Ești Sănătos

Cine va intra în carantină la întoarcerea în țară. Lista țărilor din „zona roșie”

110217250 3272347012802767 2438827207561018623 n

Pe lângă posibilitatea de a-i interna pe bolnavi, începând de marți autorităţile îi pot plasa în carantină şi pe cei suspecţi. Noua lege prevede izolarea acestora pe toată perioada de incubaţie a bolii, aşa cum a fost ea documentată ştiinţific.

Potrivit noii legi, carantinarea unei persoane poate fi instituită doar pe baza informaţiilor ştiinţifice oficiale şi a definiţiei de caz. Carantina poate fi instituită la domiciliul persoanei vizate, într-o altă locuinţa aleasă de persoana vizată sau într-un spaţiu special al autorităţilor.

În carantină pot fi plasaţi, în primul rând, cei care au intrat în contact direct cu cel puţin o persoană confirmată cu o boală contagioasă. Dar în carantină vor ajunge şi cei care sosesc din zone cu risc epidemiologic ridicat pe baza datelor transmise la nivel naţional sau internaţional de autorităţile competente.

Sunt considerate țări cu risc ridicat cele în care rata cazurilor noi de îmbolnăvire, din ultimele 14 zile, raportată la 100.000 de locuitori, e mai mare decât cea înregistrată în România în perioada similară. Iar în acest moment sunt puţine astfel de tari dacă privim spre acest clasament întocmit de Centrul European pentru combaterea răspândirii bolilor. România se află pe poziţia a patra la rata infectărilor, aşadar doar cei care vin acum din Luxemburg, Suedia sau Portugalia vor fi obligaţi să intre în carantină pentru 14 zile.

De altfel, autorităţile au dispus între timp suspendarea zborurilor directe din România către mai multe ţări dar şi către altele din afara Uniunii Europene, precum Şerbia, Turcia dar şi Israel, Emiratele Arabe Unite şi Qatar, către care noi aveam zboruri directe. Asta deoarece Comisia Europeană a recomandat ţărilor UE să permită accesul în uniune doar din câteva state terţe. Lista cuprinde, în prezent 13 ţări din întreaga lume şi este actualizata la fiecare două săptămâni.

Dacă cineva refuză carantina sau dacă încalcă măsură carantinei, deși iniţial a consimţit-o, medicul sau organul de control recomandă iar direcţia de sănătate publică decide, în cel mult 8 ore, plasarea persoanei respective în carantină instituţionalizată dacă se constată riscul de transmitere a unei boli infectocontagioase.

Carantina poate fi instituită pe durata perioadei de incubaţie a bolii în cauză. Măsură încetează la expirarea termenului specific acestei perioade sau înainte, dacă persoana vizată este confirmată că fiind deja infectată caz în care se va dispune izolarea acesteia.

Trebuie precizat şi ca măsură carantinei sau izolării poate fi atacată în instanţă. Oricine considera că îi sunt încălcate drepturile prin plasarea în carantină sau internarea în spital, atunci poate sesiza instanţă iar judecarea cauzei trebuie făcută de urgenţă în cel mult 24 de ore de la sesizare.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: “Având aceste pârghii legale şi cu respectarea de noi toţi a regulilor de precauţie, a dist fizice, a portului măştii, în interior, în mijl de transport în comun, la locul de muncă, noi speram să avem doar o creştere uşoară. Aceste două sapt sunt necesare tocmai pentru consumarea bolii la pozitivi.”