Ești Sănătos

Ghidul consumatorului de matcha: cum alegi și cum știi care este cel mai bun matcha

ghidmatcha wp

Matcha a devenit extrem de cunoscut la nivel global în special în ultimul deceniu, datorită beneficiilor sale pentru sănătate, gustului, dar și faptului că este foarte versatilă, putând fi consumat atât ca ceai cât și ca ingredient în preparate culinare și băuturi. Alegerea unui matcha de calitate poate fi o provocare, mai ales pentru cei care sunt la început de drum în lumea a ceaiurilor japoneze. De aceea am alcătuit pentru tine un ghid care te va învăța cum să alegi cel mai bun matcha și cum să recunoști un produs autentic și de calitate.

Matcha este o specialitate de ceai verde sub formă de pudră, obținută prin măcinarea frunzelor de ceai (Camellia sinensis) cultivate în condiții speciale și după reguli foarte riguroase. Deși matcha este originar din China, japonezii (care au adoptat matcha acum aproape 900 de ani) au modificat mult felul în care produc această specialitate de ceai, încât a devenit un produs eminamente japonez.

Astăzi, fermierii japonezi produc 3 tipuri de matcha fiecare cu specificul său și având o destinație precisă: matcha de grad ceremonial, matcha de grad premium sau tradițional și matcha culinar.

  • Matcha ceremonial – este cel mai fin și pur tip de matcha, utilizat în ceremonia tradițională japoneză  a ceaiului. Obținut exclusiv din prima recoltă a anului, doar din frunze culese manual în ferme din zone cu tradiție în producerea acestui ceai, matcha ceremonial are o textură fină, o culoare verde intens și un gust ușor dulce, cu note umami intense. Matcha ceremonial este un ceai destinat a fi preparat după metoda tradițională iar japonezii consideră prepararea unui latte cu acest tip de matcha ca fiind aproape un sacrilegiu. Din punct de vedere practic, având în vedere calitatea și prețul unui matcha ceremonial, un latte cu un astfel de matcha ar fi o risipă. Din experiență proprie, noi vă recomandăm ca pentru latte să folosiți matcha Traditional, Premium sau Culinar superior.
  • Matcha de grad tradițional sau premium – este un tip de matcha obținut din frunze recoltate în prima și a doua recoltă a anului și este mai accesibil ca preț decât un matcha ceremonial. La fel ca cel ceremonial, matcha tradițional este un ceai de calitate superioară cu o culoare verde vibrant, cu gust umami intens, ușor amărui, dar care păstrează note dulci, asemănătoare cu cele ale unui matcha ceremonial. 
  • Matcha culinar – este ideal pentru cei care doresc să adauge matcha în rețete, fără a pune accent pe gustul fin al ceaiului pur. Este un matcha destinat utilizării în bucătărie pentru gătit, prepararea de smoothie-uri sau latte. Are un gust mai amar și o culoare mai puțin vibrantă decât cel ceremonial sau cel premium/ tradițional și nu este recomandat pentru prepararea unui ceai matcha tradițional, doar cu apă.

Cum recunoști un matcha de calitate?

Culoarea este primul indicator al calității ceaiului.  Un matcha de calitate superioară are o culoare verde vibrantă, datorită conținutului ridicat de clorofilă. Un matcha de calitate inferioară poate avea o nuanță galben-verzuie sau maro, semn că frunzele nu au fost cultivate sau procesate corespunzător.

Textura pudrei de ceai matcha este al doilea criteriu are vă poate ajuta să identificați calitatea ceaiului. Matcha autentic și de calitate are o textură foarte fină, asemănătoare pudrei de talc. Dacă matcha este grunjoasă sau are particule mai mari, este posibil să fie de calitate inferioară sau să fi fost măcinată cu metode industriale care nu respectă standardele tradiționale.

Al treilea indiciu este mirosul. Matcha de calitate are un miros proaspăt, vegetal și ușor dulceag. Dacă matcha are un miros fad sau asemănător cu cel al algelor, este posibil să fie oxidat sau de slabă calitate.

Gustul este la fel de important în evaluarea calitativă a ceaiului pe care îl consumați însă din nefericire nu vei putea evalua matcha din punct de vedere al gustului decât după ce l-ai achiziționat. De aceea îți recomandăm să fii foarte atent la culoare, textură și miros și dacă vrei să cumperi matcha online, să citești cu atenție opiniile celor care au cumpărat și folosit matcha de pe site-ul respectiv. Este bine să știi că un matcha de calitate superioară are un echilibru perfect între dulceață naturală și umami, fără a fi excesiv de amar în timp ce matcha de calitate inferioară are un gust puternic amar și astringent.

Cum alegi cel mai bun matcha

Deși brandul sau numele producătorului de matcha poate fi o garanție a calității ceaiului respectiv, pentru un novice în ale ceaiului matcha, numele de pe ambalaj nu va cântări foarte mult. Incearcă să alegi branduri care produc matcha organic și care testează constant (în laboratoare independente!) prezența pesticidelor sau a metalelor grele din produsele lor. Un astfel de producător este Moya Matcha ale cărui produse sunt prezente în oferta celor de la Matchabar. Ți-l recomandăm pe de o parte pentru că am încercat matcha produsă de acest producător dar și pentru că brandul testează constant solul din plantațiile de ceai, dar și ceaiurile pe care le produce cu ajutorul laboratoarelor independente din Japonia și Europa și poate garanta calitatea ceaiului  pe care îl comercializează.  

Alte criterii care să te ajute să distingi calitatea matcha sunt:

  • Țara de origine: Japonia și atât. Un matcha autentic este un matcha japonez și pentru a nu fi dezamăgit, te sfătuim să eviți matcha produs în țări care nu au tradiție în cultivarea și producerea acestui ceai.

Însă nu te opri doar la țara de origine ci caută pe ambalaj și denumirea zonei geografice din care din care provine pudra de ceai. Caută să cumperi matcha din regiunile Uji, Nishio și Kagoshima, regiuni cu tradiție care produc cele mai bune matcha de pe glob. Ca o curiozitate, regiunea Uji din prefectura Kyoto este locul în care a fost înființată prima plantație de ceai din Japonia și din care shogunii Japoniei medievale se aprovizionau cu pudra de ceai verde. 

  • Metoda de procesare: un matcha autentic este măcinat în mori de piatră după metoda tradițională ceea ce păstrează intactă aroma. Unele matcha de calitate inferioară sunt măcinate industrial, ceea ce afectează gustul și textura.
  • Ambalajul: Matcha trebuie ambalat într-un recipient opac, ermetic sau în pungi speciale care previn oxidarea și împiedică umiditatea ambientală să îi afecteze textura și gustul. 

Alegerea unui matcha de calitate presupune atenție la detalii precum culoarea, textura, mirosul și gustul. Optează pentru un produs japonez, de preferat din regiunile cu tradiție în cultivarea ceaiului, și asigură-te că este ambalat corect pentru a-și păstra prospețimea. 

Sursa foto: shutterstock.com