Helmuth Duckadam a decedat la vârsta de 65 de ani. Fostul mare portar a decedat la Spitalul Militar din București.
Duckadam s-a simțit rău joi seară, când a acuzat dureri mari de spate. A chemat ambulanța și a ajuns la Spitalul Militar din București. A fost internat la secția de Cardiologie. Azi, în jurul orei 11:00, inima marelui portar a cedat, potrivit surselor GSP. S-a zvonit că ar fi avut și o septicemie care i-ar fi grăbit sfârșitul, dar n-a fost vorba de așa ceva.
Helmut Duckadam, una dintre cele mai mari legende ale sportului mondial, a murit luni, la vârsta de 65 de ani. Potrivit unor surse, cauza decesului a fost o endocardită fulminantă, scrie jurnalistul Radu Tudor, pe blogul personal.
Endocardita este o afecțiune cardiacă ce are la bază inflamația endocardului (membrana care căptușește cavitățile inimii).
Endocardita apare atunci când bacterii, fungi sau alți microbi pătrund în fluxul sangvin și sunt transportați către țesutul deteriorat al inimii sau spre valvele cardiace anormale. Dacă nu este tratată rapid, endocardita infecțioasă poate deteriora sau distruge valvele inimii, ducând la apariția unor complicații care pot pune viața în pericol.
Fostul mare portar denumit „Eroul de la Sevilla” era internat de mai multe zile la ATI.
Fostul președinte de imagine al clubului de fotbal FCSB s-a confruntat cu mai multe probleme de sănătate în ultimii ani. În septembrie 2024, Duckadam a suferit o operaţie pe inimă la Spitalul Universitar din Bucureşti.
Trupul legendarului portar a rămas la morga Spitalului Militar, unde va fi ținut până mâine dimineață. Corpul lui ar putea fi depus marți sau miercuri seară la „Arena Națională”, dar deocamdată nu se știe nimic sigur.
Helmuth Duckadam, legendarul portar, a avut numeroase probleme de sănătate de-a lungul vieții. A suferit 8 operații importante, ultima în acest an, în toamnă. Pe 19 septembrie, Helmuth Duckadam a fost operat pe cord deschis la Spitalul Universitar din Capitală.
Viața ”Eroului de la Sevilla” a fost marcată de o mulțime de operații, majoritatea cauzate de problemele vasculare cu care s-a confruntat încă de când era în activitate.
Duckadam a fost operat de doctorul Cătălin Badiu pentru aortă dilatată și înlocuire valvă, operatie pe cord deschis programată de mai multă vreme și reușită. Duckadam a mai avut diverse probleme cardiovasculare, atât de-a lungul carierei de jucător, cât și după.
Eu, de 40 de ani încoace, iau 18-22 de pastile pe zi. Am 4 operaţii pe artere, iar ultima a fost pe cord deschis. A fost decontată de Casa de Asigurări.
– Helmuth Duckadam, în 2024
Cine a fost Helmuth Duckadam
Helmuth Duckadam a fost o legendă a Stelei. A intrat în istoria fotbalului în 1986, când a reușit o performanță de neegalat.
A apărat 4 penalty-uri în finala Champions League câștigată de Steaua la loviturile de departajare, cu 2-0. În timpul regulamentar fusese 0-0.
Prima a avut loc chiar în 1986, chiar după evoluția senzațională din finala câștigată la loviturile de departajare contra Barcelonei. Un cheag de sânge îi bloca circulația în braț, astfel că a fost operat la București, la Spitalul Militar. A doua intervenție la mână a avut loc 12 ani mai târziu, urmată de alte două, în 2009 și 2012.
Operat și la genunchi
În 2004, Helmut Duckadam a suportat prima operație la genunchiul stâng, din cauza acumulării de lichid. Un an mai târziu, aceeași intervenție are loc la cel drept.
„E greu… Dacă ai probleme de sănătate, așa cum am eu, chiar e dificil, dar nu avem ce să facem. Eu am avut opt operații grele, complicate. Opt! Nu e atât de plăcut când știi asta… În fiecare dimineață iau un pumn de pastile. Nu exagerez! Am 20 de medicamente pe care trebuie să le iau zilnic. Unele pentru coagularea sângelui, pentru circulație, pentru tensiune, pentru stomac, unele pe post de pansament gastric”, a povestit Helmut Duckadam în trecut.
Fostul mare portar a evoluat în 133 de meciuri pe prima scenă, are două prezențe la națională şi 11 în cupele europene. A câștigat un titlu de campion și o cupă a României (1985) şi Cupa Campionilor Europeni (1986). A fost desemnat cel mai bun fotbalist român al anului în 1986. S-a retras din fotbal la 27 de ani, din cauza problemelor vasculare.