Ești Sănătos

Iluminatul cu becuri LED, soluția ideală pentru eficiență energetică și facturi mai mici la curent

becuriledcoperta wp

Preocupările omului contemporan pentru sustenabilitate, dar și pentru reducerea cheltuielilor din gospodăria proprie sunt susținute azi de tehnologii moderne în echipamentele electrice, perfecționate continuu de producători, astfel încât să se obțină cele mai bune rezultate. Iluminatul cu becuri LED a devenit o prezență constantă în gospodării, spații comerciale și industriale.

Utilizarea becurilor LED oferă consumatorilor o serie de avantaje, care vor fi explicate în conținutul acestui articol, alături de alte aspecte precum: ce înseamnă concret eficiența lor energetică, unde se pot folosi și de ce este important să achiziționăm becuri LED de calitate.

Eficiență energetică și economii semnificative la iluminatul cu becuri LED

Becurile LED au devenit sinonime cu economiile la energie și performanța de top. Principalul argument pentru care consumatorii ar trebui să renunțe la becurile clasice, cu filet, și să le înlocuiască cu becuri LED este legat, desigur, de eficiența energetică de-a dreptul remarcabilă a acestora din urmă. 

Consumând semnificativ mai puțină energie decât becurile tradiționale, soluțiile moderne de iluminat reduc factura de energie și contribuie la protejarea mediului. Un bec LED consumă cu 40 % mai puțin decât un bec cu filet, ceea ce înseamnă, raportat la o locuință cu două camere, bucătărie, baie și anexe, economii substanțiale la factura lunară de energie electrică. Pentru spații comerciale și industriale largi, sumele economisite sunt considerabil mai mari.

Un raport bun lm/W face ca becurile LED să fie de patru ori mai eficiente decât becurile clasice. De exemplu, o cameră cu o suprafață de 15 metri pătrați poate beneficia de iluminare adecvată cu un bec tradițional de 75 W. 

Totuși, acest bec furnizează un flux luminos de aproximativ 1000 de lumeni, o valoare pe care o atinge cu ușurință un bec cu tehnologie LED de doar 12 W! Astfel, extrapolând la întreaga locuință, becurile LED pot contribui la reducerea costurilor de iluminat de până la șase ori.

Comparativ, un bec obișnuit de 100 W generează un flux luminos de aproximativ 1400 de lumeni. Însă, dacă se folosesc becuri cu tehnologie LED, se obține un flux luminos echivalent consumând doar 18 W. Opțiunea pentru becuri LED aduce astfel atât economii semnificative, cât și eficiență sporită în iluminatul casei.

În ce aplicații de iluminat se pot utiliza becuri LED?

Designul ergonomic al becurilor LED face ca lumina emisă de acestea să se răspândească la aproape 360 de grade, ceea ce le face potrivite atât pentru încăperi mari, cât și pentru spații mici, atât pentru iluminatul principal al camerei, cât și pentru veioze, lămpi sau accente de lumină.

Totodată, integrarea în diferite corpuri de iluminat se face ușor, consumatorii putând opta pentru mai multe tipuri de becuri LED: becuri LED RGB, becuri LED dimabile, becuri LED smart, bec LED cu senzor de mișcare, și pentru variate modele de soclu.

Lumină caldă sau lumină rece? Becuri LED adecvate diverselor încăperi

Deși preferința pentru un anumit tip de lumină, caldă sau rece, ține de gusturile fiecăruia, există totuși câteva principii după care se aleg becurile LED adecvate diverselor încăperi din locuință. Sufrageria sau dormitorul pot fi camere de relaxare cu lumină caldă, în timp ce pentru productivitate în biroul de lucru se recomandă lumina albă rece.

Tipul de lumină se alege și în funcție de culoarea predominantă a pereților și mobilierului din cameră. Pentru camere cu pereți albi sau deschiși la culoare, lumina caldă aduce confort optic, în timp ce camerele cu pereți, gresie sau parchet închise la culoare au nevoie de lumină rece.

Caracteristicile luminii, fie că este vorba de un ton cald sau rece în cazul becurilor cu tehnologie LED, sunt strâns legate de temperatura de culoare, informație care se găsește pe ambalajul produselor. Spre exemplu, o lumină neutră, asemănătoare celei din timpul după-amiezii, corespunde unei temperaturi de culoare de 3000K. La apus, temperatura de culoare scade la 2000K, oferind o lumină caldă și relaxantă.

O lumină intensă, asemănătoare cu cea a răsăritului, se obține cu becuri LED cu o temperatură de culoare de 10000K. Pe de altă parte, lumina rece a dimineții este asociată unei temperaturi de culoare de aproximativ 6000K. În general, becurile LED cu lumină caldă au o temperatură de culoare sub 2500K, cele neutre înregistrează 3000K, iar cele reci depășesc 3500K.

Investește în becuri LED de calitate de la Electric14, pentru eficiență și durabilitate!

Achiziția de becuri LED de calitate, deși presupune un cost mai ridicat decât în cazul unui bec clasic, este o investiție pe termen lung, care îți oferă eficiență și durabilitate, un bec LED având o durată de viață de până la 50.000 de ore.

Alege din gama variată de produse a magazinului Electric14.ro, becuri LED de la producători renumiți, precum Philips, Moonlight, Spn, Novelite, Total Green, Klass, Delight și alții, cu ajutorul cărora poți asigura condiții optime pentru iluminatul principal, iluminatul ambiental sau accentele de lumină care contribuie la crearea atmosferei propice pentru desfășurarea diferitelor activități, pentru muncă sau relaxare!