Ești Sănătos

Cum sa te pregatesti pentru un consult de ochi? 4 recomandari

pexels kseniachernaya 5752315

Sursa: Pexels

Un consult de ochi este important indiferent de varsta sau de starea de sanatate oculara. Datorita lui previi si detectezi in faza incipienta posibile afectiuni oftalmologice. Detectarea timpurie cu ajutorul unor examinari periodice poate preveni sau opri progresia unor boli oculare care, altfel, ar putea conduce la probleme grave. Multe dintre afectiunile oculare nu prezinta simptome in stadiile incipiente.

Totodata, vederea se poate schimba odata cu trecerea timpului, iar un consult de ochi inseamna sa fii sigur ca dioptriile tale nu s-au schimbat. In felul acesta te vei bucura de confort vizual zi de zi si vei preveni oboseala oculara sau alte probleme de vedere ce pot aparea din cauza purtarii unor ochelari sau lentile de contact in neconcordanta cu nevoile tale actuale. Daca urmeaza sa mergi la un consut de ochi si te intrebi cum ar trebui sa te pregatesti, acest articol este pentru tine.

1. Fa o lista cu simptomele

Simptomele oculare pot fi adesea subestimate sau ignorate, dar aceste semnale de alarma pot indica probleme de vedere. Frecvent se intalneste o deteriorare a vederii de aproape sau de departe. Asadar, daca te confrunti cu o vedere incetosata a unui text aflat la distanta mica sau daca obiectele aflate la departare au inceput sa ti se para neclare, atunci te sfatuim sa-ti faci timp in program pentru un consult gratuit la ochi in Bucuresti.

Discuta cu specialistul orice lucruri suparatoare ai observat, fie ca este vorba de sensibilitate la lumina, ochi uscati, oboseala oculara, usturime sau inrosire a ochilor. De aceea este bine sa faci o lista cu simptomele, pentru a fi sigur ca nu omiti nimic cand ajungi fata in fata cu optometristul. Tine cont ca el iti poate oferi sfaturi pretioase despre ingrijirea ochilor, cum sa ii protejezi de radiatiile ultraviolete, cum sa mentii o igiena corecta a lentilelor de contact s.a.

2. Pregateste-te sa discuti istoricul medical

Interventii chirurgicale, boli cronice, alergii si orice alte informatii care ar putea influenta sanatatea ochilor pot constitui obiectul discutiei tale cu specialistul. Este un pas necesar, deoarece il ajuta pe optometrist sa identifice mai usor eventuale probleme. Nu uita sa ii spui, daca este cazul, despre medicamentele pe care le iei in prezent. Exista situatii in care unele medicamente au efecte secundare asupra vederii.

Gandeste-te si la afecțiunile oculare ale membrilor familiei tale. Anumite boli de ochi pot fi mostenite genetic. Cunoasterea istoricului familial cu privire la afectiunile oftalmologice poate ajuta la anticiparea unor potentiale probleme de vedere si la stabilirea unui plan de preventie adecvat. Cu cat esti mai bine pregatit, cu atat vei putea colabora mai eficient cu specialistul, astfel incat ochii tai sa primeasca cea mai buna ingrijire.

3. Ramai relaxat

Un consult de ochi este noninvaziv si nedureros, dureaza aproximativ 15 minute, iar specialistul iti va spune pas cu pas tot ce trebuie sa faci. Asadar, nu ai de ce sa te temi. In plus, tehnologia actuala face ca intregul proces al controlului ochilor sa fie de-a dreptul usor. A intelege faptul ca testarea vederii este un proces normal si necesar pentru mentinerea sanatatii ochilor te poate ajuta sa te simti relaxat.

Daca este necesar, optometristul iti va prescrie ochelari de vedere. De asemenea, iti poate oferi recomandari despre protejarea vederii sau ingrijirea ochelarilor. Totodata, te poate ajuta cu alegerea ramelor potrivite. Asadar, nu ezita sa ii soliciti ajutorul. Gasesti rame de ochelari de vedere in Bucuresti, modele variate, astfel incat sa gasesti cu usurinta ceea ce ti se potriveste.

4. Gandeste-te ce intrebari vrei sa pui

Ca sa profiti  la maximum de consultul de ochi, este bine sa te pregatesti corespunzator. Prin urmare, recomandarea este sa-ti pregatesti o lista de intrebari specifice pe care sa le pui specialistului. De asemenea, daca nu intelegi o explicatie oferita, adreseaza cu incredere intrebari de clarificare. Optometristul este acolo pentru a iti oferi toate detaliile si raspunsuri la intrebarile tale, astfel incat sa cunosti in amanunt toate informatiile importante cu privire la sanatatea ochilor tai.

De exemplu, il poti intreba despre tratamentele pe care le poti aplica lentilelor viitorilor tai ochelari de vedere. Filtrul impotriva luminii albastre este absolut esential daca petreci multe ore in fata calculatorului. De asemenea, discuta despre filtrul antireflex, care ofera o vedere clara indiferent de intensitatea luminii. Diminueaza disconfortul atunci cand conduci noaptea sau in conditii de lumina puternica. Asadar, iti recomandam sa pregatesti o serie de intrebari inainte de a merge la control.

 

Consultul de ochi este un proces cat se poate de simplu, nu iti produce niciun disconfort. Specialistul iti va spune in timpul controlului tot ce ai de facut. Mai mult decat atat, dureaza foarte putin. Pregateste-te sa spui simptomele pe care le ai, gandeste-te inclusiv la ce intrebari ai vrea sa afli raspuns si ramai relaxat. Cunoasterea este putere, asa ca nu ezita sa te informezi cat mai mult despre sanatatea ochilor tai.