Ești Sănătos

Cât sunt de periculoase varicele dacă le lași netratate?

varicele periculoase

Varicele sunt percepute, de regula, ca niste semne inestetice sub piele, fiind vene dilatate si proeminente. Insa tratarea acestor vase de sange dilatate nu tine doar de aspectul fizic.

Daca lasi varicele netratate pentru multa vreme, acestea pot duce la o varietate de afectiuni medicale grave.

De ce este important sa tratezi varicele

Fiecare caz de varice este diferit. In vreme ce unii pacienti vor vedea ca simptomele lor se agraveaza in timp, altii ar putea avea un risc de a se confrunta cu o serie de afectiuni mai grave in termen mai scurt, care le-ar putea pune viata in pericol.

Hiperpigmentarea

Daca le lasi netratate si nu mergi la un medic flebolog sau la alt specialist, varicele vor rezulta, de regula, intr-o cantitate in exces de sange, care se „scurge” in tesuturile picioarelor.

Pacientul se va confrunta in aceasta situatie cu umflaturi dureroase si cu inflamatie, pe masura ce unele parti din pielea de pe picioare devin mai inchise la culoare sau se decoloreaza. Aceasta situatie este cunoscuta sub numele de hiperpigmentare.

Lipodermatoscleroza

Cand tesuturile de pe picioare sunt lasate inflamate pentru o perioada lunga de timp, acestea vor deveni tari si grele. Pacientul s-ar putea sa simta ca picioarele lui devin din ce in ce mai sensibile, iar astfel ii va fi tot mai dificil sa isi miste picioarele sau sa le relaxeze.

Lipodermatoscleroza este termenul folosit pentru a defini redoarea (rigiditatea) sau intarirea tesuturilor de pe picioare.

Ulcere venoase (ulcere de staza ale picioarelor)

Varicele (adica venele varicoase), de regula, au drept rezultat o afectiune numita insuficienta venoasa cronica (IVC). In timp, insuficienta venoasa poate sa rezulte in ceea ce medicii numesc ulcer venos la unul sau ambele picioare.

Ulcerele de staza ale picioarelor tind sa devina si mai mari, in timp, ceea ce duce la cresterea disconfortului si la iritatie in zonele afectate de pe membrele inferioare.

Sangerari spontane

Varicele tind sa „sparga” suprafata pielii, in timp. Acest lucru aduce venele varicoase mai aproape de suprafata pielii. In unele cazuri, chiar si cea mai mica zgarietura sau lovitura poate duce la o pierdere mare de sange.

Desi aceasta sangerare este, de obicei, nedureroasa, pacientii se pot confrunta cu pierderea unei cantitati semnificative de sange daca afectiunea este lasata netratata.

Tromboflebita superficiala

Aceasta este o afectiune care implica inflamarea venelor situate imediat sub suprafata pielii. Aceasta inflamatie rezulta de pe urma slabirii venelor si a fluxului sanguin scazut. Pacientul poate observa roseata pielii, o sensibilitate sporita a venelor varicoase, precum si o durere continua in picioare sau umflarea lor.

Tromboza venoasa profunda

Aceasta este cea mai grava afectiune asociata cu varicele. Tromboza venoasa profunda apare in prezenta unui cheag de sange, care da pacientului o anumita senzatie in picioare.

Pacientul poate sa simta ca si cum nervii sai din picioare ar fi stransi sau „ciupiti”, apare roseata care se intensifica, dar si umflarea picioarelor. Daca cheagul de sange circula si se deplaseaza mai sus, in corp, afectiunea ar putea pune viata in pericol.

Chiar daca varicele pot avea forme mai usoare sau mai severe, daca suferi din cauza acestor dilatatii venoase, ar trebui sa mergi la un medic specialist. Daca le neglijezi. varicele pot avea implicatii majore pentru sanatatea ta.