Ești Sănătos

Aurora Boreală, vizibilă în această seară din România. Fenomenul RAR nu a mai avut loc de 20 de ani

aurora boreala vizibila cer romania 867448

Fenomen spectaculos pe cerul României, duminică seară. Din mai multe zone din ţară este vizibilă un fel de Auroră Boreală roşiatică.

Locuitori din Timiș, Arad, Bihor, Cluj, Caraș Severin, București, Giurgiu, Ialomița, Brăila, Tulcea, Alba, Buzău etc au semnalat un fenomen rar pe cerul României – Aurora Boreală.

Deşi specific ţărilor din apropierea Cercului Polar, Aurora Boreală şi-a extins în ultimii ani tot mai mult aria de manifestare şi vizibilitate.

Acum câteva zile a fost semnslată o explozie solară masivă care venea direct spre Pământ. S-a estimat încă de atunci că se va vedea aurora inclusiv la latitudini joase.

Fenomenul a fost semnalat în această seară şi în Ungaria.

Aurora polară este un fenomen optic ce constă într-o strălucire intensă observată pe cerul nocturn în regiunile din proximitatea zonelor polare, ca rezultat al impactului particulelor de vânt solar în câmpul magnetic terestru. Când apare în emisfera nordică, fenomenul e cunoscut sub numele de Aurora Boreală.

Lumini roşii care seamănă cu aurora boreală au fost vizibile duminică seară în mai mult județe ale țării.

„Aurora boreală vizibilă Acum din România!!! Fotografiile au fost realizate acum câteva minute din judeţul Timiş de Alex Babiuc (Şandra – Timiş) şi Andrei Gornic (Paniova – Timiş). Relatări şi fotografii sunt din mai multe zone din ţară: Timiş, Bihor, Cluj, Caraş Severin, Bucureşti, Giurgiu, Ialomiţa, Tulcea, etc”, a scris AstroInfo pe Facebook.

„Aurora Boreală pe cerul României; aceasta a putut fi observată şi raportată din toate zonele ţării, cum e şi captura de mai jos, realizată în judeţul Timiş, comuna Paniova”, a notat şi pagina de Facebook „Furtuni România – Prognoze, avertizãri şi analize meteo”.

Astronomul Adrian Șonka a declarat pentru Digi24.ro că fenomenul este foarte rar la latitudinea țării noastre. El a fost cauzat de o erupție solară care a avut loc în urmă cu câteva zile și s-a produs în această seară, când particulele emise în urma erupției au ajuns pe Pământ și au interacționat cu atmosfera terestră. Astronomul a mai precizat că nu se poate anticipa dacă astfel de fenomene vor mai fi văzute, pentru că sunt mai multe condiții care trebuie îndeplinite pentru ca aurora boreală să devină vizibilă.

În luna aprilie aurora boreală a putut fi văzută în mai multe ţări din Europa, inclusiv în România. Declanşatorul a fost o furtună solară, cea mai puternică din ultimii ani.

Aurora polară este un fenomen optic ce constă într-o strălucire intensă observată pe cerul nocturn în regiunile din proximitatea zonelor polare, ca rezultat al impactului particulelor de vânt solar în câmpul magnetic terestru. Când apare în emisfera nordică, fenomenul e cunoscut sub numele de aurora boreală.

Specialiștii spun că este vorba despre o situație extrem de rară – fenomenul fiind, în mod normal, vizibil doar din regiunile nordice, notează debraila.ro. Aurorele de culoare roșie sunt rare și sunt produse de particulele de oxigen situate la înălțimi de peste 320 kilometri. Moleculele de azot produc aurore boreale de culoare albastră sau albastră-purpurie. Aurora polară este un fenomen optic ce constă într-o strălucire intensă observată pe cerul nocturn în regiunile din proximitatea zonelor polare, ca rezultat al impactului particulelor de vânt solar în câmpul magnetic terestru. Când apare în emisfera nordică, fenomenul e cunoscut sub numele de Aurora Boreală. În luna aprilie aurora boreală a putut fi văzută în mai multe ţări din Europa, inclusiv în România, scrie News.ro. Declanşatorul a fost o furtună solară, cea mai puternică din ultimii ani.

aurora boreala vizibila cer romania 867444 1

aurora boreala vizibila cer romania 867446

aurora boreala vizibila cer romania 867448

aurora boreala vizibila cer romania 867455

aurora boreala vizibila cer romania 867444