Ești Sănătos

Boala ”ascunsă” pe care 9 din 10 români nu știu că o au. Majoritatea mor la 5 ani de la diagnostic

Liver 2 1

În ciuda progreselor semnificative în domeniul medical, există încă o boală cu implicații devastatoare care afectează în mod substanțial populația României. Despre această afecțiune, care rămâne adesea nedetectată și necunoscută pentru majoritatea oamenilor, se vorbește mai puțin în spațiul public, ceea ce poate duce la diagnosticarea tardivă și la deznodământul trist al multor vieți: boala hepatică cronică.

Boala hepatică cronică – O amenințare tăcută

Boala hepatică cronică este o afecțiune progresivă a ficatului, care se dezvoltă treptat în timp, adesea fără simptome evidente în stadiile incipiente. Aceasta poate fi cauzată de o varietate de factori, inclusiv consumul excesiv de alcool, hepatita virală cronică, hepatita autoimună sau acumularea excesivă de grăsime în ficat (steatoza hepatică). Ceea ce este alarmant este că, conform unor studii recente, 9 din 10 români care suferă de această afecțiune nu sunt conștienți de prezența sa până când se ajunge la stadiile avansate.

Diagnosticarea tardivă și deznodământul fatal

Din păcate, mulți dintre cei care sunt diagnosticați târziu cu boală hepatică cronică se confruntă cu o realitate sumbră. Stadiile avansate ale bolii pot duce la ciroză hepatică și la complicații fatale, precum insuficiența hepatică sau cancerul hepatic. În ciuda progreselor în tratamentele pentru bolile hepatice, deznodământul fatal în urma unui diagnostic tardiv rămâne o realitate dură. Majoritatea pacienților aflați în stadiile avansate ale bolii se confruntă cu o supraviețuire de doar 5 ani de la momentul diagnosticului.

Măsuri de prevenire și conștientizare necesare

În fața acestei amenințări tăcute, este esențial ca oamenii să fie conștienți de factorii de risc și să urmeze măsuri preventive pentru a evita dezvoltarea bolii hepatice cronice. Aceste măsuri includ adoptarea unui stil de viață sănătos, renunțarea la consumul excesiv de alcool, menținerea unei diete echilibrate și echilibrarea nivelului de activitate fizică. De asemenea, este crucială conștientizarea semnelor timpurii ale bolii hepatice și efectuarea regulată a analizelor medicale pentru depistarea precoce a afecțiunii.

Educație și conștientizare pentru prevenirea tragicei realități

Într-o societate în care informațiile despre sănătate joacă un rol esențial, este crucial ca autoritățile și profesioniștii din domeniul sănătății să acorde o atenție specială educației și conștientizării privind boala hepatică cronică. Programele de educare a populației, campaniile de informare și accesul facil la servicii medicale de calitate sunt cruciale în lupta împotriva acestei boli silențioase care afectează o mare parte a populației românești. Prin conștientizarea riscurilor și promovarea unui stil de viață sănătos, putem reduce impactul devastator al bolii hepatice cronice și putem proteja sănătatea populației în ansamblu.