o toxiinfecție alimentară.

5. Amorțeală sau slăbiciune în brațe sau picioare
Uneori, un atac de cord silențios poate cauza amorțeală sau o slăbiciune neexplicată în brațe sau picioare, în special dacă simptomele sunt unilaterale. Acest semn poate fi confundat cu probleme neurologice sau oboseală.

6. Transpirații reci și paloare
Transpirațiile reci neașteptate și paloarea pot fi semne ale unui atac de cord silențios. Aceste simptome pot fi ușor ignorate, mai ales în situații de stres sau în condiții de temperatură extremă.

Identificarea timpurie și tratamentul unui atac de cord, fie el și silențios, este crucial pentru prevenirea daunelor semnificative la nivelul inimii și a complicațiilor pe termen lung. Dacă experimentezi oricare dintre aceste simptome, în special dacă apar brusc sau persistă fără o cauză evidentă, este esențial să consulți un medic pentru evaluare și diagnostic corect. Prevenția prin control medical regulat și adoptarea unui stil de viață sănătos sunt, de asemenea, cheia în lupta împotriva bolilor cardiovasculare.