Ești Sănătos

Cum prepari laptele de aur, leacul indian care alungă durerea şi depresia

index

Laptele de aur, cunoscut și sub numele de „Haldi Doodh” în India, este o băutură tradițională indiană care câștigă popularitate în întreaga lume datorită proprietăților sale antiinflamatorii, antioxidante și de îmbunătățire a stării de bine. Această băutură caldă și reconfortantă combină puterea turmericului cu beneficiile laptelui și ale altor condimente pentru a crea un leac natural care poate ajuta la alungarea durerii și depresiei. În acest articol, vom explora cum să prepari laptele de aur și beneficiile sale pentru sănătate.

Ingrediente
1 cană de lapte (poate fi lapte de vacă sau orice lapte vegetal, cum ar fi lapte de migdale, de cocos sau de ovăz)
1 linguriță de turmeric (pudră sau rădăcină proaspătă rasă)
1 bucată mică de ghimbir proaspăt ras sau 1/2 linguriță de ghimbir măcinat
1/4 linguriță de piper negru (ajută la absorbția curcuminei din turmeric)
1-2 bățuri de scorțișoară sau 1/2 linguriță de scorțișoară măcinată
1 linguriță de ulei de cocos sau ghee (opțional, pentru a spori absorbția curcuminei)
Miere sau alt îndulcitor natural, după gust

Mod de Preparare

Amestecați Ingredientele: Într-o cratiță mică, combinați laptele ales cu turmericul, ghimbirul, piperul negru și scorțișoara. Dacă alegeți să folosiți, adăugați și uleiul de cocos sau ghee-ul.

Încălziți Amestecul: Puneți cratița pe foc mediu și încălziți amestecul până când este aproape de punctul de fierbere, amestecând ocazional pentru a se combina bine ingredientele.

Fierberea la Foc Mic: Reduceți focul la minimum și lăsați băutura să fiarbă ușor timp de 5-10 minute. Acest proces nu doar că dezvoltă aromele, dar permite și eliberarea proprietăților benefice ale ingredientelor.

Strecurare și Îndulcire: Scoateți băutura de pe foc și strecurați-o pentru a îndepărta bucățile de condimente. Adăugați miere sau un îndulcitor natural la alegere și amestecați bine.

Servirea: Turnați laptele de aur într-o cană și savurați-l cald. Pentru o notă suplimentară de aromă, puteți presăra puțină scorțișoară pe deasupra.

Beneficii pentru Sănătate

Proprietăți Antiinflamatorii: Curcumina, compusul activ din turmeric, are proprietăți puternice antiinflamatorii, ajutând la reducerea inflamației și durerii în cazul afecțiunilor inflamatorii cronice.
Antioxidant: Turmericul este, de asemenea, un puternic antioxidant care protejează organismul împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi.
Îmbunătățește Starea de Spirit: Consumul regulat de lapte de aur poate ajuta la îmbunătățirea stării de spirit și la combaterea simptomelor depresiei, datorită proprietăților antiinflamatorii ale curcuminei.

Susține Sănătatea Digestivă: Ghimbirul și turmericul sunt cunoscute pentru efectele lor pozitive asupra sistemului digestiv, inclusiv îmbunătățirea digestiei și reducerea balonării