Ești Sănătos

Ce poți face dacă aparatul SGR la care reciclezi sticlele este stricat. Comercianții sunt obligați să accepte

Primul sistem automat de colectare vrac a ambalajelor SGR ajunge in Romania. Ce este Tomra R2

Dacă reciclați ambalaje cu garanție iar aparatul este stricat, este important să fiți la curent cu regulamentul SGR. Pentru a trece peste acest eveniment neplăcut, trebuie să vă adresați comercianților, care sunt obligați să vă ajute.

În cazul în care reciclezi sticle la aparatele SGR, și observi că acestea sunt stricate, nu trebuie să te îngrijorezi. Comercianții au o obligație față de tine dacă astfel de situații neplăcute se ivesc.

Există informații foarte importante și utile pentru milioanele de cetățeni care reciclează produse la cele mai mari lanțuri comerciale din țară, prin intermediul aparatelor SGR.

E important de spus că, în situațiile în care automatele nu sunt disponibile din cauza unor erori tehnice, oamenii nu trebuie să fie descurajați, deoarece au anumite drepturi care să îi protejeze.

În cazul în care aparatul de colectare automată (RVM) este defect și nu este remediat într-un termen rezonabil, comercianții sunt obligați să preia ambalajele manual.

Legea stipulează foarte clar. Dacă echipamentul unui comerciant nu este funcțional mai mult de 7 zile, operatorul economic trebuie să pună la dispoziția clienților o metodă alternativă de predare a sticlelor, PET-urilor sau a dozelor.

ANPC le recomandă cetățenilor să vină cu sesizări și reclamații în cazul în care întâlnesc comercianți care refuză să preia ambalajele manual. Refuzul de a primi ambalajele este considerat contravenție și poate să fie sancționat cu amenzi între 8.000 și 16.000 de lei.

„Comercianții din România au obligația de a asigura colectarea ambalajelor prin metode alternative, respectiv prin preluare manuală, în situațiile în care echipamentele automate de preluare a ambalajelor (RVM-urile) nu funcționează corespunzător, iar problema nu este remediată într-un termen rezonabil”, se arată într-un anunţ RetuRo.