Ești Sănătos

Cum poți să îți dai seama că ți-a crescut glicemia alarmant de mult

2

Glicemia ridicată, cunoscută și sub numele de hiperglicemie, este o problemă serioasă care poate indica prezența diabetului sau alte afecțiuni medicale. Monitorizarea constantă a nivelului de zahăr din sânge este esențială pentru cei care sunt în mod particular expuși riscului. Dar cum poți să îți dai seama că glicemia ta a crescut alarmant de mult? În acest articol, vom explora câteva semne și simptome care ar putea indica o creștere semnificativă a glicemiei.

1. Sete excesivă și uscăciunea gurii
Unul dintre semnele cele mai evidente ale creșterii glicemiei este setea excesivă și senzația persistentă de uscăciune în gură. Acest lucru se întâmplă deoarece nivelul crescut de zahăr din sânge determină eliminarea mai multor lichide prin urină, ceea ce duce la deshidratare.

2. Urinare frecventă
Dacă te trezești adesea în timpul nopții pentru a urina sau dacă observi că trebuie să mergi la toaletă mult mai des decât în mod obișnuit, acesta poate fi un semn al glicemiei ridicate. Aceasta se întâmplă din cauza faptului că rinichii încearcă să elimine excesul de zahăr din sânge prin urină.

3. Oboseală și slăbiciune
Glicemia ridicată poate duce la o lipsă de energie și la senzații de oboseală și slăbiciune. Celulele corpului nu pot folosi eficient glucoza din sânge pentru a produce energie, ceea ce poate provoca o stare generală de epuizare.

4. Vedere încețoșată
Creșterea glicemiei poate afecta structurile delicate ale ochilor, ceea ce poate duce la vedere încețoșată sau neclară. Acest simptom poate apărea brusc și trebuie tratat cu seriozitate, deoarece poate indica o deteriorare a sănătății ochilor.

5. Răni care vindecă greu
Nivelurile ridicate de zahăr din sânge pot afecta circulația sângelui și capacitatea organismului de a vindeca rănile. Dacă observi că tăieturile sau vânătăile tale se vindecă mai încet decât de obicei, acesta ar putea fi un semn al glicemiei crescute.

6. Mâncărime și infecții frecvente
Pielea uscată și mâncărimile constante pot fi un efect al glicemiei ridicate. De asemenea, sistemul imunitar poate fi slăbit, făcându-te mai susceptibil la infecții, cum ar fi infecțiile tractului urinar sau fungice.

7. Respirație urât mirositoare
O respirație cu miros neplăcut, asemănătoare cu mirosul de mere stricate, poate indica prezența cetoacidozei diabetice, o complicație gravă a diabetului care apare atunci când corpul descompune grăsimile în locul glucozei pentru a obține energie.

8. Schimbări de dispoziție și iritabilitate
Glicemia crescută poate afecta nivelurile de hormoni și neurotransmițători din creier, ceea ce poate duce la schimbări de dispoziție, iritabilitate și dificultăți de concentrare.

În concluzie, monitorizarea regulată a nivelului de glicemie și conștientizarea semnelor de glicemie ridicată sunt esențiale pentru menținerea sănătății generale. Dacă observi mai multe dintre aceste simptome sau ai motive să crezi că glicemia ta a crescut în mod alarmant, este important să consulți un medic pentru evaluare și îngrijiri medicale adecvate.