Ești Sănătos

Ecografia Doppler: ce este și când se recomandă

ecografie doppler Eminescu 100

Ecografia cardiacă Doppler face parte din setul de investigații cardiologice pe baza cărora medicii reușesc să identifice și să monitorizeze eventuale anomalii funcționale și structurale existente la nivelul inimii și a sistemului circulator. Spre deosebire de radiografii sau alte investigații invazive, Doppler folosește ultrasunete, ceea ce înseamnă mai puțin stres pentru organism, fără ca rezultatele necesare să fie compromise. Efectuează un Eco doppler Vascular la recomandarea medicului în cadrul Clinicii Eminescu 100!

Ce este ecografia cardiacă Doppler

O soluție de investigație cardiacă, neinvazivă, rapidă și cu rezultate concrete, Eco Doppler este o metodă prin care medicul cardiolog poate estima fluxul de sânge care trece prin vase, să verifice starea arterelor sau să monitorizeze rezultatele pe care anumite tratamente curente le ale venelor și arterelor le generează. Tehnica Doppler presupune utilizarea undelor sonore de înaltă frecvență, metodă prin care se poate reda cu exactitate cantitatea de sânge și viteza cu care acesta circulă prin vene sau inimă, informații care pot indica prezența anumitor afecțiuni.

Care sunt situațiile în care trebuie să faci o examinare cardiacă Doppler

Ecografia Doppler poate fi utilizată ca metodă investigație periodică de prevenție sau monitorizare, dar și pentru depistarea unor afecțiuni cardiace severe asociate cu o serie de simptome specifice. Medicul cardiolog va îndruma pacientul către această soluție de imagistică în situațiile în care vrea să verifice dacă:

 

  • există cheaguri de sânge la nivelul vaselor de sânge;
  • anumite supape care funcționează la capacitate redusă;
  • există defecte ale valvei cardiace și boli cardiace congenitale;
  • o arteră este blocată (ocluzie arterială);
  • există risc de scădere a circulației sângelui în picioare (boala arterelor periferice);
  • arterele s-au bombat excesiv (anevrisme);
  • s-a îngustat o anumită arteră, cum ar fi cea a gâtului (stenoza arterei carotide).

Cum se desfășoară procedura

În funcție de informațiile necesare și de funcția care se monitorizează, există trei tipuri de investigații pe care medicul le poate folosi: Ecografia cardiacă Doppler, Ecografia Doppler artere carotide și vertebrale sau Ecografia Doppler artere și vene membre inferioare. Fiecare dintre acestea presupune expunerea părții vizate la un aparat cu ultrasunete pentru o perioadă determinată pentru a putea înregistra o imagine clară a situației interne. Pentru ca procedura să se desfășoare în condiții optime, pacientul va fi poziționat pe masă mobilă, cu recomandarea să stea nemișcat până la semnalul personalului, rezultatele fiind procesate în doar câteva minute după finalizarea procedurii.

Cum te pregătești pentru ecografie

Dat fiind faptul că este o procedură rapidă și noninvazivă, nu necesită pregătire specială din partea pacientului, acesta trebuind să țină cont de câteva recomandări minime. Pentru a nu exista presiune pe organe, este indicat să nu mănânci cel puțin cu trei ore înainte, iar îndepărtarea obiectelor metalice este necesară pentru a nu interfera cu razele care colectează datele imagistice.

Unde poți efectua o ecografie Doppler

Aceste investigații se fac doar în medii specializate, cum ar fi clinicile de cardiologie sau centrele de imagistică specializate deoarece necesită personal medical calificat și tehnologii de ultimă generație pentru a avea siguranța unor rezultate corecte. Clinica Eminescu 100 te așteaptă cu toată gama de servicii cardiologice de care ai nevoie pentru a diagnostica, monitoriza și trata anumite probleme, fără să fie nevoie să alergi între instituții și să aștepți luni de zile pentru o programare. Poți obține toate informațiile de care ai nevoie în aceeași zi în care stabilești prima consultație deoarece chimică este dotată cu toată aparatura necesară pentru a putea efectua investigații amănunțite, inclusiv ecografii folosind tehnica Doppler.

Ține afecțiunile sub control și beneficiază de condiții și servicii medicale la standarde înalte alegând clinici medicale private multidisciplinare!