Sursă foto: shutterstock.com
Septicemia reprezintă o infecție severă care se răspândește în fluxul sangvin, afectând întregul organism. Aceasta este cauzată în general de bacterii, însă poate fi declanșată și de alte microorganisme. Septicemia este o problemă medicală urgentă, potențial fatală.
Cum să recunoști semnele timpurii ale septicemiei?
Septicemia este o afecțiune gravă, care poate pune viața în pericol și care se manifestă prin simptome generale precum febră sau hipotermie, puls rapid, respirație accelerată și confuzie sau delir [1, 2, 3]. Aceste semne alarmante ar trebui să alerteze orice persoană că ar putea avea septicemie.
În anumite situații, septicemia poate fi însoțită de simptome specifice, în funcție de organul afectat de infecție. Simptomele specifice pot varia de la o persoană la alta și în funcție de severitatea infecției.
În cazul în care se observă astfel de simptome, este imperativ să se consulte imediat un medic. Septicemia este o urgență medicală care necesită tratament imediat. Întârzierea tratamentului poate duce la complicații grave, cum ar fi insuficiența de organ sau șocul septic, care poate fi fatal [1].
Un aspect important de reținut este că septicemia poate afecta oricine, indiferent de vârstă, sex sau starea de sănătate prealabilă. Deși există anumite grupe de risc – cum ar fi persoanele cu sistemul imunitar slăbit, cele care au fost recent operați sau pacienții cu boli cronice – nimeni nu este imun la septicemie [1].
Ce trebuie să faci în cazul suspiciunii de septicemie?
Dacă există suspiciuni de septicemie, acţiunea imediată este de a căuta îngrijiri medicale de urgență. Septicemia este o afecțiune gravă care poate pune viața în pericol așa că fiecare minut contează.
În momentul în care ajungi la medic sau la spital, trebuie să poți descrie cu exactitate simptomele observate (acestea pot include febră, frisoane, respirație rapidă, ritm cardiac accelerat sau confuzie). Cu cât medicul este informat mai detaliat, cu atât va putea stabili diagnosticul mai rapid și corect.
Cooperarea cu echipa medicală este esențială în cazul suspiciunii de septicemie. Informațiile pe care le poți furniza despre istoricul medical, medicamentele pe care le iei și eventualele alergii pe care le ai pot fi vitale pentru stabilirea unui plan de tratament adecvat.
De asemenea, este recomandat să informezi o persoană de încredere despre situația ta. Aceasta te poate ajuta să parcurgi procesul tratamentului, să comunici cu medicii și să îți ofere susținere. Sprijinul celor dragi poate impacta recuperarea.
Se poate preveni septicemia?
Prevenirea septicemiei este posibilă, având în vedere că aceasta este de cele mai multe ori rezultatul unei infecții bacteriene. Prevenția septicemiei se bazează, în primul rând, pe o bună igienă personală și pe o îngrijire atentă a rănilor și tăieturilor, pentru a preveni infecțiile. De asemenea, este important să ne facem vaccinurile recomandate, de exemplu, vaccinul anti-Covid-19, vaccinul antigripal, vaccinul pneumococic [1].
O altă măsură de prevenire este să nu ignorăm semnele și simptomele unei infecții sau să nu amânăm tratamentul acesteia. Măsurile de prevenire nu vor elimina complet riscul de a dezvolta septicemie, dar pot ajuta considerabil la reducerea acestuia.
Septicemia este considerată o urgență medicală. Odată ce infecția ajunge în sânge, se poate răspândi rapid la diferite organe, provocând daune severe și chiar deces. De aceea, este imperioasă identificarea rapidă a simptomelor și începerea tratamentului cât mai curând posibil pentru a preveni complicații grave.
Aceste informații au caracter general și nu înlocuiesc sfaturile medicului. Dacă ai simptome care te fac să crezi că este vorba despre septicemie, trebuie să cauți ajutor medical de urgență.
Surse de referință:
- O’Connell, Krista. “Sepsis: Symptoms, Effects, and Causes.” Healthline, 31 Aug. 2018, www.healthline.com/health/sepsis. Accessed 2 Nov. 2023;
- Mary Anne Dunkin. “What Is Sepsis?” WebMD, WebMD, 23 Feb. 2017, www.webmd.com/a-to-z-guides/sepsis-septicemia-blood-infection. Accessed 2 Nov. 2023;
- “Septicemia (Blood Poisoning): Causes, Management.” Cleveland Clinic, my.clevelandclinic.org/health/diseases/21539-septicemia#. Accessed 2 Nov. 2023.