Ești Sănătos

Ghid practic: Tot ce ai nevoie să știi pentru a obține cel mai bun vin făcut în casă

vin teasc

Este prima oară când vrei să faci vin și îți dorești să obții o băutură delicioasă, limpede și plină de arome rafinate? Chiar dacă unele persoane ți-ar putea spune că ai obiective prea mărețe, obținerea unui vin excelent din prima încercare nu este deloc imposibilă.

Tot ce trebuie să faci este să te documentezi, să investești în produsele și accesoriile necesare, apoi să urmezi cu încredere o serie de pași nu foarte complicați.

Iată toate informațiile de care ai nevoie pentru a produce propriul tău vin delicios!

  • Procurarea strugurilor

Fără struguri nu poate exista vinul, așa că trebuie să te asiguri că ai o sursă bună de fructe. Poate că ai propria ta viță de vie sau plănuiești să cumperi strugurii din altă parte. Oricare ar fi cazul, alege fructe proaspete și bine coapte, culese exact în momentul potrivit, pentru a obține arome echilibrate, dar pline de personalitate.

teasc struguri

De asemenea, este indicat să alegi soiul potrivit de struguri, care să fie suficient de dulce pentru a obține un vin cu o concentrație optimă de alcool și cu o aromă plăcută.

După ce strugurii au fost culeși, aceștia trebuie să fie curățați foarte bine de frunze, crenguțe, mucegai și alte reziduuri. Cu toate acestea, nu se recomandă spălarea lor completă în apă, căci lichidul va reduce din concentrația alcoolică.

  • Zdrobirea fructelor

Conform specialiștilor, după culegere, strugurii trebuie să fie zdrobiți în maximum opt ore. În cazul în care au fost depozitați în saci din plastic, iar temperatura de afară este crescută, acest interval de timp nu ar trebui să depășească patru sau cinci ore.

Cea mai simplă și cea mai modernă metodă de a zdrobi fructele este cu ajutorul unui teasc de struguri, din lemn sau din inox, care își va îndeplini rolul rapid și eficient, fără să influențeze gustul final al vinului. Iar dacă ai nevoie și de alte scule și echipamente în procesul de producție al vinului, le găsești tot pe Unelte-Shop.ro.

  • Adăugarea drojdiilor și procesul de fermentare

După ce zdrobești fructele și obții mustul, acesta se va adăuga în butoaie, alături de drojdii alese cu atenție. Acestea se aleg în funcție de tipul de struguri și tipul de vin pe care vrei să-l obții (alb sau roșu), așa că adaugă drojdia doar după ce te documentezi.

Butoaiele trebuie să fie depozitate în spații cu o temperatură potrivită, pentru ca procesul de fermentare să aibă loc. Pentru vinul alb, este necesară o temperatură medie de aproximativ 18 grade Celsius, in timp ce vinul alb necesită 35 de grade Celsius.

Cu toate acestea, experții recomandă să lași vinul la temperaturi mai joase, pentru a fermenta în ritmul său natural. Grăbirea procesului poate rezulta într-un vin tulbure.

Timpul de fermentație este și el important și se află în strânsă legătură cu temperatura. Dacă aceasta din urmă este mai scăzută, fermentația va dura mai multe zile, iar dacă, de exemplu, fermentezi mustul la 28-30 de grade, vinul va fi gata in doar 3-4 zile.

  • Filtrarea vinului

După ce procesul de fermentație s-a terminat, vinul se limpezește și capătă o culoare frumoasă. Atunci este momentul ca acesta să fie tras de pe drojdie și să fie filtrat, fie cu un filtru din inox, fie cu bentonită, dioxid de sulf sau caolin. Poți găsi aceste produse în orice magazin dedicat vinului.

În acest moment, buchetul de arome deja se poate simți foarte bine, iar vinul ar trebui să fie limpede, proaspăt și fără sedimentări pe fundul recipientului în care este păstrat.

Acesta se toarnă în sticle și se păstrează la o temperatură optimă, de minimum 7 și maximum 18 grade Celsius.

Bineînțeles, după ce termini tot acest proces, poți savura în liniște un pahar din producția proprie, observând aromele delicate și textura perfectă!