Ești Sănătos

CAPRIFOIUL, PLANTA CU EFECTE NEBĂNUITE, CARE CURĂȚĂ SÂNGELE ȘI VINDECĂ RĂNI GRAVE. IN POPOR I SE MAI SPUNE MÂNA MAICII DOMNULUI

caprifoiul mana maicii domnului 696x522 1

Putina lume știe, dar caprifoiul este una dintre cele mai bune plante ce pot fi folosite pentru tratarea diferitelor afecțiuni. Aceasta planta este cunoscuta in tradiția populara ca si „Mâna Maicii Domnului”. Este o plantă cățărătoare care împodobește multe curţi şi are flori cu un parfum îmbătător. Florile tinere sunt albe, iar după câteva zile capătă o culoare galben-roşcat.

Caprifoiul se folosește in tratarea durerilor de cap, dar si a afecțiunilor din sfera ORL.

Chinezii au fost primii care au descoperit proprietățile curative ale caprifoiului, atribuindu-i efecte antibiotice pentru răceli, gripe și febră. Totodată, aceștia tratau durerile de gât, conjunctivita, inflamațiile pielii și ale tractului urinar cu ajutorul acestei plante.

In tradiția populara se vorbește despre aceasta planta ca una cu efecte tămăduitoare atât pentru bolile trupului, cât si pentru cele ale sufletului.

Legenda vorbește despre aceasta planta ca, atunci când Maica Domnului si pruncul Iisus au cerut plantelor adăpost pentru a scapă de soldații lui Irod, singura planta care le-a sărit in ajutor a fost caprifoiul, iar atunci Maica Domnului a binecuvântat-o.

Din aceasta planta se pot face mai multe preparate ca pulberea, tinctura, oțetul, uleiul volatil, infuzia si chiar si vinul. Aceste preparate au efecte antimicrobiene, antihipertensive si antiinflamatoare. Efectele acestea contribuie la scăderea nivelului de zahar din sânge si este eficienta in tratarea diabetului.

„Caprifoiul te poate feri de infecțiile virale si poate trata unele simptome neplăcute ale răcelilor cum ar fi febra acuta, durerile in gat si cele de cap care se pot trata cu ceaiul de caprifoi. Acest ceai se poate obtine prin infuzie de flori si se recomanda consumul a cate 2-3 cani pe zi. Acest ceai este contraindicat persoanelor care au diaree acuta sau care au probleme cu stomacul”, mărturisește Daniela Stan, medic de familie.

Iată câteva dintre acțiunile binefăcătoare ale aceste plante cu nume sfânt și proprietăți deosebite: