Ești Sănătos

Guvernul ”digitalizării” a prelungit cu 7 ani valabilitatea cardurilor de sănătate. Peste 14 milioane de carduri expiră

card

Durata de valabilitate a cardurilor naționale de asigurări sociale de sănătate emise până la data de 31 decembrie 2014 va fi de 14 ani de la data emiterii, a decis joi, prin hotărâre, Guvernul.

Potrivit șeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, valabilitatea cardurilor este prelungită astfel cu 7 ani. Măsura este luată de Guvern, la propunerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, având în vedere că în perioada următoare vor expira 14,2 milioane de carduri de sănătate.

În iunie 2018, Guvernul a mai recurs la prelungirea, de la 5 ani la 7 ani, a cardurilor naționale de sănătate emise până la data de 31 iulie 2018. Totodată, pentru cardurile emise până la data de 31 decembrie 2012, cei 7 ani de valabilitate urmau să fie calculați începând cu data de 1 ianuarie 2013. Și atunci Guvernul susținea că este degrevat bugetul de stat pentru anul 2018 – 2019 cu cheltuielile aferente tipăririi unui număr de aproximativ 14,2 milioane carduri naționale de asigurări de sănătate.

Premierul Orban a purtat, la începutul ședinței de Guvern, un dialog cu ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, pe această temă. ”În acest proiect de act normativ o să asigurați și funcționarea aplicațiilor pentru cardul de sănătate, domnule ministru?”, a întrebat premierul Orban, ironic, făcând astfel aluzie la desele perioade de nefuncționare a sistemului.

Nelu Tătaru a răspuns amuzat că așa speră. ”Aici va trebui să găsim o soluție, domnule ministru. Nu cred că mai putem tolera aceste situații de grave disfuncționalități pe cardul de sănătate. Totuși, noi suntem guvernul digitalizării și va trebui să găsim o soluție”, a afirmat Orban. Ministrul Sănătății a dat asigurări că ”se lucrează” la nivelul CNAS pe servere noi care să poată suplini aceste disfuncționalități.

Anul acesta, începând cu 1 iulie, expiră aproximativ 4,2 milioane de carduri, iar în anul 2021 vor expira aproximativ 10 milioane de carduri. În termeni tehnici, pe cip-ul cardului de sănătate se inscripționează la emitere un certificat digital necalificat emis de Autoritatea de certificate a CNAS, iar acest certificat ar urma să expire. Guvernul este optimist și susține că prelungirea duratei de valabilitate a cardurilor de sănătate care vor expira în 2020 și 2021 se va realiza prin generarea și rescrierea unui nou certificat în zona în care a fost scris certificatul inițial, cu închiderea securizată a acestei zone. Astfel, termenul de valabilitate a cardurilor naționale emlse până la data de 31 decembrie 2014 va fi de 14 ani de la data emiterii. ”Scrierea noului certificat pe CIP-ul cardului se va face, în mod automat, la nivelul furnizorilor de servicii medicale, cu excepția farmaciilor. Acest proces va fi unul automat, rapid și transparent atât pentru furnizorul de servicii medicale, cât și pentru asigurat. La nivelul aplicației furnizorului de servicii medicale, în momentul introducerii cardului în cititor, sistemul va detecta certificatul expirat și îl va înlocui fără nicio intervenție a furnizorului”, descrie Executivul funcționarea sistemului actual, faimos de ani de zile pentru deficiențele și frecventele perioade de nefuncționare.