Ești Sănătos

Când durerea ascuțită simțită în mijlocul nopții și oboseala semnalează un început de gută: Simptomele la care să fii atent

durere picioare 1024x683 1

Guta este o afecțiune inflamatorie a articulațiilor cauzată de acumularea excesivă de acid uric în organism. Deși poate afecta pe oricine, această boală este mai frecventă la bărbații de vârstă mijlocie și mai în vârstă. Unul dintre aspectele definitorii ale gutei este apariția bruscă a durerii intense în articulații, în special în cea de la baza degetului mare de la picior. De multe ori, această durere se manifestă în mijlocul nopții și poate fi însoțită de oboseală. În acest articol, vom explora simptomele gutei și la ce să fii atent când apar, pentru a obține un diagnostic precoce și pentru a gestiona mai eficient această afecțiune dureroasă.

Simptomele gutei

Durerea ascuțită în articulații: Durerea este, fără îndoială, cel mai pronunțat simptom al gutei. Ea apare brusc și poate fi extrem de intensă. Articulația de la baza degetului mare de la picior este locul cel mai frecvent afectat, dar gutei îi pot fi afectate și alte articulații, cum ar fi cele de la genunchi, gleznă, degete, încheieturi sau chiar articulațiile mâinilor și încheieturilor.

Inflamația articulațiilor: În plus față de durere, articulațiile afectate de gută devin inflamate, roșii și sensibile la atingere. Această inflamație este rezultatul unei reacții inflamatorii puternice la cristalele de acid uric depuse în articulații.

Înroșirea și încălzirea pielii: Pielea de deasupra articulației inflamate poate deveni roșie și să se simtă mai caldă la atingere decât pielea din jur.

Umflarea articulațiilor: În unele cazuri, articulațiile afectate de gută pot deveni umflate și pot avea un aspect umed și strălucitor.

Durere nocturnă intensă: Un simptom caracteristic al gutei este apariția durerii intense în timpul nopții. Multe persoane cu gută se trezesc brusc din somn cu dureri articulare severe, care pot fi de-a dreptul debilitante.

Oboseala: Oboseala sau senzația de epuizare poate fi un simptom asociat gutei. Aceasta poate apărea înaintea sau în timpul episoadelor de durere și inflamație articulară.

Mișcarea dificilă: Din cauza durerii și inflamației, persoanele cu gută pot avea dificultăți în efectuarea mișcărilor normale ale articulațiilor afectate.

Când să consulți un medic

Dacă experimentezi unul sau mai multe dintre simptomele menționate mai sus, este important să consulți imediat un medic. Un diagnostic precoce și un tratament adecvat pot ajuta la gestionarea gutei și la prevenirea episoadelor recurente de durere și inflamație. Medicul va putea recomanda analize de sânge pentru a măsura nivelul de acid uric din organism și va stabili un plan de tratament personalizat, care poate include medicamente antiinflamatoare, modificări ale dietei și stilului de viață, precum și gestionarea altor factori de risc, cum ar fi excesul de greutate sau consumul excesiv de alcool.

Guta poate fi o afecțiune dureroasă și debilitantă, dar un diagnostic și tratament precoce pot face o mare diferență în gestionarea acestei boli. Este esențial să fii atent la simptomele gutei, cum ar fi durerea ascuțită în articulații, inflamația și oboseala, și să consulți un medic pentru evaluare și îngrijire adecvată. Cu ajutorul unui plan de tratament corespunzător, poți controla simptomele gutei și să îți îmbunătățești calitatea vieții.