Ești Sănătos

Ce trebuie să faci ca să dorm bine pe caniculă. Sfaturile medicilor

Sleeping scaled e1674659689659

Pe măsură ce temperaturile cresc în timpul verii, poate deveni din ce în ce mai dificil să dormi bine pe timpul nopții. Canicula nu doar că poate să te facă să transpiri și să te simți inconfortabil, dar poate afecta și calitatea somnului. Medici și specialiști în somn au oferit câteva sfaturi utile pentru a te ajuta să dormi mai bine pe caniculă. Iată câteva dintre cele mai eficiente metode:

1. Menține o temperatură optimă în cameră
Temperatura ideală pentru somn este între 16 și 18 grade Celsius. Dacă nu ai aer condiționat, încearcă să folosești un ventilator sau să deschizi geamurile seara târziu și dimineața devreme, când aerul este mai rece. Poți de asemenea să folosești draperii opace sau jaluzele pentru a bloca lumina solară și a menține camera mai răcoroasă pe timpul zilei.

2. Folosește lenjerie de pat adecvată
Alege lenjerii de pat din materiale ușoare și respirabile, cum ar fi bumbacul sau inul. Aceste materiale permit circulația aerului și absorb transpirația, ajutându-te să te simți mai confortabil. Evită materialele sintetice, care pot reține căldura și pot provoca disconfort.

3. Fă un duș rece înainte de culcare
Un duș rece te poate ajuta să-ți scazi temperatura corporală și să te relaxezi înainte de somn. Dacă un duș rece ți se pare prea extrem, încearcă măcar să-ți clătești picioarele și mâinile cu apă rece.

4. Hidratează-te corespunzător
Bea suficiente lichide pe parcursul zilei pentru a te menține hidratat, dar evită să bei cantități mari de apă chiar înainte de culcare, pentru a nu te trezi des în timpul nopții pentru a merge la toaletă. Apa și băuturile răcoritoare fără cafeină sunt cele mai indicate.

5. Evită mesele grele și alcoolul înainte de culcare
Mesele grele și alcoolul pot perturba somnul, mai ales pe timp de caniculă. Încearcă să mănânci ușor și să eviți alimentele picante sau bogate în grăsimi înainte de culcare. De asemenea, încearcă să eviți consumul de alcool, deoarece acesta poate provoca deshidratare și poate afecta calitatea somnului.

6. Creează o rutină de somn constantă
Mergi la culcare și trezește-te la aceeași oră în fiecare zi, chiar și în weekend. O rutină constantă de somn ajută corpul să se adapteze și să mențină un ciclu de somn sănătos.

7. Îmbracă-te adecvat pentru somn
Poartă haine ușoare și confortabile din materiale naturale care permit pielii să respire. Pijamalele din bumbac sunt o alegere excelentă pentru nopțile călduroase.

8. Evită utilizarea dispozitivelor electronice înainte de culcare
Lumina albastră emisă de dispozitivele electronice poate interfera cu producția de melatonină, hormonul responsabil pentru reglarea somnului. Încearcă să eviți utilizarea telefonului, tabletei sau computerului cu cel puțin o oră înainte de culcare.

9. Folosește comprese reci
Dacă te simți foarte cald, încearcă să folosești comprese reci sau un prosop umed și răcoros pe frunte, ceafă sau încheieturi pentru a te răcori rapid.

10. Alege poziția de somn potrivită
Poziția în care dormi poate influența temperatura corporală. Dormitul pe spate cu brațele întinse pe lângă corp poate ajuta la disiparea căldurii, în timp ce dormitul pe burtă poate crește senzația de căldură. Experimentează diferite poziții pentru a găsi cea mai confortabilă pentru tine.

Cea mai sănătoasă poziție de dormit. Ce spune despre tine și sănătatea ta felul în care stai în pat noaptea