Ești Sănătos

Cele mai bune alternative de a face sport atunci când vremea de afară nu e tocmai bună

Cele mai bune alternative de a face sport atunci când vremea de afară nu e tocmai bună

Menținerea sănătății, a unei forme fizice bune, și a unei stări mentale pozitive, sunt aspecte ale vieții pe care fiecare am vrea să ni le împropriem cu toții, de aceea este bine de știut că toate acestea au un numitor comun și anume sportul. Așadar, mișcarea fizică poate aduce atâtea beneficii încât ne-ar putea uimi și cu siguranță că foarte puțini sunt cei conștienți de acestea. Ignoranța, în unele cazuri, lipsa timpului în altele sau diverse alte cauze duc adesea la abandonarea obiectivului nostru de a face sport și de a beneficia de toate avantajele practicării lui. Pentru că am menționat de lipsa timpului, să acceptăm totuși că acesta este o scuză plauzibilă, căreia i se poate acorda clemență pentru că se poate presupune că o astfel de persoană ar dori să facă mișcare dar programul este atât de încărcat încât nu reușește. Cu toții am experimentat ce înseamnă să fii sufocat de problemele zilnice, de sarcinile de lucru care necesită ore peste program, de grija pentru familie și altele, nu?

Vestea bună este aceea că cei care au determinare și ambiție suficient de mari, pot aduce acasă sala de fitness, alergarea de seară sau turele cu bicicleta. Cum? Vom vedea în cele ce urmează pentru că vom arunca o privire asupra principalelor moduri în care putem face mișcare chiar acasă la noi pentru a putea integra și sportul în agenda zilnică. Așadar, haideți să descoperim beneficiile flotărilor, ale ridicării greutăților, ale exercițiilor de aerobic, ael mersului pe bandă sau pe bicicleta fitness și care este modul corect în care se execută toate acestea.

Flotările sau „banalele flotări” cum le-ar considera unii. Ce mușchi lucrează, cum se execută corect și ce beneficii au? Haideți să vedem. Acest tip de exerciții sunt printre cele mai populare, mai ales în rândurile bărbaților. Mușchii lucrați prin intermediul lor nu sunt puțini la număr: mușchii pectorali, ai pieptului, deltoizii, bicepsul, tricepsul, abdominali și cei de sub subsuară (serratus anterior). Pe lângă asta, sunt forme modificate ale flotărilor care lucrează și mușchii din partea inferioară a spatelui, fesierii, ai picioarelor, ai gambei si ai tibiei. Nu sunt putini, nu?

Ca și beneficii enumerăm creșterea nivelului de energie (flotările cresc temperatura corporală, stimulează creierul și circulația sângelui. Toate acestea aduc un plus de energie). De asemenea, flotările cresc densitatea osoasă, ajută la mobilizarea articulațiilor, determină arderea multor calorii, dar și dureri precum cele de gât sau de umeri se vor împuțina datorită întăririi mușchilor.

Cum se execută corect? Ei bine, poziția brațelor trebuie să fie cât mai aproape de corp, poziția trebuie sa fie una dreaptă de la picioare până la umeri, palmele pot fi orientate în sus în lateral dar și spre picioare (se pot face însă flotări și în pumni, sau în partea exterioară a palmelor) iar picioarele trebuie să fie lipite, ori la o distanță cel mult egala ca cea dintre umeri.

Există de asemenea un alt tip de mișcare pe care îl vom menționa, fiind de totodată unul din tipurile de antrenamente preferate ale bărbaților și anume, ridicarea greutăților. Gantere mai mari sau mai mici, cu mai multe sau mai puține greutăți, ori greutăți improvizate din diverse obiecte de prin casă sau gospodărie, pot într-adevăr, aduce beneficii și lucra anumite grupe musculare. Pentru îndrumare în acest sens, internetul poate fi un prieten de nădejde.

O altă categorie de exerciții pe care o poți aborda în propria locuință este aerobicul. Hai sa vedem ce este acesta pentru că aproape oricine a auzit de aerobic, dar nu toți știu exact ce presupune. Aerobicul, in primul rând, este compus din exerciții care te fac să consumi mai mult oxigen decât în mod normal, iar marele avantaj al acestor tipuri de exerciții este acela că va crește rezistența în fața unor șocuri fizice și chiar în fața unor traume. Tipuri de astfel de exercitii: săritul corzii, urcatul și coborâtul pe un stepper și chiar dansul.

De asemenea, cei care vor, pot folosi și aparate de fitness. Există multe tipuri de aparate pe care le poți adăposti sub propriul acoperiș și care să îți aducă multe beneficii, dar vom enumera numai două, pentru că acestea sunt printre cele mai căutate și anume benzile de alergat și bicicletele fitness.

Odată ce intri pe internet și cauți unul din aceste doua tipuri de produse, liste întregi de modele îți vor fi afișate, fiecare cu specificații și preturi diferite. Așadar, pentru orice buget există un aparat.

Vom vorbi pentru început de cea mai bună bandă de alergat. Acest aparat, pe lângă grupele musculare pe care le antrenează, îți va oferi un excelent antrenament cardiovascular și va contribui la starea de sănătate a inimii. Iată un argument extraordinar pentru care să te orientezi către un astfel de aparat.

Alte aparate menționate anterior, sunt aceste biciclete fitness.

Despre bicicleta fitness, putem spune că este încă un aparat cu multiple avantaje atât asupra organismului ca un tot unitar (stare de sănătate și tonifierea mușchilor) dar și asupra stării de sănătate a minții. În cele ce urmează vom detalia puțin modul de exersare la acesta și vom vedea care sunt principalele sale beneficii.

În primul rând, cu toții am văzut măcar odată o bicicletă statică, fie că în reclame, într-o poză, trecător, sau fizic în casa vreunui prieten sau a vreunui cunoscut. Așadar, principiul de funcționare va fi ușor de intuit, nefiind, într-adevăr, un aparat greu de utilizat. Dar, pe cât de ușor este de utilizat, pe atât de multe sunt beneficiile sale. În primul rând, trebuie spus că acest aparat se găsește în mai multe tipuri și anume bicicletă fitness verticală, verticală cu roți spinner, orizontală și eliptică. Fiecare dintre acestea are propriile caracteristici și lucrează cu precădere anumite grupe musculare, însă, pentru a ne face o privire de ansamblu, să spunem că grupele musculare lucrate sunt mușchii picioarelor, ai coapselor, ai feselor și gambelor, ai abdomenului și ai spatelui, dar și umerii și tricepșii într-o oarecare măsură. De asemenea, după cum am spus deja, contribuie și la starea de sănătate a organismului (îmbunătățește circulația sangvină, contribuie la un somn mai liniștit și multe altele) dar și a creierului.

Acestea fiind spuse, cu siguranță că bicicleta fitness este un produs pe care fiecare din noi ar trebui să ni-l dorim sub acoperișul propriei case.

Așadar, dacă nu ai timp pentru sport în aer liber sau la sală, dar totuși, conștient de beneficiile lui, vrei să îi faci loc în program, iată că se poate. Tot ce îți trebuie este determinare, ambiție și seriozitate în a urma programul de antrenament. Ceea ce va urma nu poate fi decât bun. Succes!