Ești Sănătos

Iată cum îți descifrezi singur buletinul de analize medicale. Cum interpretezi singur analizele, până ajungi la medic!

buletin analize 759x500 1

Analizele medicale sunt o parte esențială a îngrijirii sănătății noastre și pot oferi informații valoroase despre starea noastră de sănătate. Cu toate acestea, atunci când primești buletinul de analize medicale, acesta poate părea a fi un set complex de cifre și termeni medicali pe care nu îi înțelegi întotdeauna. Cu puțină înțelegere și cunoștințe, însă, poți să începi să-ți descifrezi singur aceste analize și să obții o idee mai clară despre starea ta de sănătate până ajungi la medic. Iată cum poți face acest lucru:

Pentru persoanele fara o pregatire de specialitate, interpretarea analizelor medicale reprezinta o problema. Iata cateva informatii care te ajuta sa descifrezi un buletin de analize medicale:

A. Analize hematologie

1. Numarare si formula sanguina leucocitara (NFL)
Un astfel de examen da informatii despre diferitele celule ce intra in compozitia sangelui: globule rosii (hematii), intreaga familie a globulelor albe (leucocite), trombocite.

Hematii (eritrocite)
In mod normal, se gasesc intre 4,2 si 5,5 milioane de hematii intr-un milimetru cub de sange (numarul este putin mai mare la barbati decat la femei). Alti parametri (VGM, TCMH, CCMH) furnizeaza date privind volumul, densitatea si concentratia globulelor rosii. De exemplu, un VGM mai mic decat valoarea normala traduce o anemie prin lipsa de fier.

Hemoglobina (HG)
Este o substanta pigmentara ce se gaseste in fiecare globula rosie. Permite transportarea oxigenului de la plamani la tesuturi, precum si a dioxidului de carbon din tesuturi catre plamani. In mod normal, cantitatea de hemoglobina variaza intre 12 si 16 grame la 100 mililitri (chiar mai mult la barbati prin comparatie cu femeile).

Nivelul hemoglobinei permite depistarea unei eventuale anemii; in aceasta situatie, cantitatea este mult diminuata. Totodata, se insoteste si de simptome specifice: oboseala accentuata, ameteli, paloare etc. In cazul unui diagnostic pozitiv, se impune tratament imediat, ce poate consta, in cazuri grave, si in transfuzii de sange, intrucat un nivel mult prea scazut de hemoglobina poate avea consecinte grave, chiar fatale (ca urmare a privarii de oxigen a anumitor organe, in special a inimii). Pot fi necesare, de asemenea, alte examene, pentru a depista factorul declansator al anemiei.

Leucocite sau globule albe
Intervin in sistemul de aparare a organismului. In mod normal, numarul lor variaza intre 4.000 si 10.000 pe milimetru cub. Este importanta cunoasterea cantitatii de celule din fiecare familie de globule albe. De exemplu, valoareaneutrofilelor (valorile normale ale celor segmentate se incadreaza intre 2.500-5.500 pe milimetru cub, respectiv intre 50-250, ale nesegmentatelor) poate spori in caz de infectie bacteriana.

Numarul limfocitelor (valori normale: 1.200-2.400 pe milimetru cub) poate creste in caz de infectie virala, iar al eozinofilelor (valori normale: 100-200 pe milimetru cub), in caz de alergii. Valori crescute ale bazofilelor (valori normale: 0-200 pe milimetru cub) se intalnesc in anemie, inflamatii, alergii sau chiar leucemie. Cresterea monocitelor (valori normale: 0-1000 pe milimetru cub) poate indica: afectiuni inflamatorii cronice, parazitoze, colita ulceroasa, ciroza hepatica, tuberculoza sau chiar neoplasm.

Trombocite
Sunt fabricate de catre maduva osoasa si joaca un rol important in coagularea sangelui. Numarul lor firesc variaza intre 150.000 si 300.000 pe milimetru cub. Cand cantitatea trombocitelor se situeaza sub limita inferioara, exista riscul producerii unor hemoragii.

Viteza de sedimentare a hematiilor (VSH)
Indica, in caz de valoare crescuta, existenta unui proces inflamator (cauzat de o infectie, o maladie autoimuna, cancer). In mod normal, este de 4 pana la 10 milimetri la o ora.

Proteina C reactiva (CRP)
Prin masurarea ei, se poate identifica o eventuala inflamatie. In mod normal, valoarea trebuie sa fie mai mica de 6 miligrame pe litru. Peste aceasta cantitate, exista suspiciunea existentei unui sindrom inflamator mai mult sau mai putin important.

B. Analize biochimie

1. Glucoza (glicemie)
Reprezinta cantitatea de zahar din sange. In mod normal, se situeaza intre 0,7 si 1,10 grame pe litru. Acest examen permite diagnosticarea unui eventual diabet. Boala se confirma daca la doua glicemii succesive, efectuate pe nemancate, valorile depasesc 1,26 grame pe litru (sau 7 mmol/l).

