Ești Sănătos

Hormoni din cauza cărora femeile îmbătrânesc mai devreme decât trebuie

hormoni femei

Funcţionarea normală a glandelor endocrine (glandele care secretă aceşti hormoni) poate fi influenţată de diverşi factori, precum alimentaţia, poluarea, stresul, stilul de viaţă, activitatea fizică, vârsta şi ovulaţia.

Hormonii au un rol esenţial în menţinerea sănătăţii organismului oricărei femei. Funcţionarea normală a glandelor endocrine (glandele care secretă aceşti hormoni) poate fi influenţată de diverşi factori, precum alimentaţia, poluarea, stresul, stilul de viaţă, activitatea fizică, vârsta şi ovulaţia.

În practica de zi cu zi întâlnesc femei cu diverse dereglări hormonale. De obicei acestea întâmpină dificultăţi în menţinerea unei greutăţi adecvate şi prezintă simptome comune cu ale altor afecţiuni. De cele mai multe ori aceste simptome sunt interpretate greşit.

Partea I- deficitul de estrogeni

Estrogenul este un hormon cu multe beneficii, fiind responsabil de asigurarea rezistenţei osoase, sensibilităţii la insulină, libidoului normal, somnului de calitate, încetinirea proceselor de îmbătrânire. De asemenea el este implicat în reglarea expresiei genetice pentru mii de gene.

Exista patru forme de estrogen:

Estron– predomină pe parcursul menopauzei

Estradiol– predominăîn perioada fertilă a femeii

Estriol– cel mai comun dar şi cel cu cele mai slabe manifestări

Estetrol– pe parcursul sarcinii

Din păcate, pe măsură ce înaintăm în vârstă, producţia de estrogen, care este asigurată în principal de ovare în perioada ovulaţiei, scade. De aceea deficienţa de estrogen se instalează în perioada de perimenopauză şi la menopauză.

În consecinţă, simptomele care însoţesc deficitul de estrogeni sunt: bufeuri, creştere în greutate, insomnii, uscăciunea pielii, uscăciunea pronunţată a vaginului, oboseala, depresie, căderea părului.

În funcţie de cauzele instalării acestui deficit se stabileşte planul de intervenţie în vederea corectării lui.

Deficitul apărut ca urmare a instalării menopauzei- lipsa ovulaţiei

În mod normal organismul este capabil în această situaţie să producă estrogen prin convertirea hormonului produs de suprarenale – DHEA în estrogen. Ideal ar fi să stimulăm producţia de DHEA prin sprijinirea funcţionării optime axului hipotalamo-hipofizo- suprarenalian.

Aceasta se poate realiza având grijă să dormim suficient, să asigurăm un aport de magneziu adecvat, să evităm stresul sau oboseala fizică excesivă.Se pot administra sub supraveghere medicală şi plante adaptogene specifice.

De asemenea este utilă rezolvarea uscăciunii vaginale prin folosirea unor creme vaginale cu efect estrogenic.

În condiţiile în care instalarea menopauzei apare brusc- de exemplu în cazul histerectomiei totale, a întreruperii tratamentului cu anticoncepţionale sau terapiei hormonale de substituţie– se produce o scădere bruscă a nivelului de estrogen ceea ce conduce la manifestări fizice extrem de neplăcute precum bufeuri, depresii, insomnii.

În aceste condiţii poate fi luată în considerare terapia de substituţie cu hormoni bioidentici în cantităţi foarte mici. Atenţie- aceasta se realizează numai sub supraveghere medicală!

Deficitul apărut în absenta ovulaţiei, dar fără a fi instalată menopauza

În mod normal orice femeie cu vârsta mai mică de 50 ani şi cu o valoare a FSH < 25 UI/l ar trebui să aibă ovulaţie chiar şi în condiţiile unei histerectomii parţiale (ovare intacte)În aceste condiţii trebuie determinată cauza datorită căreia este absentă ovulaţia. Poate fi vorba despre malnutriţie (anorexie) sau sindromul ovarelor polichistice. Dacă este depistată cauza lipsei de ovulaţie şi aceasta este tratată corect atunci nivelul de estrogen creşte fără a fi necesară instituirea terapiei de substituţie.În acest caz anticoncepţionalele nu sunt o soluţie, acestea inhibând ovulaţia şi implicit producţia de astradiol.Deficitul apărut în prezenţa ovulaţieiÎn general acesta nu este un deficit real ci reprezintă doar diminuarea producţiei de estrogen. Este dificil de diagnosticat. În acest scop este utilă dozarea estradiolului în ziua a doua sau a treia a ciclului menstrual când se poate constata o uşoara deficienţă.Cauzele instalării deficitului de estrogeni în prezenţa ovulaţiei pot fi diverse: fumatul, o dieta vegană/ vegetariană, consumul excesiv de soia, etc. Corectarea cauzei de fond conduce automat la corectarea deficitului estrogenic.