Gastronomia coreeană este deosebit de atractivă pentru persoanele care nu se tem să experimenteze în bucătărie. Din fericire, este loc în această cultură și pentru cei mai puțin pricepuți, dar care iubesc să condimenteze fiecare rețetă în moduri inedite.
Ce este Gochujang?
Gastronomia coreeană este deosebit de atractivă pentru persoanele care nu se tem să experimenteze în bucătărie. Din fericire, este loc în această cultură și pentru cei mai puțin pricepuți, dar care iubesc să condimenteze fiecare rețetă în moduri inedite.
Gochujang este o pastă de chili fermentată, un ingredient de bază în bucătăria coreeană (vezi aici). Această pastă este utilizată în numeroase rețete, de la mâncăruri cu carne și supe și până la sosuri delicioase. Gochujang este cunoscut pentru aroma sa unică și interesantă, cu nuanțe dulci, sărate și picante.
Un sos apreciat mai ales de cei care preferă mâncarea picantă, Gochujang este cireașa de pe tort pentru multe feluri de mâncare. Evident, trebuie să adaptezi cantitatea de pastă pe care o adaugi, în așa fel încât și cei care sunt mai sensibili la gustul picant să se poată bucura de o masă pe placul lor. Pentru început, adaugă o cantitate mai mică în fiecare preparat și suplimentează pe parcurs, dacă este cazul. Copiii s-ar putea să fie mai reticenți la Gochujang, însă pentru ei există numeroase alte condimente mai dulci, care o să îi încânte.
Asianfood.ro propune câteva rețete care conțin acest ingredient, descoperit în secolul al XVI-lea. Apropo de acest detaliu, istoria gochujang-ului (Sursă 1) are legătură cu fermierii coreeni, care au început să fermenteze ardei iute și alte ingrediente pentru ca pastele condimentate să reziste mai mult timp.
De-a lungul timpului, rețeta a fost modificată în numeroase feluri, în funcție de regiune. În prezent, coreenii consumă în mod frecvent gochujang, care a devenit un ingredient indispensabil în orice bucătărie. Europenii și americanii au preluat și ei acest obicei culinar pentru a potența arome și pentru a da un plus de savoare mâncărurilor.
Mod de preparare gochujang
Gochujang este făcut dintr-o combinație de ardei iute, pudră de orez glutinos, pudră de soia fermentată și sare. Ingredientele se combină și se amestecă, iar apoi se lasă la fermentat o perioadă lungă de timp, chiar și câteva luni. (Sursă 2)
Scopul procesului de fermentare este intensificarea aromelor. Rezultatul va fi o pastă de culoare roșu închis sau chiar maro, în funcție de tipul de ardei iute utilizat.
Rețeta exactă pentru gochujang poate varia în funcție de regiunea Coreei din care a fost preluată. Unii oameni preferă să adauge și alte ingrediente, cum ar fi zahăr, usturoi sau semințe de susan, pasta rezultată devenind asemănătoare cu untul de arahide din punct de vedere al consistenței și texturii.
Idei de rețete cu Gochujang
Aripioare de pui cu Gochujang
Un preparat foarte rapid și ușor de făcut, aripioarele de pui sunt potrivite pentru toți membrii familiei. Pentru cei mai îndrăzneți și care apreciază condimentele picante, adăugarea pastei de Gochujang este o idee foarte bună pentru a aduce ceva nou la masă.
Pentru a pregăti aripioare de pui Gochujang ai nevoie de:
- 1 kg aripioare de pui
- 1/4 cană gochujang
- 2 linguri miere
- 2 linguri sos de soia
- 1 lingură oțet de orez
- 1 lingură ulei de susan
- 2 căței de usturoi, tocați mărunt
- 1 linguriță de ghimbir ras
- sare și piper după gust
- semințe de susan și ceapă tocată pentru ornat
În primul rând, se preîncălzește cuptorul la 200°C și se pune în tavă hârtie de copt. Se amestecă într-un castron suficient de încăpător gochujang, miere, sos de soia, oțet de orez, ulei de susan, usturoi, ghimbir, sare și piper. În acest recipient se adaugă aripioarele de pui și se amestecă totul până când acestea sunt acoperite uniform.
Se ia pe rând fiecare aripioară de pui și se aranjează în tavă, lăsându-se la copt timp de 35-40 de minute. La jumătatea timpului, aripioarele trebuie întoarse pentru a se coace uniform pe ambele părți. Semințele de susan se adaugă la final, pentru aspect. În cazul în care vrei ca totul să arate și mai interesant, presară ceai verde mărunțit la final, chiar înainte de servire.
Orez prăjit Gochujang
Atunci când vrei să îi surprinzi pe cei dragi cu preparate diferite, din bucătării internaționale, orezul prăjit Gochujang poate fi parte a unui meniu special. Ai nevoie de următoarele ingrediente:
- 3 căni de orez fiert
- 1 cană de mazăre și morcovi congelați, dezghețați
- 1/2 cană ceapă tăiată cubulețe
- 2 căței de usturoi, tocati
- 2 linguri ulei vegetal
- 2 linguri gochujang
- 2 linguri sos de soia
- 2 lingurițe ulei de susan
- 1/4 linguriță piper negru
- 2 ouă, bătute ușor
- ceai verde pentru ornat
Într-o tigaie mare se încălzește uleiul vegetal la foc mediu-mare. În primul rând, se adaugă ceapa tăiată cuburi de dimensiuni mici, alături de usturoiul tocat. Se călesc împreună până când se înmoaie, aproximativ 2-3 minute.
