Ești Sănătos

CONTRAZICERI. OMS nu susţine ipoteza potrivit căreia focarul de COVID-19 din Beijing a izbucnit de la somon

download 69

Originile focarului de COVID-19 din Beijing sunt incerte, au declarat, luni, oficialii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Aceştia spun că ipoteza că ar fi pornit de la somonul importat nu este cea mai plauzibilă.

Mai multe cartiere din capitala Chinei au fost închise şi s-au impus măsuri stricte de control. Şcolile au fost închise şi oamenilor li s-a cerut să se testeze pentru noul coronavirus, după ce ţara a înregistrat o creştere neaşteptată a cazurilor legate de cea mai mare piaţă alimentară angro din Asia.

Presa chineză scrie că virusul a fost descoperit pe un tocător folosit pentru somonul importat în piaţa Xinfadi din Beijing.

Mike Ryan, şeful programului de urgenţă al OMS, a declarat că trebuie luată în considerare ipoteza somonului de import, dar spune că în acest moment nu este „principala ipoteză”.

În acelaşi timp, mai mulţi experţi susţin că nu este posibil ca peştele să poarte virusul şi că orice legătură cu somonul poate fi rezultatul contaminării încrucişate.

China, un important importator de fructe de mare şi carne, a oprit cumpărăturile de la furnizorii europeni de somon din cauza temerilor legate de noul coronavirus.

Ryan a spus că agenţia OMS urmăreşte îndeaproape focarul, a oferit ajutor tehnic Chinei şi este în strânsă legătură cu autorităţile din Beijing pentru a încerca să controleze focarul.

Supermarketurile din Beijing nu mai vând somon după ce noul coronavirus a fost depistat într-o piaţă
Marile supermarketuri din Beijing, inclusiv Carrefour şi Wumart, au încetat să mai vândă somon sâmbătă, după ce noul coronavirusul a fost identificat pe un tocător folosit pentru a tăia peştele în piaţa en-gros Xinfadi din oraş, scrie Global Times.

Marile supermarketuri din Beijing, inclusiv Carrefour şi Wumart, au încetat să mai vândă somon sâmbătă, după ce noul coronavirusul a fost identificat pe un tocător folosit pentru a tăia peştele în piaţa en-gros Xinfadi din oraş, scrie Global Times.

Descoperirea a stârnit îngrijorări privind o posibilă contaminare a somonului şi s-a decis scoaterea de la comercializare deşi specialiştii spun că noul coronavirus nu poate fi transmis de peşte la oameni.

„Nu putem concluziona că somonul este sursa infecţiei doar pentru că noul coronavirus a fost detectat pe un tocător al unui furnizor. Gazdele cunoscute ale Covid-19 sunt mamifere. Este aproape imposibil ca un peşte să fie infectat”, a declarat Cheng Gong, virolog la Universitatea Tsinghua, pe site-ul CGTN, televiziunea oficială.