Ești Sănătos

Cum faci copilul sa stea cuminte la masa

baby 228422 640

Copilul tau a trecut deja in a 8-a luna si acum mananca si alte preparate si nu traieste exclusiv din alaptare. Provocarea odata cu trecerea la un regim diversificat este sa-l faci sa stea cuminte la masa pentru ca deja a devenit greu pentru a-l tine in brate in timp ce-i dai sa manance. Si pentru ca nu-l poti obliga sa stea prea mult la masa, linistit, fara a se foi sau da jos din scaun, e bine sa afli ca exista cateva trucuri descoperite de psihologii parentali care pot ajuta un copil sa se linisteasca.

Un scaun colorat si accesorizat il va potoli

Un copil flamand se va concentra asupra farfuriei din fata lui si va fi motivat sa manance dar asta doar pana ii trece foamea. Pentru un succes garantat ai grija sa-l asezi la masa intr-un scaun special echipat si conceput pentru copii de pe site-ul maminet.ro. De asemenea, ai grija la gustarile oferite intre mese si la cantitatea de lichide pe care o consuma copilul, pentru ca acestea il vor face mai agitat.

Repetitia e cheia iar tu, modelul

Psihologii recomanda ca orele de masa sa fie zilnic in acelasi interval, cu mici exceptii, si copilul nu trebuie sa petreaca mai mult de 30 minute in fata farfuriei, daca deja da semne de agitatie. Asa se va obisnui cu ideea ca la ora x trebuie sa stea la masa. In plus, tu esti un model pentru copilul tau: te urmareste si-ti copiaza cele mai mici gesturi, asa ca mananca tu insati la masa si nu pe fuga. Ideal ar fi sa mananci si tu ceva asemanator sau identic cu produsele pe care i le dai copilului ca sa inteleaga mai bine mesajul. In plus, daca lui ii dai morcovi cu biscuiti si tu savurezi cartofi prajiti e posibil ca si copilul sa tinda la produsele tale si sa tipe daca nu primeste ceea ce vede.

Masa se serveste intotdeauna in familie

Este important sa mancati impreuna, ca familie, pentru a-i insufla copilului placerea de a manca si de a petrece timp impreuna la masa, fiind si un bun moment de a-i exemplifica practic comportamentul pe care trebuie sa il adopte atunci cand sta la masa. Chiar daca la inceput nu va intelege mare lucru din ceea ce vede, atmosfera o sa-l binedispuna. In plus, masa trebuie sa fie un moment de relaxare, nu te mai preocupa de degetelele care umbla prin mancare sau de firimiturile de pe jos. Va creste si odata cu el vor disparea si ele. Concentreaza-te asupra obiceiurilor pozitive in loc sa le scoti mereu in evidenta pe cele negative.