Ești Sănătos

Castraveți murati cu apă rece – Fără oțet sau acid citric, sănătate curată

Fullscreen capture 9122018 21304 PM 768x385 1

Castraveții murați sunt o gustare delicioasă și sănătoasă, care poate fi consumată pe tot parcursul anului. De obicei, aceștia sunt preparați în oțet sau cu adăugarea de acid citric pentru a le păstra gustul și prospețimea. Cu toate acestea, există și o variantă mai naturală și mai sănătoasă a acestei rețete: castraveții murați cu apă rece. Această metodă simplă de preparare îți permite să te bucuri de aroma și prospețimea castraveților fără a adăuga substanțe chimice sau conservanți. Iată cum să faci acești castraveți murați sănătoși acasă:

Ingrediente:

1 kilogram de castraveți proaspeți și tari
2-3 căței de usturoi
2-3 crenguțe de dill proaspăt
1-2 linguri de sare (preferabil sare de mare sau sare kosher)
Apă filtrată (cantitatea depinde de dimensiunea recipientului)
Instrucțiuni:

Spală și curăță castraveții: Spală bine castraveții sub apă rece pentru a elimina orice urme de pesticide sau murdărie. Dacă castraveții sunt prea mari, poți să-i tai în jumătate sau în felii pentru a se potrivi mai bine în recipient.

Prepară usturoiul și mirodeniile: Taie usturoiul în felii subțiri și spală crenguțele de mărar.

Aranjează castraveții într-un recipient: Pune castraveții tăiați sau întregi într-un recipient de sticlă sau plastic alimentar. Adaugă usturoiul și crenguțele de dill deasupra lor.

Adaugă sarea: Presară sarea uniform peste castraveți. Sarea va ajuta la extragerea apei din castraveți și la conservarea acestora.

Umple recipientul cu apă: Acoperă castraveții cu apă filtrată până ce sunt complet sub apă. Asigură-te că toți castraveții sunt acoperiți.

Închide recipientul: Acoperă recipientul cu un capac sau cu un strat de folie alimentar. Acest lucru ajută la menținerea igienei și la prevenirea contaminării.

Lasă-i la fermentat: Depozitează recipientul într-un loc întunecat și răcoros, cum ar fi un dulap sau o pivniță, la temperatura camerei, timp de 3-7 zile. Poți începe să-i deguști după 3 zile, dar cu cât îi lași mai mult, cu atât vor avea un gust mai pronunțat.

Gustă și ajustează: După perioada de fermentare, gustă castraveții și adaugă sare suplimentară, dacă este necesar, în funcție de preferința ta.

Păstrează-i la rece: După ce au atins gustul dorit, mută recipientul în frigider pentru a opri procesul de fermentare. Castraveții murați cu apă rece se păstrează bine în frigider timp de câteva săptămâni.

Acești castraveți murați cu apă rece sunt o gustare sănătoasă, bogată în probiotice, fibre și nutrienți. Ei pot fi savurați ca atare, adăugați în sandvișuri sau salate, sau folosiți ca garnitură pentru diverse feluri de mâncare. Cu această rețetă simplă, te poți bucura de gustul autentic al castraveților și de beneficiile fermentației naturale, fără a adăuga substanțe chimice sau acid citric.