Ești Sănătos

Cafeaua fără cofeină – face bine sau rău sănătății? Răspunsul nutriționistului Gianluca Mech!

13006826 m

Cafeaua este una dintre cele mai populare băuturi din lume. Mulți oameni adoră să bea cafea, dar vor să-și limiteze aportul de cofeină. Pentru ei, cafeaua decofeinizată pare să fie o alternativă excelentă. Dar cum ne afectează ea starea de sănătate? Aflăm răspunsul de la nutriționistul italian Gianluca Mech.

Cafeaua decofeinizată este ca o cafea obișnuită, dar cu un conținut foarte scăzut de cofeină. Ea se obține în urma unor procedee chimice despre care nu mulți oameni știu că ne poate afecta starea de sănătate. Oare o afectează în mod negativ sau pozitiv?

Ce este cafeaua decofeinizată și cum se obține?

„Cafeaua decofeinizată apare atunci când, din boabele de cafea, s-a eliminat cel puțin 97% din cantitatea de cofeină. Există mai multe moduri prin care se poate face acest lucru. Cele mai multe metode se realizează pe bază de apă, solvenți organici sau dioxid de carbon.

Boabele de cafea se spală în acești solvenți până când cofeina este extrasă aproape complet. Apoi, solventul este îndepărtat.

De asemenea, cofeina poate fi îndepărtată cu ajutorul dioxidului de carbon sau a unui filtru de cărbune. Boabele de cafea sunt decofeinizate înainte de fi prăjite și măcinate. Valoarea nutrițională a cafelei fără cofeină trebuie să fie aproape identică cu cea a cafelei obișnuite. Cu toate acestea, gustul și mirosul pot deveni puțin mai slabe, iar culoarea se poate schimba, în funcție de metoda folosită”, explică nutriționistul Gianluca Mech.

Câtă cofeină conține cafeaua decofeinizată?

„Cafeaua Decaf nu este complet golită de cofeină. Poate conține cantități diferite, de obicei aproximativ 3 mg/cană. Pe de altă parte, o cană medie de cafea obișnuită conține în jur de 70 – 140 mg cofeină. În funcție de tipul de cafea, metoda de preparare și dimensiunea exactă a cănii”, dezvăluie Gianluca Mech.

Cafeaua decofeinizată este bogată în antioxidanți și nutrienți

„Cafeaua decofeinizată nu este atât de rea pe cât s-ar crede. Este, de fapt, o sursă bogată în antioxidanți. Principalii antioxidanți pe care cafeaua îi conține sunt acizii hidrocinnamici și polifenolii.

Antioxidanții sunt foarte eficienți în neutralizarea compușilor reactivi numiți radicali liberi. Acest lucru reduce daunele oxidative și poate ajuta la prevenirea unor afecțiuni precum bolile de inimă, cancerul și diabetul de tip 2.

În plus față de antioxidanți, cafeaua decaf conține și cantități mici de nutrienți. O cană de cafea decaf asigură 2,4% din aportul zilnic recomandat de magneziu, 4,8% de potasiu și 2,5% de niacină sau vitamina B3”, spune Gianluca Mech.

Beneficiile pentru sănătate ale cafelei

„Consumul de cafea, fie ea decofeinizată sau nu, are numeroase beneficii din punct de vedere al sănătății. Iar asta se datorează, în principal, conținutului ridicat de antioxidanți și alte substanțe active. Studiile nu pot demonstra exact aceste beneficii, dar au găsit asocieri între consumul de cafea și starea de sănătate.

Spre exemplu, consumul de cafea a fost asociat cu diminuarea riscului de diabet de tip 2. Alte studii au arătat că ficatul este mai protejat în cazul oamenilor care consumă cafea. Sau că riscul de deces prematur, accident vascular cerebral sau afecțiuni cardiace este mai redus în cazul băutorilor de cafea.

Ambele tipuri de cafea (obișnuită și decofeinizată) protejează creierul de boli neurodegenerative, precum Alzheimer sau Parkinson”, dezvăluie Gianluca Mech.

Gianluca Mech este unul dintre cei mai apreciați nutriționiști. La nivel internațional, sfaturile sale sunt urmate inclusiv de staruri precum Anastasia Soare, Sarah Ferguson – Ducesa de York, Ornela Mutti sau Silvio Berlusconi.

Gianluca a lansat în trecut două campanii importante împotriva obezității. Campanii care trag un semnal de alarmă în ceea ce privește înmulțirea cazurilor în rândul copiilor și al adolescenților. Campania din Statele Unite ale Americii a fost lansată alături de Ivana Trump, iar în Europa alături de Ducesa de York, Sarah Ferguson.