Vitamina D rămâne un subiect deschis pentru studii, iar un studiu recent vine să infirme beneficiile suplimentului alimentar.
”Dacă te simți prost că nu ai luat până acum sau ai uitat să iei suplimente cu Vitamina D… nu ai de ce să te simți prost – pentru că nu ai pierdut nimic. Asta spune și cel mai mare trial clinic dublu-orb care a studiat efectele suplimentării Vitaminei D, fie ele bune sau rele – și ce au găsit ei, pe scurt – este că suplimentarea cu Vitamina D NU ARE niciun fel de efect; nici bun, nici rău.
Excepție fac, bineînțeles, copiii și anumite grupe de risc – persoane cu boli autoimune, persoane cu cancere avansate cu metastaze și bătrânii din centrele de seniori care nu prea ies pe afară și nu se expun la soare.De ce? Pentru că Vitamina D este doar un bio-marker al sănătății noastre fizice, la fel cum o notă în catalog este un marker al cunoștințelor noastre.
Dacă schimbi un 4 din catalog cu un 10 asta nu îți va aduce cunoștințe în plus. Pentru a schimbă nota cu adevărat trebuie să înveți. Greșeala vine din sutele de studii în care s-a găsit o relație de corelație (nu cauzalitate) între concentrația mică de Vitamina D din sânge și boli cardiovasculare, cancere, osteoporoză.
Am bănuit atunci, în mod greșit, că problema este nivelul scăzut de Vitamina D și am început să dăm suplimente, îmbogățind o întreagă industrie.
În realitate, persoanele care au nivel normal de Vitamina D sunt persoane care mănâncă echilibrat și includ în alimentația lor surse naturale de Vitamina D, precum ouăle, peștele sălbatic sau ciupercile. Protecția lor nu vine de la nivelul normal de Vitamina D, ci de la restul de vitamine, minerale și fitonutrienți care vin cu această alimentație.
Persoanele care au nivel normal de Vitamina D sunt persoane care se expun zilnic în mod sănătos la soare: plimbare sau alergat dimineață sau după prânz în aer liber.
Protecția lor nu vine de la nivelul normal de Vitamina D ci de la activitatea fizică, în aer liber, oricare ar fi ea, care vine la pachet cu această expunere la soare și crește nivelul de Vitamina D în sânge, iar suplimente care să înlocuiască activitatea fizică încă nu există.
S-a constatat, în același studiu, că un nivel sigur/safe de vitamina D este de 2000UI și că acest nivel nu face rău. Dacă medicul tău ți-a recomandat să iei Vitamina D, trimite-i acest studiu cu date preliminare și discută cu el pe marginea acestui subiect pentru a te asigura că faci parte din grupa de risc care beneficiază REAL de pe urmă suplimentării.
Despre studiu: VITAL este un studiu de cercetare în curs de desfășurare pe 25.871 de bărbați și femei, care investighează dacă administrarea zilnică de suplimente alimentare de vitamina D3 (2000 UI) sau acizi grași omega-3 (ulei de pește) reduce riscul de a dezvolta cancer, boli cardiace și accident vascular cerebral la persoanele care nu au antecedente cu aceste boli” a scris dr. Mihail Pautov, pe Facebook.