Ești Sănătos

Cine are „interzis” la pepene roșu. Consumul acestui fruct poate agrava anumite boli

shutterstock 651361825

Ce poate fi mai gustos în zilele toride de vară decât o felie de pepene roşu! Îţi ţine şi de foame, şi de sete, nu îngraşă, conţine o mulţime de vitamine şi minerale. Dar, în ciuda numeroaselor beneficii, acest fruct nu e pentru oricine. Diabeticii, persoanele care au gastrită, ulcer sau pietre la rinichi trebuie să-l evite sau să-l consume cu moderație deoarece le poate agrava boala.

În ciuda credinţei că pepenele roşu este doar „apă şi zahăr”, acest fruct al verii are o mulţime de nutrienţi valoroşi pentru sănătate: vitamina A, C, B6, calciu, magneziu, fibre, proteine, potasiu şi antioxidanţi. „Pepenele roșu este, fără doar și poate, vedeta fructelor de vară. Răcoros, gustos, dulce, sărac în calorii, pepenele este recomandat atât celor care vor să-și detoxifieze organismul, cât și celor care vor să mai scape de câteva kilograme în plus. Să nu uităm de licopen, acel pigment natural care îi conferă culoarea roșie – este un antioxidant cu rol important în reducerea colesterolului. Pepenele poate fi consumat cu încredere de pacienții cardiovasculari, oncologici, de bărbații care au probleme cu prostata”, spune nutriționistul Wasim Nazer.
Contraindicațiile pepenelui roșu
Totuși, acest fruct are și contraindicații. Potrivit specialistului în nutriție, persoanele care au probleme cu pancreasul, cei diagnosticați cu pietre la rinichi, cu gastrită cronică, ulcer gastric, colită, diaree sau diabet trebuie să evite pe cât posibil pepenele.

În diabet zaharat. La bolnavii de diabet, pancreasul nu produce suficientă insulină pentru a procesa zahărul. Cum 100 de grame de pepene conțin în jur de 10 g de zahăr, acest fruct devine periculos pentru diabetici.
În caz de pietre la rinichi. Datorită conţinutului mare de potasiu, pepenele „spală” rinichii de toxine şi depozite, este diuretic și, în mod normal, previne formarea pietrelor la rinichi. Însă dacă acestea deja sunt formate și sunt de dimensiuni mari, consumul excesiv de pepene stimulează tractul urinar și poate schimba poziția calculilor, astfel, se poate ajunge la blocaj renal.
În gastrită cronică. Gastrita reprezintă o inflamație a mucoasei stomacului care se manifestă cu dureri, senzație de arsură, greață, balonare. Nu e recomandat să o „tratezi” cu pepene deoarece acesta conține oligoelemente care pot irita și mai mult pereții tractului gastro-intestinal. „Pacientul poate mânca acest fruct la un timp după masă și doar dacă e într-o fază incipientă a bolii. Pe stomacul gol nu poți mânca pepene roșu dacă ai un stomac bolnav sau gastrită cronică”, spune Wasim Nazer.
În ulcer gastric. „Pepenele nu poate fi consumat nici în faza acută a ulcerului, din cauză că stimulează producția de suc gastric în stomac, iar acesta din urmă afectează și mai mult mucoasa.
E bine să te abții de la pepene și dacă ai probleme cu pancreasul, diaree, dureri abdominale, balonare, gaze ori diverse alte afecțiuni ale sistemului digestiv.
3 greșeli de evitat
shutterstock_651361825.jpg
felie de pepene roșu
Înainte de a tăia pepenele, spală-i coaja!
Nu speli coaja pepenelui înainte de a-l tăia. Nu uita că acest fruct crește pe sol, e stropit cu tot felul de substanțe chimice, e manevrat de zeci de mâini până ajunge pe masa ta din bucătărie. Iar atunci când îl tai, lama cuțitului atinge nu doar coaja, ci și miezul. „Dacă sistemul tău imunitar este slăbit, te expui riscului de a contacta E.coli, salmonella sau hepatita A”, atrage atenția specialistul în nutriție.
Mănânci pepene înainte de culcare. Nutriționistul recomandă să eviți, seara, alimentele care conțin zahăr sau pe cele care tind să fermenteze în stomac, în special dacă te confrunți cu sindromul de colon iritabil.
Mănânci pepene pe post de desert. Chiar dacă este dulce și bun, nu-l consuma imediat după masa. În mod normal, el se digeră repede, însă dacă rămâne blocat în stomac, alături de alte alimente, fermentează. Balonarea va fi accentuate mai ales dacă înainte ai mâncat pâine, carne, orez, cartofi și lactate. Pepenele roșu nu se combină cu nimic. Se mânâncă fie cu o jumătate de oră înainte de masa, fie la cel puțin o oră după masa.