Ești Sănătos

Cum alegi cel mai bun centru rezidențial pentru seniorii din familia ta?

shutterstock 1290675760

Decizia de a caza un senior drag într-un centru rezidențial poate fi una dintre cele mai dificile pentru o familie. Este un pas care aduce cu sine o multitudine de emoții și întrebări. Ne confruntăm cu sentimentul de vinovăție pentru că nu putem oferi îngrijirea necesară acasă, cu teama de necunoscut și cu îndoiala că facem alegerea corectă. Cu toate acestea, atunci când sănătatea și bunăstarea seniorului sunt prioritare, cazarea acestuia într-un centru specializat poate fi nu doar cea mai sigură, ci și cea mai potrivită decizie. În acest articol, prezentăm câteva repere pentru a alege centrul rezidențial adecvat nevoilor seniorilor. 

Stabilește nevoile individuale ale seniorului

Alegerea celui mai bun centru rezidențial pentru persoane vârstnice începe cu stabilirea nevoilor individuale ale seniorului. Fiecare senior are nevoi specifice, care trec dincolo de necesitățile de bază precum hrănirea, igiena și odihna. Unii pot avea probleme de mobilitate, afecțiuni cronice sau pot necesita un tratament specific. Alții pot avea nevoi sociale, cum ar fi dorința de a participa la activități recreative sau culturale sau de a se dezvolta personal. Alte aspecte pe care îți recomandăm să le ai în vedere atunci când stabilești nevoile individuale ale seniorului:

 • este important ca centrul respectiv să dispună de un medic geriatru. Acesta va evalua în mod constant starea de sănătate a seniorului, poate ajusta tratamentul dacă este necesar și poate preveni posibilele complicații. Acest aspect poate contribui la îmbunătățirea calității vieții și la prelungirea independenței seniorului;
 • evaluarea și reevaluarea periodică a nevoilor seniorului în cadrul centrului sunt aspecte esențiale. Acest proces poate ajuta la identificarea timpurie a problemelor de sănătate și la prevenirea complicațiilor. În plus, evaluările permit ajustarea planului de îngrijire în funcție de nevoile în schimbare ale seniorului;
 • monitorizarea zilnică a parametrilor fiziologici, cum ar fi tensiunea arterială, pulsul sau temperatura corporală, reprezintă alte facilități pe care centrul ar trebui să le ofere. Monitorizarea zilnică a parametrilor fiziologici poate asigura o intervenție rapidă în cazul apariției problemelor de sănătate și poate preveni agravarea acestora. În plus, acest lucru poate oferi un sentiment de siguranță atât seniorului, cât și familiei acestuia.

Așadar, atunci când stabilești nevoile seniorului, asigură-te că centrul rezidențial acoperă aceste aspecte.

Interesează-te despre reputația centrului rezidențial

Realizează o cercetare riguroasă a centrului în cauză. Acest lucru poate fi făcut online, unde poți găsi recenzii și testimoniale de la clienții actuali sau precedenți. Mărturiile acestora îți pot oferi o perspectivă onestă în privința experienței lor autentice în cadrul centrului rezidențial pentru seniori.

Interesează-te și despre personalul medical și de îngrijire din cadrul centrului respectiv. Un personal bine instruit și empatic poate face o diferență majoră în calitatea vieții rezidenților. Cei din echipa de îngrijire trebuie să aibă o atitudine orientată spre maximizarea bunăstării seniorilor, cu blândețe, răbdare, înțelegere și să îi facă să se simtă că sunt parte dintr-o mare familie.

Discută cu reprezentanții centrului despre orice preocupări ai avea în legătură cu cazarea și îngrijirea seniorilor tăi dragi. O abordare transparentă din partea acestora denotă că centrul este de încredere, astfel că îl poți avea în vedere atunci când vei lua o hotărâre.

Analizează costurile

O înțelegere detaliată a structurii costurilor te ajută să te asiguri că opțiunea aleasă se încadrează în bugetul disponibil. Costurile pot varia de la un centru rezidențial la altul, în funcție de serviciile oferite. Costurile pot include costul de bază pentru cazare și îngrijire, dar și costurile pentru servicii extra, precum:

 • recuperare și reabilitare medicală într-o bază de recuperare modernă: masaj terapeutic, băi galvanice, fizioterapie, kinetoterapie, hidroterapie, hidrokinetoterapie etc;
 • diverse consultații și investigații de specialitate prin intermediul partenerilor externi ai centrului;
 • accesul la servicii de înfrumusețare, cum ar fi tuns, coafat, realizarea manichiurii, pedichiurii, efectuarea unor proceduri cosmetice;
 • materiale pentru gastrostomă;
 • asigurarea medicației;
 • îngrijirea în cazul plăgilor, escarelor, fistulelor;
 • îngrijirea și montarea sondei urinare în cazul bărbaților;
 • accesul la o echipă multidisciplinară în contextul îngrijirii holistice, care este axată pe nevoile specifice ale seniorului (la cerere, se poate opta și pentru un medic de familie).

Este util să compari costurile diferitelor centre rezidențiale. Această comparație nu trebuie să se bazeze doar pe costul total, ci și pe serviciile incluse în acesta. De exemplu, un centru rezidențial poate avea un cost mai mic, dar poate oferi mai puține servicii decât un altul cu un cost ușor mai mare, dar care oferă condiții premium.

Fă o vizită la centrul rezidențial

O vizită la centrul rezidențial este o oportunitate excelentă de a verifica toate condițiile mediului respectiv. Poți observa facilitățile și serviciile oferite de centrul rezidențial și poți evalua personalul și atmosfera. Dimensiunea și confortul camerelor, dotările și măsurile de siguranță precum sistemul de alarmă sau podelele anti-alunecare sunt aspecte relevante în alegerea unui centru rezidențial pentru seniori.

Vizita îți permite și să înțelegi mai bine programul zilnic al seniorilor în cadrul centrului. Poți afla când sunt servite mesele, cum sunt organizate activitățile de recreere sau terapia ocupațională și ce orar are personalul medical pentru vizitele de rutină.

Alegerea unui centru rezidențial pentru seniorii din familia noastră este o decizie personală de importanță majoră. Trebuie să echilibrăm nevoile și dorințele seniorilor cu realitățile îngrijirii lor zilnice. În cele din urmă, cel mai bun centru rezidențial este acela care oferă nu doar îngrijire medicală de excepție, ci și respect, demnitate și oportunități de socializare. Este locul unde seniorii pot trăi nu doar în siguranță, ci și cu un sentiment de apartenență și comunitate. Prin urmare, această opțiune poate aduce liniște sufletească și poate îmbunătăți calitatea vieții seniorilor pe care îi iubim.