Ești Sănătos

Candidoza vaginala: cauze, simptome, tratament

oala femei

Candidoza vaginală, cunoscută și sub denumirea de infecție cu drojdie sau candidoza vaginală, este o afecțiune comună care afectează multe femei la un moment dat în viață. Această infecție este cauzată de ciuperca Candida albicans și poate provoca disconfort și simptome neplăcute în zona vaginală. În acest articol, vom explora cauzele, simptomele și opțiunile de tratament pentru candidoza vaginală.

Cauzele Candidozei Vaginale

Ciuperca Candida albicans: Candidoza vaginală este cauzată de o creștere excesivă a ciupercii Candida albicans, care este prezentă în mod natural în vagin. Anumiți factori pot favoriza proliferarea acestei ciuperci.

Dezechilibru hormonal: Schimbările hormonale, cum ar fi cele care apar în timpul sarcinii, alăptării sau menopauzei, pot crește riscul de candidoză.

Antibiotice: Utilizarea frecventă a antibioticelor poate perturba flora vaginală normală, ceea ce poate duce la candidoză.

Diabet: Persoanele cu diabet zaharat sunt mai predispuse la candidoză din cauza nivelurilor ridicate de zahăr din sânge.

Sistemul imunitar slăbit: O imunitate scăzută, cauzată de boli, stres sau medicamente imunosupresoare, poate face ca organismul să fie mai vulnerabil la infecții fungice, inclusiv candidoza vaginală.

Simptomele Candidozei Vaginale

Simptomele candidozei vaginale pot varia de la ușoare la severe și pot include:

Mâncărime vaginală intensă.
Ardere sau disconfort în timpul urinării.
**Secreție vaginală albă, groasă, cu aspect de brânză.
Durere sau disconfort în timpul actului sexual.
Roșeață și umflare în zona vaginală.
Tratamentul Candidozei Vaginale

Tratamentul candidozei vaginale este, în general, eficient și poate fi realizat cu ajutorul următoarelor opțiuni:

Antifungice locale: Majoritatea infecțiilor cu Candida albicans pot fi tratate cu antifungice locale, precum creme, unguente sau supozitoare vaginale, disponibile fără prescripție medicală sau cu prescripție.

Medicație orală: În cazurile mai severe sau în cazul recurenței candidozei, medicul poate recomanda antifungice orale, cum ar fi fluconazolul.

Modificări ale stilului de viață: Pentru a preveni recurența, pot fi necesare schimbări ale stilului de viață, cum ar fi evitarea hainelor strânse, a tampoanelor parfumate sau a săpunurilor parfumate.

Controlul factorilor de risc: Dacă candidoza este recurentă, este important să discutați cu medicul dumneavoastră pentru a investiga și controla factorii de risc, cum ar fi diabetul sau un sistem imunitar slăbit.

Prevenirea Candidozei Vaginale

Pentru a preveni candidoza vaginală, urmăriți aceste sfaturi:

**Mențineți igiena intimă adecvată, dar evitați utilizarea săpunurilor parfumate sau a produselor chimice agresive în zona vaginală.

**Evitați hainele prea strâmte și materialele sintetice care pot favoriza umiditatea.

**Consumați o dietă echilibrată și evitați excesul de zahăr și alimentele care pot perturba flora intestinală.

**Administrați cu precauție antibioticele și medicamentele imunosupresoare și discutați cu medicul despre orice efecte secundare sau riscuri.

**Aduceți în atenția medicului orice simptome neobișnuite sau recurente pentru a evalua și a gestiona corect candidoza vaginală.

În concluzie, candidoza vaginală este o afecțiune frecventă și poate fi tratată eficient cu ajutorul medicamentelor antifungice și a modificărilor adecvate ale stilului de viață. Este important să consultați un medic în cazul în care prezentați simptome de candidoză pentru a primi un tratament adecvat și pentru a exclude alte condiții medicale. Respectarea măsurilor preventive și controlul factorilor de risc pot ajuta la prevenirea recurenței.