Ești Sănătos

COVID-19. Raed Arafat, nou ordin în contextul crizei de locuri pentru pacienții infectați: Neraportarea potențialelor focare a dus la sincope./ Unele situații au apărut mai întâi relatate în mass-media

106168766 3199610903409712 30792237271712632 o

În contextul crizei de locuri disponibile în spitale pentru pacienții confirmați cu infecția cu COVID-19, comandandatul acțiunii Raed Arafat a transmis tuturor responsabililor din cadrul Centrului Național de Coordonare și Conducere a Intervenției (CNCCI) dispoziții ferme privind raportarea și gestionarea situațiilor cu potențial de focar.

Ordinul 77.755 privind unele măsuri pentru monitorizarea, gestionarea și raportarea situațiilor apărute la nivelul zonelor de competentă a fost semnat duminică de comandantul acțiunii, Raed Arafat, și publicat luni pe site-ul Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), din cadrul Institutului de Sănătate Publică (INSP).

Potrivit documentului, ordinul a fost emis „având în vedere creșterea numărului de cazuri confirmate din ultima perioadă ca a condus la apariția unei crize în asigurarea locurilor disponibile, ajungându-se chiar în situația în care mai mulți pacienți confirmați au fost menținuți mai multe zile la domiciliu până la crearea sau eliberarea unor locuri, pentru evitarea unor situații în care soluționarea operativă a problemelor apărute este grevată de dificultățile în relocarea pacienților între județele din cauza redcuerii numărului de locuri libere, ținând cont că unele situații cu potențial de focar nu au fost raportate operativ pe motivul inexistenței confirmării cazurilor au condus la sincope în fluxul informațional – decizional”.

Locurile în spitalele de linia 1 si 2 trebuie monitorizate permanent
Astfel, la nivelul zonelor de competență, responsabilii trebuie să ia măsuri pentru raportarea la CNCCI, în dinamică, a situațiilor cu potențial de focar la care sunt în desfășurare anchete epidemiologice/teste, chiar dacă rezultatele nu au fost definitivate, se arată în ordinul semnat de comandatul acțiunii.

Potrivit documentului, „în unele cazuri, astfel de situații cu potențial de focar au apărut reflectate în mass media înainte ca ele să fie raportate”.

Raed Arafat dispune, prin acest ordin, și monitorizarea permanentă a gradului de ocupare a locurilor în spitalele de linia 1 și 2 destinate pacienților/suspecților cu COVID-19 și analiza, pe baza evoluției situației operative, în cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, a soluțiilor pentru gestionarea situației geberate de iminenta aglomerare a spitalelor.

1 2303ae7048
Ordinul vine în contextul în care reprezenanții mai multor unități medicale, printre care și Institutul de Pneumologie „Marius Nasta”, au anunțat, în weekend, că s-au ocupat toate locurile avizate pentru pacienții confirmați cu COVID-19, situație care s-a menținut și luni, conform delarațiilor managerului Beatrice Mahler, într-o intervenție la Gândul Live: „E o situație cu care „Marius Nasta”, din momentul în care și-a deschis secția COVID nu s-a mai confruntat”.

În ultimele 24 de ore au fost raportate 11 decese și 246 de cazuri noi de coronavirus, în România, potrivit informării Grupului de Comunicare Strategică. Până acum sunt confirmate 24.291 de cazuri, din care 17.031 vindecate, și 1.523 de decese. Potrivit autorităților, până luni fost confirmate 24.291 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 17.031 au fost declarate vindecate și externate.