Ești Sănătos

Ce trebuie să știi despre pericolele expunerii necontrolate și cum te protejează SPF-ul

2149168560 wp

Deși vara este un anotimp minunat în care abia așteptăm să ne bucurăm de căldura soarelui, trebuie să acordăm atenția cuvenită protecției pielii. Totuși, ne putem bucura de frumusețea acestui sezon protejându-ne în mod corespunzător.

Să nu uităm că soarele prezintă reale beneficii pentru sănătate, dacă nu ne expunem în mod prelungit și folosim creme cu protectie solara.

Ce se întâmplă când ne expunem la soare?

În lipsa protecției solare, razele ultraviolete agresează pielea, ceea ce duce la apariția bronzului. Melanina, pigmentul care se regăsește în mod natural în piele și care o protejează se produce în exces sub acțiunea razelor solare.

Cu cât agresiunea a fost mai mare, cu atât pielea este mai bronzată, iar specialiștii susțin că nu există un bronz sănătos și sigur. Însă, folosind crema cu SPF La Roche Posay Anthelios vei beneficia de protecție optimă.

Persoanele cu pielea deschisă la culoare sunt mai predispuse la arsuri solare decât cele cu pielea mai închisă, din cauza cantității mai mici de melanină din piele. Melanina acționează ca un scut natural împotriva radiațiilor UV.

Pentru tenul normal, folosirea unor creme cu SPF 30 reprezintă recomandarea ideală de protecție.

Care sunt riscurile expunerii la soare în lipsa măsurilor de protecție necesare?

Chiar și atunci când te expui la soare pentru o perioada limitată de timp, trebuie să ții cont de faptul că și agresiunea solară în doze mici, poate duce la deteriorări majore. Atunci când te expui necontrolat la soare există riscul unei arsuri solare severe, dar și riscul apariției ridurilor și îmbătrânirii pielii. În plus, crește în mod semnificativ posibilitatea de apariție a cancerului de piele.

Expunerea necontrolată la soare produce o mulțime de tipuri de leziuni, unele benigne, altele maligne care duc la apariția unor modificări definitive ale pielii. Trauma cel mai des întâlnită este arsura pielii, care în cazuri servere facilitează apariția unor vezicule sau pustule, care deteriorează în mod negativ aspectul pielii.

Cum trebuie să te protejezi atunci când te expui la soare?

În primul rând, este recomandat să te expui la razele solare doar dimineață devreme sau după masă pentru a nu te confrunta cu situații nedorite. Așadar, este exclus să stai la soare între 11 dimineața și 4 după-amiază, deoarece în această perioada razele UV au cea mai mare intensitate.

Pe lângă folosirea unei creme cu SPF, trebuie să porți o pălărie cu boruri mari, ochelari de soare și haine cât mai vaporoase.

Recomandarea ideală constă în aplicarea de creme cu factor de protecție necesar în funcție de culoarea pielii. Pentru o protecție optimă împotriva UVB, cât și UVA se impune utilizarea unui SPF minim 30, în orice moment al zilei și evită folosirea uleiurilor de bronzare, deoarece cresc riscul de arsură solară.