Ești Sănătos

Daca rinichii sufera, corpul prezinta aceste 8 semnale de alarma

Daca rinichii sufera 696x418 1

Rinichii sunt organe esențiale pentru filtrarea sângelui, eliminarea deșeurilor și menținerea echilibrului chimic al corpului nostru. Atunci când rinichii nu funcționează corect, pot apărea diverse simptome și semnale de alarmă care ne pot indica prezența unei probleme. În acest articol, vom explora opt semnale de alarmă pe care corpul le poate emite atunci când rinichii suferă.

Umflarea și reținerea de lichide
Unul dintre primele semne ale unor probleme renale poate fi umflarea, mai ales în zona picioarelor, gleznelor și a feței. Rinichii sănătoși ajută la eliminarea excesului de sodiu și lichide din corp. Când nu funcționează corect, această eliminare poate fi afectată, ducând la umflarea țesuturilor.

Scăderea cantității de urină și modificări ale culorii acesteia
Modificările în ceea ce privește cantitatea și culoarea urinei pot fi semne importante ale unor probleme renale. Rinichii sănătoși produc o cantitate normală de urină, iar aceasta are o culoare deschisă. Când rinichii sunt afectați, urina poate deveni închisă la culoare sau poate deveni foarte diluată. De asemenea, scăderea cantității de urină poate indica o problemă.

Durere sau disconfort în zona rinichilor
Durerea sau disconfortul în zona lombară inferioară, în apropierea rinichilor, poate fi un semn de avertisment. Aceasta poate varia de la o durere surdă la o durere ascuțită și poate indica o infecție renală, pietre la rinichi sau alte probleme renale.

Oboseală excesivă și slăbiciune
Rinichii sănătoși ajută la producerea de eritropoietină, o proteină care stimulează producerea de globule roșii. Când rinichii nu funcționează bine, poate apărea o anemie care duce la oboseală cronică și slăbiciune.

Pierderea poftei de mâncare și scăderea în greutate
Problemele renale pot duce la pierderea poftei de mâncare și la scăderea în greutate involuntară. În cazurile severe, rinichii afectați pot determina apariția unor gusturi neobișnuite în gură sau mirosuri neplăcute ale respirației.

Creșterea tensiunii arteriale
Rinichii joacă un rol esențial în reglarea tensiunii arteriale. Dacă rinichii sunt afectați, pot să nu mai controleze tensiunea arterială așa cum ar trebui, ceea ce poate duce la hipertensiune arterială.

Probleme digestive
Problemele renale pot provoca greață, vărsături și gust amărui în gură. De asemenea, pot determina o scădere a apetitului și probleme de digestie, cum ar fi balonare sau durere abdominală.

Mâncărimi și piele uscată
O altă consecință a problemelor renale poate fi acumularea de toxine în sânge, care pot duce la mâncărimi ale pielii și uscarea acesteia.

Concluzie

Rinichii sunt organe vitale pentru funcționarea corectă a corpului nostru, iar semnalele de alarmă enumerate mai sus nu trebuie ignorate. Dacă observi unul sau mai multe dintre aceste simptome, este important să consulți un medic pentru a evalua starea rinichilor tăi și a identifica eventualele probleme. Diagnosticarea precoce și tratamentul pot ajuta la prevenirea complicațiilor grave ale bolilor renale.