Un raport Eurostat dat publicităţii recent arată că România are cea mai în formă populaţie adultă din Europa, cu 9,4% obezi în rândul adulţilor. E un top „de bine” pentru ţara noastră, dar încă mai avem de lucrat la capitolul greutate în exces.
Dacă ai încercat nenumărate diete, ai cheltuit bani cu nutriţionişti şi ai mers regulat la sala de sport, dar rezultatele tot se lasă aşteptate, bifează şi această dietă pe lista ta „de făcut”.
Ştim deja că adori bucătăria mediteraneeană şi că nu te putem face să te răzgândeşti peste noapte, dar nu strică să faci o încercare cu această dietă nordică, mai ales că nu presupune mari eforturi şi nici măcar nu trebuie să numeri caloriile.
Ce presupune dieta suedeză
Principiul de bază al dietei suedeze constă în reducerea consumului de carbohidraţi şi concentrarea pe proteine şi grăsimi. Cea mai bună parte: nu trebuie să ţii cont de numărul de calorii şi nici de ora la care mănânci. Dar, desigur, trebuie să urmezi câteva reguli de bază!
Chiar dacă sună prea bine să fie adevărat, combinaţia dintre vitamine şi aminoacizi furnizată de această dietă ajută la îmbunătăţirea metabolismului şi la suprimarea apetitului. Dieta suedeză îţi permite să mănânci cât vrei, în timp ce kilogramele dispar, spun cei de la PositiveMed.com.
În afară de pierderea kilogramelor nedorite, dieta suedeză ajută digestia, creşte nivelul de colesterol HDL, numit şi colesterol „bun”, reduce cantitatea de zahăr din sânge şi nivelul trigliceridelor. Aceste efecte benefice se traduc şi într-un risc mult mai redus de apariţie a diabetului, ca urmare a reglării fenomenului de rezistenţă la insulin.
După cum bine vei vedea mai jos, nu trebuie să îţi faci griji din pricina conţinutului de grăsimi, deoarece acestea sunt considerate sănătoase. De fapt, zahărul şi carbohidraţii sunt cauzele principale a numeroase probleme de săbătate.
Alimente permise şi interzise în dieta suedeză
Iată care sunt alimentele reocmandate, premise ocazional şi interzise în dieta suedeză:
Alimente recomandate:
– Legume care cresc pe pământ (broccoli, spanac, dovlecei, salată, ardei gras, varză etc.);
– Avocado, ciuperci, măsline;
– Toate tipurile de carne;
– Alune şi seminţe (seminţe de dovleac, migdale, alune de pădure, caju, nuci braziliene, seminţe de floarea-soarelui, nuci);
– Toate tipurile de peşte şi fructe de mare;
– Ouă gătite în orice fel;
– Lactate, în special cele cu procent mare de grăsime.
Alimetne permise ocazional:
– Ciocolată cu conţinut ridicat de cacao (70%), de două ori pe săptămână;
– Legume precum morcovi, ţelină, sfeclă roşie;
– Fructe (unul pe zi, mai ales zmeură).
Alimente interzise:
– Margarină;
– Alcool, în special bere;
– Îngheţată, muesli, îndulcitori artificiali, zahăr, sucuri carbogazoase, prăjituri, torturi, făinoase şi amidonoase (pâine, orez, paste, cartofi, chipsuri),
Pe parcursul acestei diete, poţi consuma fără restricţii ceai verde, o băutură cu beneficii de necontestat asupra metabolismului.
Cum ţi se pare această dietă? Crezi că este uşor de urmat?