2. Creatinina
Reprezinta un martor important al bunei functionari a rinichilor. Creatinina provine in mod firesc din metabolismul muschilor si este eliminata pe cale urinara. Pornind de la valoarea ei, se poate stabili (in functie de varsta, sex si greutate) explorarea functionala renala; cu alte cuvinte, se poate depista o activitate deficitara a acestor organe. In mod normal, valoarea creatininei este mai mica de 13 miligrame pe litru. Sub aceasta cifra, se poate vorbi de insuficienta renala.

3. Colesterol
Dozajul colesterolului este foarte important, mai ales daca se suspecteaza afectiuni cardiovasculare. Pentru o masurare corecta, este necesar ca pacientul sa fie cu stomacul gol. In cazul in care nivelul acestuia este exagerat de mare (valori normale: 20 ani 100-250 mg%, 30 ani 120-290 mg%, 40 ani 135-300 mg%, 50 ani 150-340 mg%), exista un risc major de boala a inimii sau a vaselor sanguine, implicit aparitia anginei pectorale, infarctului miocardic, accidentului vascular cerebral.

Se stabilesc totodata atat HDL (colesterolul bun, 35-100 mg/dl), cat si LDL (colesterolul rau, 50-150 mg/dl). Cea mai importanta este valoarea LDL, normalizarea sa tinand seama si de eventualii factori de risc, ce depind de fiecare individ in parte (fumat, surplus ponderal, diabet).

4. Trigliceride (TG)
Este vorba de cantitatea de acizi grasi din sange, relevant de dozat in cadrul unui bilant cardiovascular. In mod normal, nivelul TG este sub 1,5 grame pe litru (sau 1,7 mmol/l).

5. Sodiu
Formula chimica a acestui element este Na si este legat de metabolismul apei. In mod normal, valoarea se situeaza intre 310-345 mg/100 ml. Variatiile apar atunci cind avem de-a face cu tulburari renale, diaree, varsaturi, dar si ca urmare a administrarii anumitor medicamente.

6. Potasiu
Formula chimica este K. In mod normal, valoarea se situeaza intre 3,5 si 5 mmol/l. O variatie importanta, atit intr-un sens, cat si in celalalt, poate traduce un risc de imbolnavire a inimii (ritmul cardiac nu este normal). Cantitatea de potasiu din sange trebuie verificata si in cazul in care se urmeaza tratament cu diuretice, medicamente care au tendinta de a face sa varieze nivelul acestui element.

Cere o copie a analizelor: În primul rând, asigură-te că primești o copie a buletinului cu rezultatele analizelor tale. Acest lucru îți va permite să examinezi cu atenție cifrele și valorile respective.

Înțelege valorile de referință: Pe buletinul de analize, vei găsi valorile tale personale și valorile de referință. Valorile de referință sunt intervalul normal pentru fiecare analiză și sunt folosite pentru a compara rezultatele tale cu cele normale. Dacă valorile tale se află în acest interval, probabil că nu ai motive de îngrijorare. Dacă valorile sunt în afara intervalului normal, este posibil să fie necesară o atenție suplimentară.

Înțelege termenii medicali: În buletinul de analize, vei întâlni termeni medicali precum „colesterol LDL,” „hemoglobina glicozilată” sau „leucocite.” Poți căuta acești termeni pe internet sau poți cere medicului tău să îți explice în ce constă fiecare analiză și ce înseamnă rezultatele lor.

Compara cu analizele anterioare: Dacă ai efectuat analize medicale în trecut, compară rezultatele actuale cu cele anterioare. Uneori, tendințele în evoluția valorilor pot oferi informații importante despre starea ta de sănătate.

Acordă atenție valorilor în afara intervalului normal: Dacă observi că unele valori sunt în afara intervalului normal, nu te panica. Poate exista o explicație sau o cauză, iar medicul tău va putea să te îndrume corect. Înainte de a trage concluzii, discută cu un profesionist medical.

Consultă medicul: Chiar dacă ai înțeles în mare parte analizele tale, este crucial să consulți un medic. El sau ea poate oferi o interpretare mai detaliată a rezultatelor și poate sugera investigații suplimentare sau tratament, dacă este necesar.

Întreabă-ți medicul despre planul de acțiune: După ce ai discutat cu medicul tău și ai primit recomandările necesare, întreabă-l despre planul de acțiune. Este important să înțelegi ce trebuie să faci în continuare pentru a-ți menține sănătatea sau pentru a trata eventualele probleme.

În concluzie, înțelegerea buletinului de analize medicale poate fi un pas important în gestionarea propriei tale sănătăți. Cu puțină răbdare, cercetare și consultare cu profesioniștii medicali, poți să descifrezi și să interpretezi rezultatele analizelor tale pentru a lua măsurile necesare pentru a-ți menține sănătatea sau pentru a te trata corespunzător. Nu ezita să consulți întotdeauna medicul pentru o interpretare și un sfat medical adecvat.