Ești Sănătos

Ce reprezintă simbolul 12 M de pe ambalajul produselor cosmetice

safe image 11

Suntem foarte atente la modul în care arată machiajul și la cum ne scoate în valoare trăsăturile feței, însă nu suntem la fel de atente la produsele pe care le folosim și la cât de nocive pot fi acestea dacă nu ținem cont de termenul lor de valabilitate și de ingredientele folosite la prepararea lor.

Un grup de cercetători americani au scos la iveală faptul că unele femei își păstrează cosmeticele chiar și 15 ani după data de expirare înscrisă pe etichetă. În cazul în care nu ai mai făcut demult curat în trusa de cosmetice, ar cam fi cazul.

Cum îți dai seama de valabilitatea unui produs? Pe ambalajele produselor cosmetice se imprimă un simbolul PAO care detemină termenul de valabilitate al produsului odată ce acesta a fost desigilat. Simbolul PAO, care vine de la „period after opening/ perioada de valabilitate după deschidere”, este reprezentat de un număr urmat de litera „M” și de o pictogramă a unui borcan cosmetic.

Litera M este atribuită cuvântului „months/ luni”, iar cifra determină numărul de luni. Astfel, 12M însoțit de pictograma unui ambalaj cosmetic în formă de borcan ne spune că produsul trebuie folosit cel mult 12 luni de la data deschiderii, iar după expirarea timpului ar trebui întreruptă folosirea lui. Indicat ar fi să scrii pe ambalaj, cu un marker permanent, data deschiderii produsului pentru a nu depăși termenul de valabilitate.