În aceeași tigaie se adaugă mazărea și morcovii și se gătesc alte 2-3 minute. Într-un castron mic se amestecă Gochujang, sosul de soia, uleiul de susan și piperul negru. Într-o altă tigaie se fierbe orezul și se amestecă cu legumele. La final, pasta se toarnă peste orez până când acesta se acoperă uniform. Orezul se așează într-o parte a tigaiei și în spațiul rămas se pun ouăle bătute, care se amestecă până când textura devine mai consistentă. Ceapa tocată rămasă se poate presăra la final, pentru ornat, împreună cu ceaiul verde mărunțit.
Somon glazurat Gochujang
Poate nu cea mai simplă rețetă, dar cu siguranță una dintre cele mai delicioase, somonul glazurat cu pastă Gochujang (Sursă 4) este perfect pentru persoane care doresc să mănânce sănătos dar, în același timp, să se bucure de gusturi inedite. Acest preparat este potrivit atât pentru prânz, cât și pentru cină, cu garniturile potrivite.
Ingrediente:
- 4 fileuri de somon
- 1/4 cană gochujang
- 2 linguri miere
- 2 linguri sos de soia
- 2 linguri oțet de orez
- 1 lingură ulei de susan
- 2 căței de usturoi, tocați
- sare și piper, dupp gust
- semințe de susan și ceapă tocată, pentru ornat
Se preîncălzește cuptorul la 180-200° C și în tavă se pune o hârtie de copt pentru ca peștele să nu se lipească. Într-un castron se combină gochujang, miere, sos de soia, oțet de orez, ulei de susan, usturoi, sare și piper.
Fileurile de somon se aranjează pe foaia de copt pregătită, iar fiecare bucată se unge cu amestecul de gochujang pe deasupra. Timpul de coacere ideal este între 12 și 15 minute. La final, se ornează cu semințe de susan și ceai verde mărunțit, chiar înainte de servire.
Pui dulce acrișor Gochujang
Puiul dulce acrișor este preferatul copiilor, dar și adulții se înghesuie la porții suplimentare atunci când acesta apare în meniu. Cu o garnitură de orez și legume, preparatul este foarte ușor de făcut și nu necesită mult timp, fiind gata în aproximativ 30 de minute. Pasta Gochujang reprezintă un ingredient special, care va schimba gustul clasic, pe care deja îl cunoști, și va stârni apetitul tuturor. Chiar dacă Gochujang este picant, poți pune mai puțină pastă pentru cei care vor să mănânce mai puțin condimentat.
Ingrediente:
- 6 pulpe de pui, tăiațe cubulețe (fără piele, dezosate)
- ½ ceapă roșie, tocată
- ¼ cană amidon de porumb
- ¼ cană ulei de avocado
Sos:
- 2 lingurițe de semințe de susan
- ½ lingură de usturoi, tocat
- 2 linguri de zahar
- 2 linguri Gochujang
- ¾ linguriță ulei de susan
- 2 linguri sos de soia
Pasta de amidon de porumb:
- 1 lingură amidon de porumb
- 1 cană apă
Garnitura optionala:
- 1 linguriță de semințe de susan
- 1 tulpină de ceapă verde, feliată
Pentru ca rezultatul să fie cel dorit, folosoște pulpe de pui. Astfel, carnea va fi mai fragedă, suculentă în interior și crocantă în exterior. Pieptul de pui necesită mai mult timp pentru a fi gătit cum trebuie, iar dacă te grăbești, pulpele sunt varianta cea mai bună.
Pur și simplu acoperă puiul cu amidon de porumb și prăjește-l până când devine crocant și auriu. Apoi scoate-l din tigaie și prăjește ceapa cu ingredientele pentru sos până când se îngroașă și scade. În cele din urmă, adăugă din nou puiul, de data aceasta acoperit cu sosul Gochujang.
Nu este deloc complicat să vii cu ceva nou în bucătărie și să îi surprinzi pe cei dragi cu tot felul de arome deosebite. Bucătăria coreeană este foarte ofertantă din acest punct de vedere, mai ales dacă te documentezi cu privire la condimente și idei speciale.
Este cunoscut faptul că preparatele coreene sunt de obicei foarte condimentate și picante, însă poți ajusta acesta nuanțe după gust. Gastronomia din această zonă a lumii reprezintă, de fapt, o fuziune a tehnicilor de gătit tradiționale cu cele moderne și folosește o varietate de ingrediente, cum ar fi carne, fructe de mare, legume și cereale.
Mâncarea coreeană a devenit din ce în ce mai populară și în România, așa că merită să diversifici mesele și să încerci tehnici și ingrediente noi și interesante pentru întreaga familie, de fiecare dată când ai această ocazie.
Dacă îți place să faci experimente în bucătărie, nu trebuie să te limitezi la aceste rețete. Adaugă propriile condimente și pregătește mâncare cât mai colorată și mai interesantă. Dacă cei din familia ta apreciază combinațiile de gusturi, cum ar fi dulce-acrișor, dulce-amărui și altele, bucătăria coreeană este o sursă aproape nelimitată de idei și de ingrediente.